A finanszírozás elégtelensége vitte lejtőre a budapesti Szabolcs utcai kórházat - legalábbis az intézmény vezetése ezt szeretné elhitetni a közvéleménnyel. A HVG birtokába jutott dokumentumok azt sejtetik, a főigazgató sajátos beszerzési politikájának is szerepe volt a költségnövekedésben.

Tavaly augusztus óta egymásnak adják a kilincset a fizetésképtelenségbe sodródott Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) gazdálkodását vizsgáló szakemberek, ám eddig nem készült el egyetlen, a nyilvánosságnak szánt jelentés sem a Szabolcs utcában kialakult helyzetről. A szaporodó vészjelzésekre reagálva - az intézmény 60 napon túli adóssága novemberben meghaladta a 200 millió forintot - a múlt héten kincstári biztos kinevezését javasolta az Államkincstár, a pénzügyi és az egészségügyi tárca képviselőiből álló ad hoc bizottság. Úgy tudni, az egészségügyi miniszter még mindig hezitál, aláírja-e a biztos kinevezéséről szóló döntést. Holott az intézménynél elkél a segítség, véli Forgács Péter, a Kincstári Biztosi Iroda vezetője, bár már e nélkül is a javulás jeleit véli felfedezni. "Decemberben már csak 47, januárban pedig 40 millió forint volt az OGYK 60 napon túli tartozásállománya" - sorolta a legfrissebb adatokat a HVG kérdésére.

A kincstárnak havonta megküldött, az intézmény tartozásállományát részletező kimutatás szembeszökő érdekessége, hogy míg 2005 novemberéig egyetlen fillér átütemezett tartozásról sem adott számot az OGYK, a decemberi adatokban váratlanul több mint egymilliárd forint került ebbe a rubrikába. Ez az adat különös véletlen folytán azt követően bukkant fel a kimutatásban, hogy az OGYK tavaly szeptemberben a munkavégzés alól felmentett, fegyelmi vizsgálat alá vont gazdasági főigazgató-helyettese, Kálmán Zoltán levélben jelezte Rácz Jenő miniszternek: legalább 800 millió forintra rúghat az az átütemezett összeg, amelyet az intézmény vezetői elfelejtettek bevallani. Ugyanakkor a kincstári papírokból az is kiderül, hogy a novemberben 1 milliárd forintra rúgó összes tartozásállomány decemberre meghaladta az 1,8 milliárdot, idén januárban pedig 1,9 milliárd forintra kúszott fel.

Kizárólag külső tényezőkkel - így a költség- és a betegszám-növekedést korlátozni kívánó, az intézmény számára elégtelen egészségbiztosítási finanszírozással, valamint a növekvő dologi és bérkiadásokkal - magyarázta az OGYK főigazgatója, Vályi-Nagy István több megnyilatkozásában is a kórház veszteségeit. Azt azonban nem tette hozzá, hogy a 2003 végétől ismert - teljesítmény- és volumenkorlátokat állító - új kifizetési rendhez való igazodásra először 2005 novemberében tett értékelhető kísérletet, a tulajdonos egészségügyi minisztérium által is jóváhagyott intézkedési terv formájában. Az OGYK pénzügyi egyensúlyának helyrebillentésére elfogadott tervben a kiadások csökkentéséről szóló fejezet alcímeként szerepel a "tendereztetés terén a jogszerű állapot azonnali helyreállítása". A törekvés érthető, hiszen nem csupán a törvényesség szempontjából aggályos, hogy hónapok óta közbeszerzési pályázat nélkül folyik a gyógyszerek és egyes orvosi eszközök vásárlása. Mivel összességében több százmilliós tételekről van szó, a pályáztatás elmulasztása, késleltetése a beszállítók közti nyílt verseny révén elérhető árcsökkentés lehetőségét is feladja. Ez történt a tavaly december végén a Közbeszerzési Értesítőben már megjelentetett, a laborhoz szükséges berendezések és vegyszerek megvásárlására kiírt mintegy 200 millió forintos, három évre szóló pályázattal is, amelyet abban a pillanatban vontak vissza, amikor az első szállítók megjelentek a részletes dokumentációért.

