Egyetlen kft pályázott a Gerincgyógyászati Nemzetközi Központ működtetésére. Esetleges riválisai testre szabott pályázatot emlegetnek, az egészségügy irányítói viszont a magánosítás ésszerűségével érvelnek.

,,Caramelt nem én operáltam" - ismerte be Varga Péter Pál, a Gerincgyógyászati Nemzetközi Központ igazgatója, hogy bár páciensei között rengeteg híresség előfordult, köztük valamennyi politikai párt gerincproblémával küszködő prominensei, a köztudottan kínzó hátfájással versenyző Megasztár-győztes nem az ő közreműködésével lábadozik. Ennek ellenére kijutott a média figyelméből a nemzetközi hírnévnek és elismertségnek örvendő, a szakmai berkekben csak VPP-ként emlegetett gerincsebésznek is - igaz, ezúttal nem híres betegei, hanem az általa vezetett osztály magánosítása révén. Július elején ugyanis az Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) a Közbeszerzési Értesítőben nyílt eljárásban keresett vállalkozót "Királyhágó utcai telephelyének" 15 évre szóló működtetésére.

Némi történelmi visszatekintés szükségeltetik annak megértéséhez, hogyan jött létre ez az Európában is egyedülálló központ, amelynek működtetésétől jelenlegi gazdája most szabadulni szeretne. Több mint tíz évvel ezelőtt az ortopédiai klinikától helyszűke miatt került át a Varga által vezetett osztály a Központi Honvéd Kórház budai, Királyhágó utcai telephelyére. Költségvetési szempontból a honvédelmi tárcához tartozott, szakmailag azonban önállóan működött, amit 1998-ban Kökény Mihály miniszter azzal szentesített, hogy nemzetközi központ rangjára emelte a másfél emeletet elfoglaló, 66 ággyal működő sebészeti osztályt, amely járó betegeket is fogadott. Csakhogy a haderőcsökkentés elérte a sereg egészségügyi osztagait is. "Az országos feladatokat ellátó központ nem illett a profilunkba, sem ideg-, sem pedig baleseti gerincsebészeti beavatkozással nem foglalkozott, ráadásul a fenntartása körülbelül évi 280-300 millió forintos veszteséget jelentett, ezért megváltunk tőle" - emlékezik az egy évvel ezelőtti búcsú okaira Kókay András, a Központi Honvéd Kórház parancsnokának gazdasági helyettese.

A gerincgyógyászati központ így az egészségügyi tárca fennhatósága alá került, amely a tulajdonában lévő OGYK-hoz csatolta. Bár az internetes orvosszakmai fórumokon csevegők egy része biztosra veszi, hogy a Szabolcs utcai kórház egyik nyereséges részlegét kínálja üzemeltetésre, az intézmény vezetője, Vályi-Nagy István a HVG kérdésére megerősítette, hogy a gerincközpont nem hozza, hanem viszi a forintokat. A veszteség pontos mértékét azonban nem árulta el, arra hivatkozva, hogy ezt a közbeszerzési pályázat szeptemberben várható eredményhirdetéséig üzleti titokként kezelik. Az országos intézet profiljától egyáltalán nem idegen a legkomplikáltabb esetekkel is megbirkózó, a betegeket az ország minden szegletéből fogadó központ, ám az anyaintézménytől való fizikai távolság, valamint az ebből adódó pluszköltségek is megterhelték az OGYK büdzséjét. Jóllehet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint a Szabolcs utcai kórház és járóbeteg-szakrendelő tavaly összesen 8,6 milliárd forint társadalombiztosítási bevételt kasszírozott, nehéz helyzetben van. De hogy mennyire, azt sem a kórház vezetői, sem Rácz Jenő miniszter nem kívánták számszerűsíteni. Utóbbi a HVG kérdését azzal hárította el, hogy gazdasági látleletet csak a most folyó revizori vizsgálat befejezése után hajlandó kiállítani. A magánosítás mellett pedig azzal érvelt, hogy a tárca nem szándékozik újabb országos intézetet alapítani, az OGYK pedig szabadulni igyekszik egy veszteségforrástól.

Bár a pályázati dokumentációt hárman is megvették - tudtuk meg Vályi-Nagytól -, a múlt héten lejárt ajánlattételi határidőig mindössze egyetlen ajánlat, a Budai Egészségközpont Kft.-é érkezett be az OGYK-hoz. Mivel a kft Varga Péter Pál saját vállalkozása, mindazok igazolva láthatják gyanújukat, akik már jó előre "testre szabott" pályázatról beszéltek. Az ajánlatkérők ugyanis kikötötték, hogy a pályázó legalább tíz, gyakorlott, főállású gerincgyógyász közreműködését garantálja, egészségügyi szolgáltatásokból származó árbevétele pedig legalább évi 200 millió forint legyen, aminek 15 százaléka ortopédiai tevékenységből származzon. Márpedig a "VPP-műhelyen" kívül nincs az országban, de talán még Európában sem olyan team, amely tíz gerincsebész szakorvost számlálna (a sebészeti osztályokon ez rendszerint csak társszakmája a baleseti, idegsebészeti és onkológiai diszciplináknak). "Nem látom be, miért kellene a központ jelenlegi teljesítőképességénél alacsonyabbra tenni a lécet" - utasította vissza azt a feltételezést Vályi-Nagy, hogy túlzott követelményeket fogalmaztak meg a pályázaton. "Mivel a központ dolgozói közalkalmazottak, elvileg bármely pályázó elnyerhette volna a közreműködési hajlandóságukat a koncessziós működéshez. Ráadásul támogatandónak tartjuk, hogy az egészségügyben dolgozók maguk is részesei lehessenek a privatizációnak" - védelmezte Rácz is a pályázatkiírás szempontjait.

"Aki nyereségesnek mondja a gerincsebészetet, az azt feltételezi, hogy egész nap csak viszonylag jól finanszírozott porckorongsérveket operálunk. Márpedig évente közel 30 ezer járó és 4 ezer fekvő beteget látunk el, 900-1200 műtétet végzünk - 92 munkatárssal, köztük 21 orvossal. Az operációk 80 százaléka zömében csak nálunk végzett nagyműtét, 30 százaléka daganatsebészet, az OEP-bevételünk pedig nem éri el az 500 millió forintot" - ad gyorsmérleget a központ munkájáról Varga. A pályázatban a Budai Egészségközpont Kft. a harmadik, most létszámhiány miatt nem üzemelő műtő munkába állítását, jelentős, a nemzetközi posztgraduális tréningek szervezését is lehetővé tevő informatikai, valamint képalkotó diagnosztikai fejlesztést ígért. A kilátásba helyezett befektetések pontos összege - mivel a kft-t is köti a pályázatban vállalt üzleti titoktartás - azonban csak az eredményhirdetés után válik nyilvánossá. Varga abban bízik, hogy a költségvetési intézményeket gúzsba kötő szabályok megszűntével képesek lesznek legalább nullszaldós eredményt elérni.

A tevékenység finanszírozására az OGYK-nak van szerződése az OEP-pel, így továbbra is a kórház fog elszámolni, és ő utalja ki a gerincgyógyászat után járó összeget; igaz, levonja belőle az elszámolás-könyvelés díját, és a beérkezett pénzt is "használhatja" harminc napig, mielőtt eljuttatná a címzetthez. Legalábbis mindez így szerepel a közbeszerzési pályázat feltételei között. Ha pedig az üzemeltető nem tesz eleget a szerződésben vállalt kötelezettségeinek, az OGYK rövid úton szerződést bonthat vele. A háttérben ingatlanspekulációt sejtők megnyugtatására a Központi Honvéd Kórház gazdasági vezetője a HVG-nek azt is elmondta, hogy bérleti díjat kapnak az OGYK-tól a Királyhágó utcai részlegért, amire a továbbiakban is igényt tartanak. Ha viszont felépül a Honvéd Kórház Róbert Károly körúti új szárnya - amely a HM számára feleslegessé teszi a budai kórházrészleget -, annak kezelői joga egy korábbi kormányhatározat értelmében legkésőbb 2008. december 31-éig az Egészségügyi Minisztériumra száll át.

GÁTI JÚLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megépítették az első Tesla pick-upot

Megépítették az első Tesla pick-upot

Már az óvodásoknak is lehet magas vérnyomása a túlsúlytól

Már az óvodásoknak is lehet magas vérnyomása a túlsúlytól

Megfejtették a szomorú kölyökkutyaszemek titkát

Megfejtették a szomorú kölyökkutyaszemek titkát

Egyre kevesebb a bankfiók

Egyre kevesebb a bankfiók

Nagylakon akadt fent ez a 15 milliós Alfa Romeo sportterepjáró

Nagylakon akadt fent ez a 15 milliós Alfa Romeo sportterepjáró

Ha van fölös 4 milliója, most vehet magának egy tuktukot Vajna Tímeától

Ha van fölös 4 milliója, most vehet magának egy tuktukot Vajna Tímeától