Az önkormányzatoktól kapott területeket saját erőként felmutatva, hitelből kezdett jégpályák építésébe a budapesti Jégcsarnok Kft. Két, kész csarnokát működtető leánycégei a csőd szélén állnak, feltámasztásuk költségeit a beruházásokat bőkezűen támogató önkormányzatok állják.

Hogy képes egy kellő tőkeerő és piaci tapasztalat nélküli cég gyakorlatilag önerő nélkül több százmillió forintos, a magyarországi jégsporthagyományokat tekintve legalábbis kétséges megtérülésű beruházásaihoz partnereket és hitelezőt találni? A válasz mindmáig rejtély. A budapesti Jégcsarnok Kft. már két városban is megbukott nagy ívű fejlesztéseivel, és az azokért kezeskedő önkormányzatok most fizethetnek az általuk remélt politikai haszonért. Nem is keveset.

Kaposvár például közel egymilliárd forintot fizet a hivatalosan 650 milliós beruházásként megépült jégcsarnok megmentéséért - határozott a múlt héten a fideszes vezetésű somogyi megyeszékhely rendkívüli közgyűlése. Ezt az összeget az önkormányzat húsz év alatt nyögi ki a CIB Ingatlanlízing Rt.-nek, mégpedig a debreceni székhelyű Cívis Credit Rt. és holdingcége, a Cívis-Ing Kft. közbeiktatásával. A közgyűlés által támogatott konstrukció szerint ugyanis a Cívis-csoport megvásárolná a jelenleg a budapesti székhelyű Jégcsarnok Kft. tulajdonában lévő Kaposvár Jégcsarnok Kft.-t és - összesen 20 millió forintért - a tagihitel-állományt, majd a CIB Ingatlanlízing Rt. 650 millió forintért megvenné tőle a jégcsarnokot, és azt húszéves futamidőre visszlízingbe adná a Kaposvár Jégcsarnok Kft.-nek. Utóbbi már kényelmes helyzetben mehet bele a szerződésbe, mivel a tranzakció idejére maga mögött tudhatja az önkormányzat - teljes futamidőre szóló - készfizető kezességvállalását, ráadásul a helyhatóság addigra a kft üzletrészeit is megvásárolja.

A helyi ellenzék persze nem szavazta meg az erről szóló határozatot, egyebek közt azért, mert úgy találta: ha hagynák csődbe menni a tulajdonos-üzemeltető Kaposvár Jégcsarnok Kft.-t, akkor egy felszámolási eljárásban a város a végül megszavazott konstrukció szerinti évi 38,6 millió forintos lízingdíj, illetve a 162 millió forintos maradványérték töredékéért hozzájuthatna a létesítményhez. Meglátásuk szerint Kaposvár vezetése azért is igyekszik fizetni, nehogy kínos helyzetbe hozza a szintén fideszes vezetésű debreceni önkormányzatot. Utóbbi ugyanis 25 százalék plusz egy szavazat erejéig résztulajdonos a kaposvári beruházás 450 millió forintos, a Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) által kétéves türelmi idővel nyújtott hiteléhez készfizető kezességet vállaló Debrecen Jégcsarnok Kft.-ben. A kaposvári közgyűlés által tárgyalt előterjesztés mindenesetre azzal sem foglalkozott, milyen többletköltséget jelenthetnek az üzemeltetésből fakadó veszteségek, holott a reorganizációt éppen az indokolja, hogy a jégcsarnok bevételei még a hitelterhek nélküli kiadásokat sem fedezik.

