A magyar kormány eredetileg az állami tulajdonú nagykereskedőnek, a Magyar Villamos Művek Rt.

A magyar kormány eredetileg az állami tulajdonú nagykereskedőnek, a Magyar Villamos Művek Rt.-nek (MVM) fizetett dotációról számolt be az Európai Bizottság (EB) állami támogatások jogszerűségét vizsgáló versenypolitikai főigazgatóságának. Az MVM-et ugyanis veszteség éri az 1995-ös privatizáció során az erőművekkel kötött, 15-20 évre szóló szerződések miatt, miután a fix áron megvásárolt áramot a 2003-ban részlegesen liberalizált piacon csak ráfizetéssel tudja eladni. A két tarifa közötti különbözetet átállási költség címén kapja meg az MVM a fogyasztók által fizetett, a gazdasági miniszter által megállapított áramárból. A magyar hatóságok 2005 áprilisában visszavonták bejelentésüket, mondván, várhatóan új támogatási rendszer lép életbe. Csakhogy az EB az akkor már rendelkezésére álló iratok alapján az erőműveknek kedvező versenytorzító állami támogatásra gyanakodott, s novemberben beindította a vizsgálatot.

Úgy tűnik, az MVM kompenzációs pénzét nem vitatja az EB. Maguk az áramátvételi szerződések viszont nemigen egyeztethetők össze az uniós elvekkel. Az EB-nek lényegében két problémája van: miután nem piaci versenyben születnek az erőművi árak, felvetődhet a burkolt állami támogatás gyanúja. Másrészt kérdéses, hogy a tagországokban 2007-ben bevezetni tervezett áramliberót Magyarország hogyan tudja teljesíteni, hiszen a meglévő szerződések a hazai piac 80 százalékát lefedik. E szerződések az EB egyelőre nem lezárt vizsgálata szerint nem egyszerűen torzítják a versenyt, hanem bizonyos mértékig meg is szüntetik azt, hiszen a felek egyikét arra kényszerítik, hogy a másiktól vásároljon energiát. Az EB szerint az is kétséges, egyáltalán át lehet-e úgy alakítani a szerződéseket, hogy a piacra újonnan belépők akár egyenlőtlen feltételek mellett, de versenyezni tudjanak a kedvezményezett társaságokkal.

Arra mindenesetre az EB már novemberben felhívta a magyar kormány figyelmét, hogy egy 1999-es EU-rendelet értelmében "minden jogellenes támogatás visszaigényelhető a kedvezményezettektől".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Erőművek hatósági áramára

A Fidesz választási kampányából kölcsönvett ötletét vitte keresztül a parlamenten Podolák György MSZP-s képviselő: a hatósági ár visszaállításával törnék le a villamos erőművek túlzott profitját. Az állam évek óta képtelen rávenni a cégeket, hogy a garantált nyereség fejében kockázatot is vállaljanak.

A tévémaci kiszabadítását követelték a Momentum-közeli müncheni tüntetésen

A tévémaci kiszabadítását követelték a Momentum-közeli müncheni tüntetésen

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Mi értelme van ennek az egésznek?

Mi értelme van ennek az egésznek?

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég

Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég