Egymilliárd forintos bevételt remél svábhegyi botanikus kertjének eladásából a mozgásjavító intézet: ezzel járulna hozzá az új mozgásjavító centrum megépítéséhez. A zöld szervezetek a telek elkótyavetyélésével vádolják a tulajdonost.

Kicsit úgy járt a svábhegyi telkével a Mozgásjavító Általános Iskola és Diákotthon, mint a szegény ember, akire nem pénzt, hanem egy értékes festményt hagyott távoli rokona. A képet eladni vétek, a pénzre viszont szükség lenne. Az intézmény igazgatója, Nádas Pál mindenesetre nagy vihart kavart azzal, hogy idén tavasszal úgy döntött: a Mexikói úti székhelyükön évek óta tervezett új mozgásjavító centrum felépítése érdekében megválnak az évtizedek alatt szinte arborétumszépségűvé érett, 1,2 hektáros budai telküktől. A Gyöngyvirág úti iskola szeptemberi bezárását követően a zöld szervezetek azonnal akcióba kezdtek, és minden fórumon az ingatlan elkótyavetyélésével, az örökhagyó akaratának semmibevételével vádolják az igazgatót.

A telek kacskaringós úton került az iskolához. Eredeti tulajdonosa, Schreibing Ferenc sváb gazdálkodó 1931-ben végrendeletében a nyomorék gyerekekre hagyta házát a hozzá tartozó területtel együtt. Az adományt azonban csak 1961-ben, az örökhagyó által kijelölt haszonélvező halála után vehette birtokba az iskola. A telek és reménybeli tulajdonosa, az 1903-ban alapított Nyomorék Gyermekek Egylete és Menhelye egészen addig elkerülte az államosítást, ám akkor az egyletet egy tollvonással megszüntették. Az ingatlan tulajdonjoga pedig a Népjóléti Minisztériumhoz, majd a Fővárosi Tanácshoz, végül 1990-ben a fővárosi önkormányzathoz került, míg kezelőjének az egylet jogutódját, a mai mozgásjavító általános iskolát jelölték ki.

A budai telek hasznosítása nem kis fejtörést okozott az iskola akkori vezetőinek. Végül úgy döntöttek, hogy miután - akkor is - meglehetősen szűkösek voltak a mozgáskorlátozott gyerekek továbbtanulási lehetőségei, megalapítják a Mexikói úti iskola Gyöngyvirág úti kertésztagozatát, és a partneriskolául választott Maglódi úti kertészeti szakmunkásképzővel közösen kertészeti telephelyet létesítettek. Deák Péter, a mozgásjavító iskola korábbi igazgatóhelyettese - aki az értékesítés miatti tiltakozásul idén ősztől már nem dolgozik az intézményben - a HVG-nek elmondta: a gyerekek munkájának köszönhetően mára mintegy hatvan fafaj található a parkban, köztük a ritkaságnak számító törökmogyoró és mamutfenyő. A közel százötvenféle cserjével és az üvegházakban nevelt kaktuszokkal együtt a Gyöngyvirág úti kertészet a főváros harmadik legértékesebb fűvészkertjévé nőtte ki magát. Némi bevétel is csurrant a kertészkedésből: a palánták, dísznövények eladásából évi 2,5-3 millió forint folyt be, ami fedezte az energiaköltségeket.

Az idillt az ominózus tavaszi döntésével dúlta fel Nádas Pál. A főváros ugyanis évek óta húzta-halasztotta a 4,5 milliárd forintos beruházással tervezett Mexikói úti iskola kibővítését és mozgásjavító centrummá fejlesztését. Pedig 2003-ban úgy tűnt, meglódul a szekér, hiszen a fejlesztéshez állami támogatás is kinézett. A központ építését ugyanis Csehák Judit, a Medgyessy-kabinet egészségügyi és szociális minisztere mint kormányberuházást jelentette be. 2003-at az Európai Unió ugyanis a fogyatékkal élők évének nyilvánította, s ehhez csatlakozva a kabinet fogyatékosokkal kapcsolatos - máig akadozó - programmal rukkolt elő. Ekkor a Városháza is gyorsított: 2003 márciusában az építkezés első ütemére 3 milliárd forintot irányozott elő, csakhogy a kezdés időpontját homályban hagyta, miután az összeget a hétéves fejlesztési tervben szerepeltette.

Az eseményeket a beruházás ellehetetlenülésétől tartó Nádas idei indítványa gyorsította fel: az igazgató felajánlotta, hogy a kezelői jogról lemond, és az építkezésbe mintegy 1 milliárd forintos önrésszel az iskola is beszáll. A pénzt a Gyöngyvirág úti ingatlan eladásából ígérte előteremteni. A javaslatot márciusban megszavazta és elfogadta a közgyűlés, a főváros tulajdonosi bizottsága pedig a tervek szerint még az idén kiírja az értékesítési pályázatot. A főváros saját kasszáját igencsak kímélő megoldást eszelt ki: az eladásból remélhető pénzt mint önrészt felajánlva 2 milliárd forintos céltámogatásra adott be pályázatot az Országgyűléshez tavasszal.

