Felmondott túl sokat internetező ügyfeleinek a T-Online. A cég által kitagadottaknak azonban - ha minden igaz - nem kell hetekig nélkülözniük a világhálót a kényszerű szolgáltatóváltás idején.

Felbolygatta az internetes társadalmat a T-Online Magyarország Rt. ötven ügyfelének a története, akikkel ADSL-szolgáltatójuk augusztus elején levélben tudatta, hogy "gazdaságossági okok" miatt hatvan napon belül szerződést bont velük. Valamennyien korlátlan adatletöltéssel kecsegtető csomagra fizettek elő, amit jó alaposan ki is használtak; havi 170-540 gigabyte-nyi forgalmukkal (az átlagos forgalom 4-8 gigabyte) azonban a cég közlése szerint több millió forintnyi veszteséget okoztak. Ezt az indoklást jogilag aggályosnak tartja a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága (Netért) - bár azt nem vitatja, hogy polgárjogi szerződéseket fel lehet bontani -, ezért nyílt levélben fordult az informatikai és a gazdasági tárcához, a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz, valamint a hírközlési fogyasztói jogok képviselőjéhez, aki lapzártánk idején még tárgyalt a cég vezetőivel. "Szeretnénk, ha nem fordulhatna elő, hogy egy korlátlan csomagra előfizető ügyfélnek olyan indokkal mondjon föl egy szolgáltató, hogy túl nagy mennyiségű adatot töltött le" - mondta a HVG-nek Juhász Károly hírközlési fogyasztói biztos. "Alapvető gesztusnak tekintenénk, ha a T-Online ingyen biztosítaná a régi, bejáratott e-mail-címet" - tette hozzá Németh Attila Netért-elnök, aki szintén asztalhoz ül a T-Online képviselőivel, hogy garanciát csikarjon ki arra, hogy az eset többé nem ismétlődhet meg.

Az ADSL-hez szükséges vezetékes telefonhálózatot fenntartó T-Comnak jelenleg 18 internetszolgáltatóval van szerződése - ezek egyike a cégcsoporton belüli T-Online. Tavaly az év végéig az akkor még Matáv néven működött társaság viszonteladóinak átalánydíjas ADSL-t kínált, az idén azonban bevezetett egy másik, forgalomarányos konstrukciót, és az akkor még Axelero nevű T-Online ez utóbbit választotta. A nagykereskedelmi ADSL-árlista üzleti titok ugyan, de a HVG információi szerint az internetszolgáltató viszonteladók az átalánydíjas csomagért havonta s előfizetőnként körülbelül 6 ezer forintot fizetnek a T-Comnak. A forgalomarányos csomag alapdíja pedig 5,5 ezer forint, az alapdíjban foglalt forgalmon felül pedig gigabyte-onként 65-95 forintot kell leperkálni. A T-Com és az internetszolgáltató közti elszámolás miatt a nagyjából 10 ezer forintért (lásd táblázatunkat a 96. oldalon) korlátlan adatmennyiséget letöltő netező ügyfelek az utóbbi konstrukcióban 10 gigabyte forgalom fölött már veszteséget okozhatnak. Ez történt a T-Online-nal is; rajta kívül a HVG által megkérdezett szolgáltatók közül csak az Invitel Távközlési Rt. és a TvNetWork Rt. váltott az új, forgalomarányos konstrukcióra, és bár ráfizetéses ügyfelek náluk is előfordulnak, egyelőre nem tervezik, hogy felmondanak nekik.

A felzúdulást úgy próbálta csillapítani a T-Online, hogy azt sugalmazza, a kiebrudalt ügyfelek jogdíjas tartalmakkal kalózkodtak. Közleményében napi 1900-6000 zeneszám vagy napi 25 film letöltéséhez hasonlítva érzékeltette a kifogásolt adatmennyiség nagyságát, azt sugallva, hogy ennyi multimédiás tartalmat saját szórakozására aligha szerez be bárki (a saját célra való letöltés legális). "Linux-szervereket üzemeltetek távmunkában, főleg emiatt lett 170 gigabyte-os a havi forgalmam" - cáfolt a vádra a HVG-nek Kertész Zsolt, az egyik nemkívánatos ügyfél. Esetében további furcsaság, hogy noha ő is a T-Online ügyfele, nem a T-Com, hanem az Invitel szolgáltatási területén lakik. A kisebbik távközlési cég pedig a nagykereskedelemben csak átalánydíjas ADSL-t kínál - tudta meg a HVG Fejes Tibortól, a társaság lakossági igazgatójától.

Míg a T-Online szabadulni igyekszik az extrém forgalmat lebonyolító ügyfelektől, akad olyan szolgáltató, amelyik tárt karokkal fogadja őket. Holott "ez veszélyes lehet, a hálózat kapacitása ugyanis véges" - állítja Sátor Csaba, az Interware Internetszolgáltató Rt. marketingigazgatója. "Nincs számszerűsíthető veszteségünk a sokat letöltő ügyfeleken" - állítja Sebők István, az Externet Informatikai és Szolgáltató Kft. kereskedelmi igazgatója, s a cég néhány nappal a botrány kirobbanása után rögvest közölte, egy hónapig ingyen internetet ad a hozzá átszegődő, pórul járt T-online-osoknak. Számukra további jó hír az is, hogy augusztus közepétől már szünetmentesen válthatnak ADSL-szolgáltatót. Korábban ugyanis a T-Com a régi internetszolgáltatóval való szerződésbontás után le-, majd az újjal való szerződés megkötése után visszaszerelte az ügyfél ADSL-modemét, aki eközben hetekig nélkülözhette a világhálót. Az internetes cégek szerint ezzel a kellemetlenséggel akarta a T-Com elejét venni annak, hogy a régi előfizetők részt vehessenek az újaknak szóló, általa kínált akciókban; a régi csomagok ugyanis drágábbak, nagyobb rajtuk a haszon.

Trükközni azonban a mostani, szünetmentes átállítással sem lehet: a hűtlenkedők közül ugyanis csak az számít "új ügyfélnek", akinek a szerződéskötés előtt legalább három hónapig nem volt ADSL-je.

HERMAN BERNADETT

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elbúcsúzhat a YouTube a gyerekeknek szánt videóktól – máshová költöztethetik őket

Elbúcsúzhat a YouTube a gyerekeknek szánt videóktól – máshová költöztethetik őket

Kelet-európai túra vár a három magyar csapatra az Európa Liga selejtezőiben

Kelet-európai túra vár a három magyar csapatra az Európa Liga selejtezőiben

Önnél is zuhog az eső? Nincs egyedül

Önnél is zuhog az eső? Nincs egyedül

Sólyom László arról beszélt, hogy a KDNP az egyházra erőlteti az akaratát

Sólyom László arról beszélt, hogy a KDNP az egyházra erőlteti az akaratát

Videón, ahogy kirabolnak egy Práter utcai dohányboltot

Videón, ahogy kirabolnak egy Práter utcai dohányboltot

Bevenné a gyomra, ha tízezreket kéne fizetnie, hogy a saját háza előtt parkoljon?

Bevenné a gyomra, ha tízezreket kéne fizetnie, hogy a saját háza előtt parkoljon?