Méltatlankodott is egy, a neve elhallgatását kérő, hoppon maradt érdeklődő: "a kiíró az árukapcsolással kétséget sem hagyott afelől, kivel akar üzletet kötni. A piac számos szereplője által szállítható nagy értékű és mennyiségű vegyszereket ugyanis olyan, elenyésző nagyságú tétellel állították párba, amelyet csak egyetlen cég gyárt és forgalmaz." Nyilván az intézménnyel szembeni fokozott közfigyelem késztette most meghátrálásra, a tender visszavonására a főigazgatót, hiszen hasonló tartalmú pályázat egy évvel korábban simán "átment". Jóllehet akkor is volt, aki kifogásolta a valódi verseny hiányát; erről tanúskodik az Izinta Kereskedelmi Kft. ügyvezetőjének 2004 novemberében kelt, az OGYK-ba küldött levele. Ebből az derült ki, hogy akkor sem lehetett részajánlatot tenni, így kizárólag a Roche Diagnostic cég rúghatott labdába. Az a Roche, amely 2002-ben kapott megbízást egy azóta is kihasználatlan kapacitású "megalabor" kiépítésére. Az üzemeltetéséhez szükséges reagenseket először 2004 végén pályáztatták meg, mégpedig a fent leírt módon. Az OGYK egyik munkatársának bt-je több mint 4,5 millió forint értékben nyújtott be számlákat a Roche-nak, amelyből közel egymillió forintért továbbszámlázott a főigazgató tulajdonában lévő Vermont Kft.-nek - derül ki a HVG birtokában lévő dokumentumokból.

Az OGYK által preferált Roche 2004 decemberében repülőjegyet adott Vályi-Nagynak, hogy részt vehessen az Amerikai Hematológiai Társaság kongresszusán (HVG, 2005. december 17.). Bár az OGYK a HVG kérésére megígérte, hogy december közepére az üvegzsebtörvény előírásainak megfelelően olvashatóvá teszi az intézmény internetes oldalán a 2004-es utazások listáját, erre mindmáig nem került sor. Ugyanakkor a lapnak átadott listából kiderült, hogy korábban, 2004 októberében az Amerikai-Magyar Orvosszövetség floridai összejövetelére - a Mikola István egykori egészségügyi miniszter vezette delegáció tagjaként - 11 napra kiutazott Vályi-Nagy szállásra és költőpénzre összesen 527 ezer forintot kapott az Egészségügyi Tudományos Tanács kutatási pályázatából, repülőjegyét pedig a (Fidesz-közeli Kékessy Dezső érdekeltségébe tartozó) Diagnosticum Rt. vette meg. A HVG birtokába került dokumentum szerint a floridai kiruccanásra mindezeken felül az OGYK 1,1 millió forintot utalt át "Dr. Vályi-Nagy István utazási költsége" címén egy fővárosi utazási irodának.

A megrendelő OGYK "jóindulatának" megszerzésére nem csak a kongresszusi utazások szolgáltak. Kiderül ez abból a szerződésből is, amelyet Vályi-Nagy egyik cége nevében írt alá 2002 novemberében egy bank lízingüzletágával. A szerződő felek által üzleti és banktitoknak minősített kapcsolatról annyit biztosan tudni lehet, hogy a lízingcég minden közvetített üzlet értékéből 5,5 százalékos jutalékot ajánlott fel a Vályi-Nagy tulajdonában lévő Vermont Kft.-nek. Márpedig az OGYK megközelítően 100 millió forint értékben lízingelt gépkocsikat és különböző orvosi műszereket, berendezéseket a szóban forgó bank finanszírozásával.

Az OGYK-ban az utóbbi hónapokban eluralkodott bizalmatlanságot mi sem jellemzi jobban, mint a főigazgató akciója, aki az érintettek legalábbis egy részének tudta és beleegyezése nélkül tavaly több hónapon át hívásrészletező listát kért és vett át személyesen a T-Mobile telefontársaságtól. A jelek szerint kíváncsi volt arra, hogy helyettesei, az eltávolított gazdasági vezető és annak beosztottai kivel beszélnek. Érdeklődése több esetben az úgynevezett flottakedvezménnyel céges telefont használó munkatársak valamennyi családtagjára is kiterjedt.

GÁTI JÚLIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lesújtó képet mutat Magyarországról a Bloomberg innovációs listája

Lesújtó képet mutat Magyarországról a Bloomberg innovációs listája

Megvan az első ország, ahol a teljes közösségi közlekedés ingyenes lesz, egy apró kivétellel

Megvan az első ország, ahol a teljes közösségi közlekedés ingyenes lesz, egy apró kivétellel

Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

A teljesség fölött

A teljesség fölött

Ilyen is van már: ez a headset tudja, hova néz a viselője

Ilyen is van már: ez a headset tudja, hova néz a viselője

Bálint gazda: Karácsony Gergely a legalkalmasabb

Bálint gazda: Karácsony Gergely a legalkalmasabb