Az erőműcégek "hízókúrájának" története több kormányon át húzódik.

Az erőműcégek "hízókúrájának" története több kormányon át húzódik. Profitjukat eredetileg az 1995-ös privatizáció során megkötött hosszú távú áramátvételi szerződések szabályozták. Eszerint a befektetőknek minimális kockázatot sem kellett vállalniuk, a nyereség 1997-től a saját tőkére vetítve legfeljebb 8 százalék lehetett. A négy év múlva esedékes költség-felülvizsgálat után az Orbán-kormány 2001-től 9,3 százalékra emelte az elérhető profitot, és az erőművek előnyére változtatta meg a számítási módot is: a cégek összes eszköze lett a vetítési alap. A jegybank hozamkockázati számítása alapján határoztak a profitráta emeléséről, miután a befektetők jogos elvárása volt, hogy a befektetett tőke megtérülése legalább az átlagos banki hozamot érje el - ezzel indokolta a döntést a HVG-nek Kaderják Péter, a Magyar Energia Hivatal (MEH) akkori vezetője. A vetítési alapot pedig azért változtatták meg, mert úgy vélték, "a fejlesztéseknél nem kizárólag a saját tőke felhasználását kellene preferálni". Miután a cégek jelentős beruházásokba kezdtek, az akkor még a MEH által megállapított hatósági árat olyannyira megemelték, hogy az erőműcégek nyeresége 2001-ben átlagosan 22,8 százalékra ugrott.

HVG

Ugyanabban az évben az erőművi hatósági árak eltörléséről is határozott az Orbán-kormány, azonban a döntés felemás volt. Egyrészt a végrehajtást 2004. január elsejére, azaz a következő kabinetre hagyta. Másrészt miközben a termelői áralkuknak zöld utat engedtek, a lakossági energiaárak alacsonyan tartása érdekében a Magyar Villamos Művek Rt. (MVM) nagykereskedelmi árát és az áramszolgáltató cégek által számlázott végfogyasztói tarifát továbbra is hatósági áras körben tartották. Miután, elődjéhez hasonlóan, a szocialista kormány is politikai kérdésként kezelte az áramárat, nem változtatott az ellentmondásos helyzeten. A halogatásra épülő "energiapolitika" eredménye szembeszökő lett: miközben az MVM és a szintén állami tulajdonú Paksi Atomerőmű Rt. gazdálkodása veszteségbe fordult, a magántulajdonú cégek nyeresége dinamikusan emelkedett (lásd ábránkat a 94. oldalon).

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Erőművek hatósági áramára

A Fidesz választási kampányából kölcsönvett ötletét vitte keresztül a parlamenten Podolák György MSZP-s képviselő: a hatósági ár visszaállításával törnék le a villamos erőművek túlzott profitját. Az állam évek óta képtelen rávenni a cégeket, hogy a garantált nyereség fejében kockázatot is vállaljanak.

66 ezer munkanélküli több mint egy éve nem talált állást

66 ezer munkanélküli több mint egy éve nem talált állást

Megszűnnek a rendszeres sajtótájékoztatók a Fehér Házban

Megszűnnek a rendszeres sajtótájékoztatók a Fehér Házban

Szél Bernadett megkérdezte Orbánt, miért ment el a diktatúrát pártoló brazil elnök beiktatására

Szél Bernadett megkérdezte Orbánt, miért ment el a diktatúrát pártoló brazil elnök beiktatására

A nap videója: alig tartotta valami ennek a kamionnak a kerekét

A nap videója: alig tartotta valami ennek a kamionnak a kerekét

Nem kapta meg fizetését, markolóval esett neki az éppen elkészült szállodának az építőmunkás - videó

Nem kapta meg fizetését, markolóval esett neki az éppen elkészült szállodának az építőmunkás - videó

Nem pixeles, hanem 334 ezer Lego kockából áll ez a 6 méteres Chevy – videó

Nem pixeles, hanem 334 ezer Lego kockából áll ez a 6 méteres Chevy – videó