A kaposvári mentőakcióhoz hasonlót terveznek Debrecenben is, sőt a szereplők is ugyanazok. "A debreceni jégcsarnok egy speciális ppp-konstrukció, amelyben nem ott ér véget a történet, hogy a köz garanciát vállal a magánberuházásért. Az önkormányzat tulajdonosként szállt be az üzemeltető cégbe, árbevétel-kiegészítési garanciát is vállalt, de azzal a feltétellel, hogy amennyiben a többségi tulajdonos ezt lehívja, annak arányában növekszik az önkormányzat tulajdonhányada is" - ecsetelte a HVG-nek a kaposváritól eltérő konstrukciót Kósa Lajos, Debrecen polgármestere. Szerinte ennek köszönhető, hogy a Jégcsarnok Kft. "nem merte" az árbevételt az önkormányzattal kiegészíttetni az utóbbi által egyébként 15 évre évi 120 millió forintig vállalt szintig. A polgármester a 60 millió forintos önkormányzati tagi hitel miatt sem aggódik, mivel azzal szemben több mint 600 millió forintos vagyon áll. Pedig Debrecenben is vannak aggasztó fejlemények: a Debrecen Jégcsarnok Kft. eddig több mint 60 millió forintos veszteséget halmozott fel, és nem tudta megfizetni a 176 milliós telekárat sem. "A tervezett lízingkonstrukció azonban ezekre is megoldást kínál" - állítja Kósa.

A kaposvári és a debreceni nehézségek sem tántorítják el azonban a Jégcsarnok Kft.-t, hogy más megyei jogú városokban is belevágjon a könnyűszerkezetes finn technológiára alapozott jégpályaépítésbe. Pesterzsébeten már áll az épület, március 31-én pedig át is adják - állítja Szőllősi László, a Jégcsarnok Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Ami pedig a veszteségeket illeti, azokat Szőllősi azzal magyarázza, hogy "az üzleti terv készítésekor nem számolhattunk azzal, hogy duplájára nő az áramár". De a jegyárbevétel, illetve a sportcélú felhasználásból befolyó összeg kalkulálásakor is optimistábbak voltak a kelleténél - ismeri el. Saját hibájukként rója fel azt is, hogy marketinglehetőségeiket nem használták ki.

A Jégcsarnok Kft. arra alakult, hogy megyei jogú városokban könnyűszerkezetes egyencsarnokokat építsen. Eredeti terveikben 8-10 éves megtérüléssel és nyolc-kilenc csarnok építésével kalkuláltak (HVG, 2005. február 19.). Számításaik még a banki hitelbírálatok próbáját is kiállták, a beruházásokba ugyanis mindenütt gyakorlatilag saját erő nélkül, több százmillió forintos hitellel és az önkormányzatok tevékeny közreműködésével vágtak bele. "Az építőipari cégemben keletkező nyereséget akartam a jégcsarnoküzletbe forgatni. Az iparági fizetési morál azonban ezt lehetetlenné tette" - utalt a HVG-nek Szőllősi a tulajdonában álló, hárommillió forintos jegyzett tőkéjű Hydropont Kft. kifizetetlen számláira. Némileg gyengíti érvelését, hogy a Hydropont sem tűnik egy építőipari nagyágyúnak: a 2003-as, a cégvezető szerint is jobb évben 302,8 millió forintos nettó árbevétel mellett is 5,7 millió forint mérleg szerinti veszteséget volt kénytelen elszámolni.

Szolnokon az - ott éppen MSZP-s vezetésű - önkormányzat a jégcsarnok létesítésére szánt 21 ezer négyzetméteres területét 145 millió forintért (plusz áfa) adta el a Jégcsarnok Kft. tulajdonában álló Szolnok Jégcsarnok Kft.-nek, amiért cserébe iskolaidőben felhasználható ingyenes "jégidőt" kapott 12 évre, vagyis az iskolások számára korcsolyázási lehetőséget. Az önkormányzat garanciát vállalt arra, hogy a jégcsarnok megnyitását követő két évben évi 55 millió, az utána következő tíz évben pedig évi 90 millió forintig kiegészíti a cég árbevételét, ha az nem érné el ezeket a mértékeket. "Szolnok rossz szerződést kötött, mert nem a város vagyonát növeli; Debrecenhez hasonlóan tulajdonrészt kellett volna kérni a területért" - fejtegette a HVG-nek Szalay Ferenc, a Fidesz-MPSZ városi frakcióvezetője. Szerinte ennél szerényebb, olcsóbban üzemeltethető, télen jég-, nyáron görkorcsolyapályával a város és a helyi fiatalok is jobban jártak volna.

