Országos figyelmet kapott a hónapok óta botrányok sorozatát produkáló debreceni megyei kórház. A vihar a lombikban, pontosabban a laborműködtetés körül dúl: a zavarossá lötykölt elegyből mind felismerhetőbben az anyagi érdekek kristályosodnak ki.

,,Menedzsment: fejlesztés alatt" - olvasható a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Kenézy Gyula Kórház-Rendelőintézet internetes honlapján. A weboldal-informatikusok, úgy látszik, feladták: nem tudták követni a gyorsan változó helyzetet. Előbb ugyanis a két évvel ezelőtt teljes politikai konszenzussal székébe helyezett főigazgató G. Kiss Gyula október végén pénzügyi és gazdálkodási hibákra hivatkozva leváltotta a kórház gazdasági igazgatóját, Weisz Pétert, majd november 11-én őt tette lapátra - ismételten "nagykoalíciós" egyetértéssel - a munkáltatói jogot gyakorló, szocialista többségű megyei közgyűlés. Ugyanez a testület azonban a múlt héten új vezetőt jelölt a fej nélkül maradt Kenézy élére, az viszont csak két-három hónapra vállalta a megbízatást.

Az ország harmadik legnagyobb, 1600 ágyas, évi 11 milliárd forint bevétellel gazdálkodó gyógyító intézményében akkor kezdődtek a bajok, amikor április végén nyílt közbeszerzési eljárást hirdetett központi laborja teljes körű működtetésére. A három jelentkező közül a Pronett Invest Kft. és a Prolabor Kft. (P&P) alkotta konzorcium tette a kórház és a megye képviselőiből összeállított bírálóbizottság ítélete szerint a legelőnyösebb ajánlatot. A pályázati kiírás összességében a legolcsóbb szolgáltatást ajánló P&P-t preferálta, amely a járóbetegek laborigényét az OEP által finanszírozott összeg 94 százalékából, a fekvőbetegek vizsgálatát pedig ingyen ígérte kihozni. A versengésben lemaradt másik két induló a Laborigo Kft. és a Debrecen város tulajdonában lévő, a járóbeteg-szakellátásról gondoskodó VESZ Kht. volt (HVG, 2004. július 17.). A győztes konzorciumnak augusztus 1-jén meg kellett volna kezdeni a munkát, a laborban azonban aznap a szerződésben megígért 36 helyett mindössze négy gépet talált a főigazgató, és azok sem voltak még működőképes állapotban. Ennek hatására G. Kiss írásban elállt a szerződéstől.

E pillanattól kezdve megindult a jogi gépezet: a P&P írásban arra hivatkozott, hogy minden a legnagyobb rendben van, és csak azért nem tudtak felvonulni, mert a labort augusztus elejéig működtető cég, az Olympus Hungary Kft. nem vitte el a maga gépeit, így az övéik nem fértek be. Csakhogy a HVG információi szerint, bár a mai napig az Olympus dolgozik a Kenézyben, a P&P időközben leszállított berendezéseinek mégis sikerült helyet találni. Ráadásul amikor augusztus 12-én az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Hajdú-Bihar Megyei Intézete helyszíni szemlét tartott, arra a megállapításra jutott, hogy a tárgyi feltételek nem biztosítottak a minimumrendeletben előírtak szerint. Azt is jegyzőkönyvbe foglalták, hogy "a konzorciumnak érvényes ÁNTSZ-engedéllyel kell rendelkeznie ahhoz, hogy a laboratóriumot működtesse". Így végképp csapdahelyzetbe került a főigazgató, mivel a kórház egy napot sem maradhatott labor nélkül. G. Kiss először is rendkívüli felmondással megszüntette a konzorciummal kötött szerződést, majd a házon belül ügyködő Olympusra bízta a munka folytatását. Mint utóbb kiderült, ez a döntés a kórháznak 9 millió forintjába került, mivel a Közbeszerzési Döntőbizottság - a Prolabor Kft. panaszának helyt adva - ennyire taksálta a kórház jogsértését, nevezetesen hogy közbeszerzési pályázat nélkül adta oda a laborvegyszer-szállítást az Olympusnak.