A vihart kavart ingatlaneladást magyarázva Nádas a HVG-nek megjegyezte, hogy a telket a Mexikói úti iskola az évek során egyébként is egyre kevésbé tudta kihasználni. A mozgáskorlátozott gyerekek oktatása ugyanis átalakult: azok az enyhén sérült gyerekek, akik fel tudnának menni a Gyöngyvirág úti iskolába, már nem a Mexikói úti intézménybe iratkoznak be, hanem ép társaikkal együtt normál iskolákban tanulnak. Az - egyébként örvendetes - integrációs folyamat eredményeként viszont egyre súlyosabb állapotú gyerekek kerülnek a Mexikói útra: őket azonban nem lehet a lejtős hegyoldalon közlekedtetni, s kertészkedni sem tudnának.

Az utóbbi években jellemzően már csak 10-13 gyerek lakott kollégistaként a Gyöngyvirág úti kis diákszállóban - amit a birtok hajdani istállójából alakítottak ki -, és az ő ellátásukhoz átlagosan 11-13 alkalmazottra volt szükség. Velük együtt mintegy ötven, enyhe sérült kertésztanoncot foglalkoztattak a Maglódi útról. A közel kétszáz diákot befogadó Mexikói úti iskola eközben egyre szűkösebbé vált. Az ottani diákok számára a továbbtanulás, szakmaválasztás szinte reménytelen, hiszen a Maglódi útit kivéve, máig nincs olyan középiskola Magyarországon, amely speciálisan a mozgáskorlátozottak képzésével foglalkozna. Az intézménybővítés keretében elsőként az országban a Mexikói úton hoznak létre középiskolát a mozgássérültek számára, ahol számítástechnikai képzésben részesítik majd a gyerekeket, az állami gondozottak számára pedig gyerekotthont alakítanak ki. A beruházásra fordított összeggel voltaképpen az örökhagyó akaratát sem sértik meg - érvelt az igazgató -, hiszen a telek eladásából befolyó pénzt a mozgáskorlátozottak helyzetének javítására fordítják.

Azzal együtt, hogy a Budapest-Zugligeti Egyesület méltányolja a Mexikói úti iskola igazát, két hete csendes sétával demonstrált a Gyöngyvirág úton a zöld terület megtartása érdekében. Salamin András egyesületi elnök szerint aligha az lehetett az örökhagyó szándéka, hogy a telket eladják, és lakóparkot hozzanak létre a helyén. Igaz, utóbbit egyelőre csak az eddigi tapasztalatok mondatják az elnökkel. A döntés ma már csupán erkölcsi kérdés, hiszen nem jár semmilyen jogi szankcióval.

Az egyesület szerint az értékes park tönkretétele a koncepciótlan, a zöld területeit elherdáló főváros felelőssége. A botanikus kertet, ha az iskola már nem tudja hasznosítani, az egyesület szerint közparkká kellene alakítani, hiszen Budapesten rohamos tempóban fogy a zöld terület. A XII. kerület sem érzi magáénak a problémát. Az önkormányzat sajtóirodáján a HVG-nek elmondták: a nyár végén jóváhagyott szabályozási tervük kizárja lakópark építését, minthogy az övezet rekreációs és egészségügyi célú besorolást kapott. Némi, a jövőt előrevetítő ellentmondás viszont, hogy a szabályozási terv ezzel párhuzamosan a telekmegosztást is tartalmazza: e szerint a Gyöngyvirág úti terület öt, egyenként 2 ezer négyzetméteres telekre bontható.

MINK MÁRIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elfogadja az ellenzéki előválasztás eredményét az LMP

Elfogadja az ellenzéki előválasztás eredményét az LMP

Elindul az osztrák választáson a megbukott Strache felesége

Elindul az osztrák választáson a megbukott Strache felesége

Elolvadtak a korábbi rekordok, akkora a hőség

Elolvadtak a korábbi rekordok, akkora a hőség

Gáláns ajándék: egymillió dollárt költött saját születésnapjára Trump a Facebookon

Gáláns ajándék: egymillió dollárt költött saját születésnapjára Trump a Facebookon

Migránsdallal jelentkezett Manu Chao

Migránsdallal jelentkezett Manu Chao

Egy napot sem töltött az LMP-ben, akit jogszerűtlenül zártak ki

Egy napot sem töltött az LMP-ben, akit jogszerűtlenül zártak ki