Maradt botrányos elem a Honvédkórház két évtizede húzódó beruházásának utolsó felvonására is: az építkezés befejezésére kiírt közbeszerzési pályázaton a tárca a 916 millió forinttal drágább ajánlatot hozta ki nyertesnek.

Az már biztos, hogy ebben a kormányzati ciklusban sem fejeződik be a Magyar Honvédség Központi Honvédkórházának építkezése, hiába emelte be a Medgyessy-kabinet az Európa-terv programjai közé az egészségügyi beruházások egyik szégyenfoltjának tartott projekt befejezését. Ezúttal a Közbeszerzési Döntőbizottságon (KDB) múlik, mennyit csúsznak a munkálatok. A testület lapzárta után tárgyalja az Európai Építő Rt. és a Kész Kft. konzorciumának jogorvoslati kérelmét, amellyel megtámadták a tárca által eredetileg 17,5 milliárd forint költségűre kalkulált beruházás közbeszerzési tenderének eredményét. Pályázatukat a bírálóbizottság ugyanis érvénytelennek ítélte, így nem is értékelte a konzorcium bruttó 16,961 milliárd forintos ajánlatát. A tárca az egyedül ringben maradt másik konzorciumot (a Magyar Építő Rt.-Kipszer Rt.-Hérosz Rt.) hirdette ki győztesnek, amely 17,877 milliárd forintért vállalta az építkezés befejezését. A KDB megfontolandónak tarthatta a vesztesek észrevételét, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy az eredményhirdetés után, szeptember 15-én ideiglenes intézkedésként megtiltotta a szerződéskötést a Magyar Építő Rt. vezette csapattal.

Holott állami és egészségügyi beruházásokban éppenséggel nem járatlan nyertesről van szó. A tavaly 13,6 milliárd forint árbevételt és 815 millió forint mérleg szerinti eredményt elkönyvelt Magyar Építő Rt. fejleszti például a Sportkórházat, és ő végezhette a nemrégiben átadott Ferihegy 1-es terminál átépítését, amelyet nem mindennapos körülmények között nyert el. Mivel az utóbbi államtitok által védett fejlesztésnek minősült, a Nemzetbiztonsági Hivatal ellenőrzésén átesett cégek listájáról esett a választás a Magyar Építő Rt.-re. A pályázati szempontrendszer kidolgozója egyébiránt Ferihegy esetében ugyanaz a cég volt, mint a Honvédkórháznál: az Oviber Kft. Ez pedig aligha lehetett hátrány az építőipari cég számára - legalábbis a céginformációs adatok szerint az Oviber egyik tulajdonosa 1996- 2000 között Tolnay Tibor volt, a Magyar Építő Rt. elnök-vezérigazgatója, aki az Ovibert vezető Szabó Ferenccel tulajdonostárs volt 1997-ben a Duviép 2000 Építőipari és Szolgáltató Kft.-ben.

A hoppon maradt Európai Építő Rt. és a Kész Kft. konzorciuma nem is az esetleges összefonódás kérdését feszegeti, hanem azt vitatja, hogy érvénytelen ajánlatot adtak volna be. A hivatalos indoklás szerint "burkolt előleget" kértek, vagyis az idén elvégzett munkánál többről állítanának ki számlát. Lovász Éva, a Kész Kft. ügyvédje szerint erről szó sincs, csupán a költségeket részletező grafikus ábrázolás csúszott el; a munkák ütemezéséből és az ajánlat egészéből egyértelmű, hogy nem gondoltak túlszámlázásra. Ráadásul a beruházás során a megrendelő ellenőrzési rendjéből következik, hogy mindig csak az adott munka teljesítése után állíthat ki számlát a kivitelező - érvelt Lovász. A konzorcium vitatja a másik elutasító indokot is, miszerint a pályázatukban nem biztosított a folyamatos gyógyítás, nem mellékelték ugyanis a részletes költöztetési tervet.

Lovászék egyenesen azt kérik a KDB-től, hogy a versenytárs, a Magyar Építő vezette konzorcium pályázatát érvénytelenítse. A hiánypótló kérdésekből ugyanis arra következtettek, hogy az eredeti ajánlat tartalmát módosító kiegészítésekre került sor, ezt pedig a közbeszerzési törvény tiltja. Egész költségvetési fejezetek tételes kifejtése hiányzott, költségként csak egy-egy összegző szám szerepelt.

A tárca úgy becsüli, hogy a közbeszerzési hercehurca egy hónappal késlelteti a beruházást. "Örülhetünk, ha novemberben elkezdődhet az építkezés" - mondta a HVG-nek Svéd László orvos-vezérőrnagy. Ha azonban a KDB szabálytalannak találná a bírálóbizottság eljárását, és megsemmisítené az eredményt, előfordulhat, hogy új eljárást kell kiírni, ami több hónappal is kitolhatja a határidőt.

