Folyamatosan csökken a vezetékes telefonvonalak száma - derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság havonta megjelenő...

Folyamatosan csökken a vezetékes telefonvonalak száma - derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság havonta megjelenő gyorsjelentéséből. Idén augusztus végén már csak 3,436 millió vezetékes telefon volt, ami január óta több mint 128 ezres csökkenést jelent. Ezen a szűkülő piacon az idei nyár leghevesebb vezetékes távközlési vitája a Tele2 Magyarország Kft. és a Magyar Telekom Rt. lakossági és kisvállalkozói üzletága, a T-Com között robbant ki. Az ügy a Gazdasági Versenyhivatalig jutott, ahol mindkét fél arra hivatkozva panaszolta be a másikat, hogy megtéveszti az előfizetőket, akiket valószínűleg egyre jobban irritál a háború, hiszen a szerződések apró betűinek alapos áttanulmányozása nélkül nem tudhatják, melyik cég mit hallgat el. A T-Com oldalán az átalánydíjas Favorit és a Favorit Plusz díjcsomag áll, amelyekkel helyben, illetve az ország egész területén csúcsidőn kívül ingyen lehet telefonálni, havi 900, illetve 1600 forintért. A Tele2 pedig a kedvezményes, másodpercalapú díjakkal érvel, és van egy vitathatatlan előnye is: kockázatmentesen kipróbálható. Havi díj nincs, az ügyfélnek mindössze be kell jelentkeznie a szolgáltatásra, ezt követően pedig egy előhívószámot tárcsázva élvezheti a viszonylag kedvező percdíjakat. Hasonló előhívószámos szolgáltatással mások is kirukkoltak, a T-Com szintén kínál ilyet például az Invitel Távközlési Rt. szolgáltatási területén, az Invitel pedig a T-Comén. E szempontból sokáig fehér folt volt a térképen a Hungarotel Távközlési Rt. területe, ahol a cég az előhívószámos szolgáltatást csak a 4500 forintos alapdíjú csomag mellett engedélyezte. A Nemzeti Hírközlési Hatóság végül idén májusban 13 millió forintos bírság mellett kötelezte a Hungarotelt, vessen véget versenyellenes gyakorlatának.

Bár kissé olyan, mintha fából vaskarika lenne, szintén kockázatmentes a Vodafone Magyarország Rt. új szolgáltatása, az otthonülőknek szánt, helyhez kötött mobil is. Havi díja nincs, percdíja a vezetékes hálózatokba csúcsidőben 9,9 forint, este 8 és reggel 8 között, valamint hétvégén 5,9 forint; mobilhívás esetén pedig 49 forintba kerül egy perc. Hívást kezdeményezni csak egy bizonyos helyről lehet, hívást viszont bárhol fogadhat az ügyfél. A kispénzű ismerősök azonban vezetékes telefonról aligha fogják visszahívni a félig-meddig röghöz kötött vodást, ezért ugyanis mobiltarifát fizethetnek; egy vezetékes T-Com-számról például csúcsidőben percenként 69- 76,25 forintot. A vezetékes hálózatból érkező hívások után egyébként a Vodafone percenként átlagosan 32,61 forintot tarthat meg.

Vezetékes telefont újabban már televíziós kábelen is kínál néhány cég. A szolgáltatás havi díja a kábeltévére vagy kábeles internetre, esetleg mindkettőre előfizetőknek kedvezményes. Az UPC Magyarország Kft.-nél és a T-Kábel Magyarország Kft.-nél a legalacsonyabb havi díj 1240 forint, a TvNet Számítástechnikai Kft.-nél 1562 forint. Hálózaton belül minden hívás ingyenes, más irányokba a percdíj a vezetékes szolgáltatók kedvezményesebb tarifáihoz hasonló, néha még annál is olcsóbb. "A piacon az integrált vezetékes szolgáltatóké a jövő, annak van esélye, aki egyszerre kínál mindent: telefont, internetet, kábeltévét" - magyarázza az új konstrukció lényegét Szűcs László, az UPC kommunikációs igazgatója, ám az akció sikerét nem számszerűsíti. A csak inviteles és hungaroteles területen szolgáltató T-Kábel július közepe óta 6 ezer telefonos előfizetőt gyűjtött. "Ezt az eredményt decemberre szerettük volna elérni" - mondja Piller András vezérigazgató, elismerve, kezdetben hirtelen annyi megrendelés érkezett, hogy a cégnek gondot okozott azok teljesítése.

Az interneten már régóta elérhetők a változó minőségű, a világhálón belül ingyenes, hangtovábbító programok. Hasonlóval kísérletezik hétfő óta a T-Com és a T-Online Magyarország Kft. is, a Klip névre keresztelt szolgáltatást egyelőre csak az interneten keresztül, egymáson tesztelhetik azok a felhasználók, akik a két cég valamelyikének a honlapján bejelentkeznek. Decembertől azonban már vezetékes és mobiltelefonok is hívhatók a Klippel - és viszont. Az internet és a hagyományos vezetékes vagy mobilos hálózatok közötti forgalomért viszont fizetni kell majd.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Összeolvadáspont

Bár a Gazdasági Versenyhivatalnak nincs kifogása a Magyar Telekom Rt. és mobilos leánycége egyesülése ellen, a versenytársak szerint a fúzióval hatalmas versenyelőnyre tesz szert a cégcsoport.

Nem félnek eléggé az amerikaiak, szenvednek a fegyverkereskedők

Nem félnek eléggé az amerikaiak, szenvednek a fegyverkereskedők

Még annál is tovább csúszik a banki adategyeztetés határideje, mint amit a kormány ígért

Még annál is tovább csúszik a banki adategyeztetés határideje, mint amit a kormány ígért

Felsővezeték-szakadás miatt parlagfűben gyalogolt egy vonatnyi ember

Felsővezeték-szakadás miatt parlagfűben gyalogolt egy vonatnyi ember

"Majd elvágjuk a Karmelita kolostorban a zsinórt"

"Majd elvágjuk a Karmelita kolostorban a zsinórt"

Földrengés volt Róma közelében

Földrengés volt Róma közelében

24 millió forintért várja új gazdáját ez a Ladának látszó élményautó

24 millió forintért várja új gazdáját ez a Ladának látszó élményautó