Folyamatosan csökken a tejtermelés Magyarországon, mégis lefelé tart a tej ára. Ez a következménye az olcsó importnak, amelyet most közösen szorítanának vissza a termelők és a feldolgozók, illetve a szaktárca. A Parmalat pedig a minap termelői tulajdonba került, ahol az új gazdák és a beszállítók érdekei ellentétesek.

"Drágábban vették a tejet" - adta meg az egyik lehetséges magyarázatot Mélykuti Tibor, az Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft. ügyvezetője arra, miért működött a felszámolás egy éve alatt közel 70 millió forintos havi veszteséggel a székesfehérvári Parmalat Rt. A 82 tiszántúli tejtermelőt tömörítő kft a múlt héten egyezett meg a tejipari cég felszámolójával, hogy - a HVG-nek is megerősített információk szerint 1,7-1,8 milliárd forint közötti áron - megszerezheti a feldolgozót (HVG, 2005. augusztus 13.). A tej termelői árának veszteségforrásként való említése azért érdekes, mert ebből kiolvasható, hogy új helyzet állt elő: az alföldi termelőknek egy feldolgozó cég tulajdonosaiként a felvásárlási árak megállapításában éppen ellentétes az érdekük, mint a Parmalat beszállítóinak. Holott a most tejipari tulajdonossá váló Alföldi Tej éppen azért alakult meg két évvel ezelőtt, hogy az egységes fellépés révén erőteljesebb alkupozícióból tárgyaljon a feldolgozókkal, ami literenként legalább 2-3 forint többletet jelentett is.

A helyzet fölöttébb ellentmondásos. A tulajdonossá avanzsált tejtermelők ugyanis nem a Parmalatnak, hanem riválisainak a beszállítói. S bár elméletileg elképzelhető volna, hogy az évi több mint 200 millió liter tejet - 100 milliót a szegedi Sole Rt.-nek, 25 milliót pedig a debreceni székhelyű Friesland Rt.-nek - leadó szerveződés átviszi a tejét a Parmalathoz, a távolság s a szállítási költség miatt ez a gyakorlatban kevéssé valószínű. A tejpiacon egyébként azt gyanítják, hogy a székesfehérvári cég eddigi beszállítói tulajdonosként is beszállnak az Alföldi Tejbe.

A tejáron elvesztett forintokat tulajdonosként talán visszaszerezhetik a termelők. Csakhogy "az elmúlt két évben eltűnt a profit az iparágból" - mondta a HVG-nek Piros László, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) főtitkára. Ráadásul a termelők hitelből vennék meg a Parmalatot, és az üzemnek nemcsak a tőkét és a kamatokat, hanem a névhasználatért az egykori anyacégnek fizetendő royaltyt is ki kellene termelnie.

Ám erre most nem sok esély van. Az EU-csatlakozás utáni importdömping okozta sokktól (HVG, 2005. május 7.) még magához sem térő tejpiacot ugyanis erősen megborította a tehenek biológiai sajátosságaiból adódó nyári tejtöbblet. A túlkínálat miatt az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint február és június között, négy hónap alatt 9 százalékkal - a literenkénti 68,47 forintról 62,3 forintra - esett a tej felvásárlási ára. A Központi Statisztikai Hivatal pedig azt állapította meg, hogy júliusban a tej és a tejtermékek fogyasztói ára 0,6-1,2 százalékkal csökkent az előző hónaphoz viszonyítva. Szezonális többlet a környező országokban is van. "Az időszakos felesleget az előállítási költségeknél alacsonyabb áron hozzák be az importőrök, ami lenyomta a belpiaci árakat" - mondta a HVG-nek Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára. Tejipari cégek vezetői szerint másképp nem is fordulhat elő, hogy a hosszan eltartható, ultrapasztőrözött tejet - akciós áron - 97 forintért árulják literenként. Ebből ugyanis - figyelembe véve a 15 százalékos áfát, a 15 forintos dobozárat, a gyártási és szállítási költségeket - literenként 50 forint alatti felvásárlási ár jönne ki.