Bár a megyei ÁNTSZ és később az országos tiszti főorvos is megerősítette, hogy a P&P által vállalt feladat engedélyköteles lett volna, a P&P-t képviselő Batai ügyvédi iroda augusztus végén mégis 700 millió forint kárigényt és kötbért jelentett be a kórházzal szemben. Az összeg nemcsak azért figyelemre méltó, mert a konzorcium volt az, amely nem teljesített, hanem mert a kórház 2004-es adataiból kiindulva a nyertes ajánlattevő összesen mintegy évi 180 millió forint fizetségért vállalta a munkát. Igaz, a főigazgató megbízatásáról döntő, november 15-ei megyei közgyűlés elé időzített közleményből kiderült, hogy a cég időközben ügyvédet váltott, és az új jogi képviselő - Kiss Elemér volt kancelláriaminiszter - némileg visszavett a követelésből, és 472 millióban határozta meg ügyfele kárát.

"Húsz ügyvéd húszfélét mond" - összegezte a mára nehezen áttekinthetővé vált helyzetet Juhászné Lévai Katalin, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke. Az viszont tény, hogy most szinte mindenki mindenkit perel: vitában áll a kórház a konzorciummal, a leváltott főigazgatóval a felmentett gazdasági igazgató. Utóbbi azért, mert állítása szerint azzal az indokkal küldték el, hogy nem helyeselte a szerződésbontást a nyertesekkel. "Rossz volt a közbeszerzési pályázat, nem pontosan határoztuk meg a céljainkat. Az utódomnak új közbeszerzési eljárást kell kiírnia, hiszen most senkinek sincs érvényes szerződése" - mondta a HVG-nek G. Kiss.

A konzorciummal kötött szerződés egy pontjáról azonban mindmáig senki sem beszélt. Így a Kenézy-ügyet a megyei önkormányzat megbízásából kivizsgáló, fideszes politikus vezette többpárti bizottság sem, amely megállapította, hogy "személyes érdekeltségek" nem játszottak közre az események alakulásában. Pedig könnyen lehet, hogy a kutya mégiscsak itt van elásva: a kontraktus kimondja, hogy ha a szerződés megszűnne (például csődbe megy a 3 milliós törzstőkéjű Pronett Invest Kft.), a kórházat a mindenkori forgalmi értéken illeti meg a laborberendezések vételi joga. Ha viszont a Kenézy lenne a szerződésszegő, úgy kilencven napon belül egy összegben kell kifizetnie a konzorcium által beszállított holmikat. A számlán 613 millió forint állna - ezen összegre akkor bólintott rá a kórházi szakemberekből és önkormányzati delegáltakból összeállt közbeszerzési bizottság, amikor elfogadta a P&P ajánlatát. Korábbi magyarországi közbeszerzési pályázatokkal összevetve mindenesetre feltűnő, hogy igen vastagon fogott az ajánlattevő tolla, mivel ugyanilyen berendezések 200 millió forintból bőven kihozhatók. Így "tisztán" több mint 400 millió forintot lehetett volna kinyerni az üzletből - ami persze pusztán elméleti következtetés, hiszen még egyszer ugyanilyen szerződést senki nem fog aláírni.

GÁTI JÚLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Vegyértékek

A debreceni megyei kórház laborjának történetében szereplő - vagy sokkal inkább a mögöttük álló - vállalkozások révén...

És akkor Matolcsy megígérte, hogy még évtizedekig tart az új magyar aranykor

És akkor Matolcsy megígérte, hogy még évtizedekig tart az új magyar aranykor

Egyébként is felejtse el a mobilját vezetés közben, de most különösen!

Egyébként is felejtse el a mobilját vezetés közben, de most különösen!

Izrael sorsdöntő választásokra készül, fej-fej mellett a két fő erő

Izrael sorsdöntő választásokra készül, fej-fej mellett a két fő erő

Nagyjából húsz luxusút árában van ez az osztályon felüli lakókocsi

Nagyjából húsz luxusút árában van ez az osztályon felüli lakókocsi

Élőben egészen félelmetes Batman autója, körbefotóztuk

Élőben egészen félelmetes Batman autója, körbefotóztuk

Újabb erdőtüzek keletkeztek Görögországban, a legjelentősebb Athén közelében

Újabb erdőtüzek keletkeztek Görögországban, a legjelentősebb Athén közelében