Akár így is végződhet még a szolnoki történet, mivel eddig egyetlen kapavágás sem történt a területen. A Szolnok Jégcsarnok Kft. a HVG információi szerint az MFB-től remélt 500 millió forint hitelt, ami a 72 millió forintos gépbeszerzésen kívül gyakorlatilag a teljes építési költséget fedezné. Jellemző a cég tőkeerejére, hogy - mint megépült jégcsarnokainál - az áfa finanszírozására is banki hitelt vett fel, saját erőként pedig az ígért jégidőért kapott telket jelölte meg. Az MFB-nél azonban - ahogy Szirtesi Magdolna, a bank főmunkatársa a HVG-nek fogalmazott - úgy találták, a cég a hitel feltételeit még nem teljesítette, így ez a projekt egyelőre nem kapott kedvező elbírálást. Ez nyilván nem független attól, hogy az MFB finanszírozta a kaposvári beruházást is kedvező kamatozású, állami árfolyam-garanciával nyújtott, euróalapú forinthitellel. Ez a példa pedig arra utal, hogy az üzleti terv és a valóság egyelőre meglehetősen távol állnak egymástól. "Üzleti alapon döntöttünk, a hitelekhez minden esetben biztosítékrendszer kapcsolódik" - hárított el minden, a külön elbírálást feltételező gyanút Szirtesi Magdolna.

Ettől függetlenül kérdés, hogyan s mivel vették rá a Jégcsarnok Kft. tulajdonosai az önkormányzatokat és főleg az MFB-t a beruházások támogatására. Elvileg a Jégcsarnok Kft. korábbi résztulajdonos-ügyvezetője, Duba Flórián akár találhatott is kapcsolatot a bankszférához, mivel a Promarket Kft.-ben egy időben volt tulajdonos Tarjányi Péterrel, az azóta felszámolás alá került Proware Kft. tulajdonos-ügyvezetőjével. A Proware-nek pedig a 2002-es kormányváltás után meglehetősen jól ment, sorra kapta az állami cégek megbízásait az Orbán-kormány alatti tevékenységük átvilágítására, egyebek mellett az MFB-től is (HVG, 2002. november 16.). Dubáról jegesberkekben elterjedt, hogy a 2002-es választások előtt Kuncze Gábor kampányát szervezte, amit ő cáfolt a HVG-nek, viszont - egy, még a Jégcsarnok Kft.-s időkből származó hitelkérelemhez mellékelt - önéletrajzában részletesen kitér SZDSZ-es múltjára, amely a párt ifjúsági tagozatától Kuncze 1994-es kampánystábján át a Külügyminisztérium politikai államtitkári kabinetjéig ívelt. A kormányzati és a különleges banki kapcsolatok erősségébe vetett hitet ugyanakkor gyengítheti, hogy a jégcsarnokok eredményes üzemeltetéséhez azokat a cégeket, bankokat, hatóságokat nem sikerült hirdetőként megnyerni, amelyektől a Jégcsarnok-cégek tekintélyes bevételt vártak, noha - legalábbis Szőllősi szerint - ez is Duba feladata lett volna.

KELEMEN ZOLTÁN, TÖRÖK TÜNDE

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Korcsolyapálya épül a Récsei Center helyén Zuglóban

Korcsolyapálya épül a Récsei Center helyén Zuglóban

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Megjött az új Mortal Kombat, és brutálisabb, mint az előzők – videók

Megjött az új Mortal Kombat, és brutálisabb, mint az előzők – videók

Lavinaveszély miatt lezártak a 75-ös főút egy szakaszát Erdélyben

Lavinaveszély miatt lezártak a 75-ös főút egy szakaszát Erdélyben

Klimt-dombormű Budapesten? Nyugati szakértők szerint semmi köze a művészhez

Klimt-dombormű Budapesten? Nyugati szakértők szerint semmi köze a művészhez