Igaz, ez a késlekedés már eltörpülne a fővárosi Róbert Károly körúton 1985-ben elkezdett építkezés két évtizede tartó bukdácsolása mellett. Az eredetileg 8 milliárd forintos költségvetéssel indult presztízsberuházást, amely a kontinens egyik legmodernebb, 1500-1600 ágyas, helikopterleszállós katonai és VIP-kórházát ígérte, 1993-ban pénzhiány miatt leállították. A Horn-kormány privatizációval próbálkozott, az Orbán-kabinet terveiben az intézmény egy 350 ágyas sürgősségi központtá zsugorodott (HVG, 2002. január 19.). A két elképzelésben annyi volt a közös vonás, hogy egyikből sem lett semmi. Eközben a honvédelmi tárca a kezdetektől összesen 11,9 milliárd forintot költött a Honvédkórház félbemaradt szárnyára, és a korábbi 1100-as ágyszám 597-re karcsúsodott. "A ráfordításból 4,4 milliárd forint értékű épületállományt helyeztek üzembe"- közölte a HVG kérdésére a tárca sajtóosztálya, vagyis az intézmény őrzés-védelme és állagmegóvása az évek során többet emésztett fel, mint a fejlesztése. Ezért is aposztrofálhatta Gál J. Zoltán egykori kormányszóvivő a tehetetlenség és a pénzpocsékolás szimbólumának a fantomkórházat, amikor bő két évvel ezelőtt a Medgyessy-kormány (HVG, 2003. április 10.) az építkezés befejezéséről döntött. Határozata értelmében nagyjából a ciklus végére, 2006. május végére kellett volna lezárni a végül 560 ágyasra redukált kórház rekonstrukcióját, a gyógyítást pedig idén októberben kezdték volna el.

A tempó azonban mit sem változott: a munkákra tavaly áprilisban írtak ki közbeszerzési pályázatot, decemberre pedig kiderült, hogy arra nem érkezett megfelelő ajánlat. Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint a jelentkezők 29-31 milliárd forintért vállalták volna az építkezést, erre pedig a honvédelmi tárcának nem volt forrása. Idén márciusban a kormányhatározatot felülírták, az átadás határidejét nagyjából egy évvel eltolva. Újabb pályázatot viszont csak júniusban írt ki a tárca. Igaz, ebben már alaposan visszanyesegette az építési terveket, amelyekbe előzőleg - mint az egyik bennfentes fogalmazott - mindenki beleálmodta a magáét.

A karcsúsítást némi eufémizmussal "csökkentett műszaki tartalomnak" titulálta a HVG-nek a honvédelmi tárca; kimaradt a pályázatból például a mélygarázs, 50 ezer négyzetméternyi parképítés, és már nincs szó benne az MH Egészségvédelmi Intézetének elhelyezéséről sem. Ehelyett a 450 ágyas sürgősségi betegellátó központ megépítésére és az ehhez kapcsolódó legszükségesebb munkákra fokuszált. A pályázatba rendhagyó módon az is belekerült, hogy a minisztériumnak az idén 2 milliárd, jövőre 8 milliárd forintnyi forrása van a feladatokra. A végszámla kifizetését pedig csak 2007-ben vállalta, "összeg meghatározása nélkül, a nyertes ajánlattevő ajánlata szerint". Vagyis a kivitelező csak bízhat benne, hogy a tárca költségvetésébe a következő kormány beszavazza majd a tételt.

VITÉZ F. IBOLYA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Körkörös kezelés

A civil szféra, úgy tűnik, már végképp lemondott a Központi Honvédkórház szolgáltatásairól.

Leszállítottak 18 brit férfit egy izraeli repülőről, mert az egyikük bombával fenyegetőzött

Leszállítottak 18 brit férfit egy izraeli repülőről, mert az egyikük bombával fenyegetőzött

Külföldön is terjeszkednek az Elioshoz közeli cégek

Külföldön is terjeszkednek az Elioshoz közeli cégek

Nem erőlteti a kormány a minisztériumok Várba költözését

Nem erőlteti a kormány a minisztériumok Várba költözését

Ukrán tiltakozás ellenére kapja vissza Oroszország a szavazati jogát az Európa Tanács közgyűlésében

Ukrán tiltakozás ellenére kapja vissza Oroszország a szavazati jogát az Európa Tanács közgyűlésében

Szárnyal a kriptovaluták árfolyama a Facebook Librája miatt

Szárnyal a kriptovaluták árfolyama a Facebook Librája miatt

A barlangból kimentett thai fiúk közül ketten búvárok akarnak lenni, ha felnőnek

A barlangból kimentett thai fiúk közül ketten búvárok akarnak lenni, ha felnőnek