Hosszú a sor, hangosak a várakozók a Fővárosi Munkaügyi Központ Hajléktalan Információs Irodája előtt.

Hosszú a sor, hangosak a várakozók a Fővárosi Munkaügyi Központ Hajléktalan Információs Irodája előtt. A néhány négyzetméteres helyiségben legfeljebb nyolcan-tízen tudnak várakozni, miközben ottjártunkkor még legalább húszan fagyoskodtak a rácsos ajtó előtt, s várták, hogy a három ügyintéző egyike elé kerülhessenek.

Az 1994 óta működő, egy átlagos munkaügyi központtól igazán csak ügyfeleiben különböző irodát nem elsősorban munkáért keresik fel - magyarázza Ehmann Zoltán, az ország egyetlen hajléktalankirendeltségének vezetője. Az itt naponta megforduló 70-80 ember fele csupán igazolást akar arról, hogy felvették az álláskeresők nyilvántartásába, hogy megkaphassa az önkormányzati szociális segélyeket. Hozzánk nem azok jönnek állásért, akiket az aluljárókban látni - igyekszik ezzel is csökkenteni a hajléktalanok foglalkoztatását övező előítéleteket a kirendeltségvezető. Igaz, így sem túl sikeresek: akkor tudnak munkát közvetíteni, ha az állam pénzzel is támogatja a munkáltatókat.

A tőlük munkát remélő, többségükben csupán általános iskolai végzettséggel rendelkező hajléktalanok leginkább a közcélú és közhasznú munkát keresik - mondta Ehmann, konkrét számokat nem említve. - A parkgondozás és az utcaseprés a legkelendőbb, itt ugyanis nem kizáró ok a büntetett előélet, és aránylag kötetlen a munka - magyarázta. Két civil szervezet bevonásával, Járható út címmel 2004 áprilisától 2005 szeptemberéig komplex munkaerő-piaci programot hirdettek összesen 185 millió forintból, ami több mint kétszerese a munkahelyszerzésre és képzésre fordítható idei költségvetési keretüknek. A program során foglalkoztatásbővítő bértámogatással és járulékátvállalással összesen 94 embert helyeztek el, s az iroda tudomása szerint közülük 38-an a támogatás megszűnése után is dolgoztak. A programban 131 embert átképeztek, közülük 89-en szereztek új szakmát maguknak. A mindennapokban azonban hiányzik a szociális munka - mondta Ehmann, hozzátéve ők nem tudnak gondoskodni arról, hogy a hajléktalannak legyen hol laknia, legyen rendes ruhája, amiben dolgozni mehet, s legyen lehetősége tisztálkodni.

Azt egyébként, hogy a hajléktalanok munkába állítása a munkaügyi tárcánál mostohagyerek, jól illusztrálja, hogy miközben a minisztérium büszkélkedik a munkaügyi kirendeltségek modernizációjával, a Baross utcai irodában éppen múlt csütörtökön tartott szemlét az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, ám ezúttal is hiába keresték az épületben az ügyfelek részére fenntartott mellékhelyiséget.

PÁLMAI ERIKA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Hétéves csúcson a munkanélküliség

Hét százalék fölé kúszott a munkanélküliségi ráta tavaly, és az előrejelzések szerint a közeljövőben nem is várható a csökkenése. Egy év alatt alig változott a kedvezőtlen arány: a munkaképes korú népességnek alig több mint a fele dolgozik.

Vidékre koncentráltak a szervezők, ezért voltak kevesebben a szombati tüntetésen a SZEF elnöke szerint

Vidékre koncentráltak a szervezők, ezért voltak kevesebben a szombati tüntetésen a SZEF elnöke szerint

Hiába a tb-támogatás, egyre többet költünk gyógyszerekre

Hiába a tb-támogatás, egyre többet költünk gyógyszerekre

A BKK vezérigazgatójának leváltásáról dönthet ma a Fővárosi Közgyűlés

A BKK vezérigazgatójának leváltásáról dönthet ma a Fővárosi Közgyűlés

Váratlan fordulat: ma elbukhat az EU-s szabály, ami megváltoztatná az internetet

Váratlan fordulat: ma elbukhat az EU-s szabály, ami megváltoztatná az internetet

Az olasz Öt Csillag Mozgalom vezetője szerint Franciaország gyarmatosító politikája okozza a migrációt

Az olasz Öt Csillag Mozgalom vezetője szerint Franciaország gyarmatosító politikája okozza a migrációt

Letartóztatták a férfit, aki láncfűrésszel vágta meg szomszédja arcát

Letartóztatták a férfit, aki láncfűrésszel vágta meg szomszédja arcát