Ilyen pedig még a mumusként emlegetett Szlovákiában és Lengyelországban sem fordul elő: az AKI - az AMISNET nemzetközi árfigyelő adatbázis információi alapján - 62,4, illetve 55,6 forintos literenkénti árakról számolt be júniusban. A dömpingárak miatt augusztus elején két Auchan áruház előtt tiltakoztak a tejesgazdák, ami után a kereskedők megbeszéléseket kezdeményeztek az agrártárcával és a Tej Terméktanáccsal. "Azt szeretnénk elérni, hogy az importtermékekre is ugyanolyan forgalomba hozatali feltételek vonatkozzanak, mint a magyar árukra" - mondja Tóth, összhangban azzal, amit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hétpontos agrárprogram részeként megígért (HVG, 2005. július 9.). Ez ügyben azonban egyelőre csak homályos célzásai vannak a MOSZ-nak és az ÉFOSZ-nak is: Piros szerint a kereskedők például a tejtermékek esetében nem követelik meg az EU élelmiszer-biztonsági hatóságának licencét, márpedig így nem zárható ki, hogy olyan gyártók is szállítanak Magyarországra, amelyeknek uniós piacra nem, csak a közvetlen környezetükre szól az engedélyük. (Emlékezetes, hogy az uniós csatlakozás előtt sok magyar húsüzem kénytelen volt beérni a regionális minősítéssel, mivel nem feleltek meg 100 százalékosan az EU élelmiszer-higiéniai követelményeinek.)

HVG
A kinevezésekor keményebb élelmiszer-biztonsági fellépést és a gyenge minőségű importtermékek visszaszorítását ígérő Gráf József agrárminisztert nemcsak a termelők ösztökélhetik ígéretének beváltására, hanem az élelmiszer-ipari cégek is. Gráf belépője nyilván tetszett is nekik, hiszen rögvest kitiltatta a hazai üzletek polcairól az importból származó, 2,8 százalékos zsírtartalmú tejet, mondván, annak gyártására és forgalmazására - mivel ez az unióban nem szabványos - csak Magyarország kapott átmeneti engedélyt. Más kérdés, hogy a 2,8-as tej "hagyománya" még az 1970-es évekig tartó vajhiány miatt alakult ki Magyarországon, tehát korántsem egészségügyi megfontolásból szoktatták rá a hazai fogyasztókat a 3,6 százalékosnál soványabb tejre.

Ahhoz viszont, hogy Gráf ennél vaskosabb sikereket érjen el a piacvédelemben, vélhetően a kormányon belül is meg kell vívnia egy-két ütközetet. Az ÉFOSZ például sokat vár a kereskedelmi törvény őszi parlamenti elfogadásától. Egyebek mellett azt, hogy az abban a tervek szerint definiált "jelentős piaci erő" és az azzal való visszaélés szankciója révén sikerül megváltoztatni a kereskedelmi láncok számukra kedvezőtlen árpolitikáját, vagyis magasabb átvételi árakat elérni. Csakhogy ez nyilván az élelmiszerek fogyasztói árának növekedésével járna, amit nem lenne könnyű sikerként beadni a választóknak. E termékkategóriában egyébként az árszínvonal összességében csekély mértékben, a KSH júliusi gyorsjelentése szerint egy év alatt csak 3 százalékkal emelkedett.

A tejpiacon a nyári többlet lefutása után néhány forinttal nőhetnek a termelői árak, feltéve, hogy elérik a feldolgozók saját értékesítési áraik emelését. Ez azonban változatlanul kevés a literenként 68-70 forintos önköltséggel dolgozó termelőknek. Miközben a belföldi feldolgozókkal szemben megpróbálnak összefogni, a külpiacon egymás ellen akcióznak a tejesgazdák. "Az idén nyereségesek leszünk még a viszonylag magas önköltséggel is, mert jó áron sikerült leszerződnünk egy olasz feldolgozóval" - mondta a HVG-nek Mádl István, a Verona melletti Sterilganda Alimenti SpA-nak évi 23 millió liter tejet szállító pápai Agroprodukt Rt. vezérigazgatója. Azonban hiába próbálta volna titkolni az olaszoktól kapott jó árat, sőt a felvásárló céget, híre ment a dolognak. Azóta pedig Mádl szerint többen alájuk ígértek, így a szerződés megújításakor a vezérigazgató már nem sok jóra számít.

KELEMEN ZOLTÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gyanús csomag miatt lezárták a Fehér Házat

Gyanús csomag miatt lezárták a Fehér Házat

Az iráni ajatollahra vetett ki szankciókat Trump

Az iráni ajatollahra vetett ki szankciókat Trump

A Ryanair fejenként 400 eurós kártérítést fizethet egy budapesti járat utasainak

A Ryanair fejenként 400 eurós kártérítést fizethet egy budapesti járat utasainak

Megállt a víz az elterelő aluljáróban, nem engedélyezik a Nagytétényi út lezárását

Megállt a víz az elterelő aluljáróban, nem engedélyezik a Nagytétényi út lezárását

Suárez elfelejtette, hogy a kapus kézzel is labdához érhet – videó

Suárez elfelejtette, hogy a kapus kézzel is labdához érhet – videó

Kiderült, hogy feltörték a mobilszolgáltatók rendszereit, rengeteg mindenhez hozzáfértek

Kiderült, hogy feltörték a mobilszolgáltatók rendszereit, rengeteg mindenhez hozzáfértek