Az 1962-ben egy arkansasi szatócsboltból indult Wal-Mart forgalmát tekintve a világ legnagyobb vállalata, legutóbbi...

Az 1962-ben egy arkansasi szatócsboltból indult Wal-Mart forgalmát tekintve a világ legnagyobb vállalata, legutóbbi, 2005. január 31-én zárult pénzügyi évében a bevétele 285 milliárd, az adózás utáni nyeresége pedig 10,3 milliárd dollár volt. A 2005. augusztus végi állapot szerint a cég áruházlánca az USA-ban 3773, külföldön pedig 1643 tagot számlált. Hagyományos diszkontáruházai átlagosan 9 ezer, a Supercenterek 17 ezer, a pénzért kiváltható vásárlói kártyával látogatható Sam's Club raktáráruházak pedig 12 ezer négyzetméteresek.

Az arkansasi Bentonville-ben található székhelyű óriáscég alkalmazottainak száma az Egyesült Államokban 1,3 millió - vagyis több, mint az amerikai hadsereg létszáma -, világszerte pedig 1,7 millió, ami viszont a kínai néphadseregnél alig kevesebb, és ezzel a Wal-Mart a világ legtöbb embert foglalkoztató vállalata. Az amerikai vásárlók minden 100 dollárjukból majdnem 9-et költenek el a Wal-Martban (HVG, 2005. július 9.).

A vállalat súlyát jelzi, hogy éves forgalmát az országok hazai össztermékével (GDP), azaz éves gazdasági teljesítményével egy rangsorba állítva a 33. lenne a listán, Ukrajna és Kolumbia közé ékelődve. A pekingi lapok pedig úgy becslik, hogy a tavaly mintegy 15 milliárd dollár értékű kínai terméket importáló Wal-Mart a hatalmas ország nyolcadik legnagyobb kereskedelmi partnere, közvetlenül megelőzve Oroszországot és Nagy-Britanniát.

A cég 40 százaléka az 1992-ben elhunyt alapító, Sam Walton öt családtagjának a birtokában van, akik a Forbes amerikai gazdasági magazin éves összesítéseiben rendre a világ tíz leggazdagabb embere között szerepelnek, és összvagyonuk nagyjából 100 milliárd dollár, ami jóval magasabb annál, amennyit a listaelső Microsoft-elnök Bill Gates a magáénak mondhat.

Az 1990-ben - az azóta a rivális Sears, Roebuck and Co. lánccal egyesült Kmartot letaszítva a trónról - az USA legnagyobb áruházláncává vált Wal-Mart először egy évvel később jelent meg külföldön, mégpedig Mexikóban. 1998-ban érkezett Európába, amikor Németországban először a Wertkauf 21 hipermarketjét, majd az Interspar 74 egységét vásárolta meg, és később alakította át zömüket a saját képére. Nagy-Britanniában 1999-ben vásárolta föl az 1957-ben eredetileg yorkshire-i farmerek alapította ASDA szupermarketláncot, ám a brit Tesco egyelőre jól állja a versenyt nagyobb amerikai riválisával. A külföldi terjeszkedés gyorsítása érdekében végrehajtott változásnak tartják, hogy a múlt héten az egyesült államokbeli és a nemzetközi ág irányítója helyet cserélt egymással. A Wal-Mart azt is bejelentette, hogy 597 millió dollárért többségire növeli jelenleg 42 százalékos részesedését a japán Seiyu áruházláncban, amely ezzel formálisan is az amerikai cég leányvállalata lesz.

A Wal-Mart amerikai jelenléte az USA vidéki részére, főként délre és közép-nyugatra összpontosul, Kaliforniában, valamint az ország északkeleti államaiban gyakran önkormányzati, illetve lakossági ellenállás hiúsítja meg terjeszkedését. Lassult a cég amerikai növekedése is, ami egyrészt az olyan, dinamikus versenytársak térnyerésének tulajdonítható, mint a Target áruházlánc, másrészt annak, hogy a Wal-Mart alacsonyabb jövedelmű vásárlói jobban megérzik pénztárcájukon a benzinárak emelkedését.

A hatalmasra nőtt Wal-Martot számos okból támadják. A cég soha nem tűrte alkalmazottai körében szakszervezetek alakítását, az egyetlen kivételt Kínában tette, ahol az óriási piac meghódításának vágya rávette a kompromisszumra. A szakszervezet-mentességnek is köszönhető, hogy a Wal-Mart - amelynek igazgatótanácsában 1986 és 1992 között helyet kapott a későbbi first lady, illetve jelenlegi New York-i szenátor Hillary Clinton - kirívóan keveset fizet alkalmazottainak. A főállásúak átlagos órabére 9,68 dollár - ez éves szinten mintegy 17 600 dollárra jön ki, ami alatta marad az USA-ban egy keresőhöz egy eltartott házastársra és két gyerekre kiszámolt szegénységi küszöbnek -, és az alkalmazottak kevesebb mint felének van vállalati egészségbiztosítása. A cég az idén rekordnagyságú, 11 millió dolláros büntetést fizetett a washingtoni kormánynak, mert alvállalkozókon keresztül illegális bevándorlók takarították több államban is az áruházait. A Wal-Martot emellett beperelték szexuális megkülönböztetés miatt - mondván, akadályozza a női alkalmazottak előrejutását -, valamint azzal a váddal is, hogy elismert túlóra nélkül foglalkoztatja munkaidőn túl is a dolgozóit. A negatív publicitás ellensúlyozására az előző bő négy évtizedben a bírálatokra nem reagáló Wal-Mart tavaly az Egyesült Államokban a cégről kialakult képet javítani igyekvő médiakampányba kezdett.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Valaki mondja meg

Ellentmondásos hírek keringenek arról, valóban a Wal-Mart Store Inc. áll-e a Magyar Hipermarket Kft. üzletrészének felvásárlása mögött.

Kisorsolták a jelöltek sorrendjét az előválasztási szavazólapra

Kisorsolták a jelöltek sorrendjét az előválasztási szavazólapra

Ilyen a hangja az állatkínzásnak: szívszaggatóan sír az anyjától elszakított medvebocs

Ilyen a hangja az állatkínzásnak: szívszaggatóan sír az anyjától elszakított medvebocs

Nagylakon akadt fent ez a 15 milliós Alfa Romeo sportterepjáró

Nagylakon akadt fent ez a 15 milliós Alfa Romeo sportterepjáró

A TV2 volt társtulajdonosa vlogot indított

A TV2 volt társtulajdonosa vlogot indított

Hogyan lett Mussolini a világ legnagyobb festőzsenijének a rajongója?

Hogyan lett Mussolini a világ legnagyobb festőzsenijének a rajongója?

Jakab Péter lett a Jobbik frakcióvezetője

Jakab Péter lett a Jobbik frakcióvezetője