Választási győzelme esetén a Fidesz aligha vállalja át a jelenlegi kormány célját, az euró 2010-es bevezetését - legalábbis erre lehet következtetni Orbán Viktor pártelnök múlt heti nyilatkozatából.

A legutóbbi napokig még megtippelni sem lehetett, hogy választási győzelme esetén a Fidesz-MPSZ szorgalmazná-e az euró 2010-es bevezetését, illetve rászánná-e magát e célból az államháztartási hiány erőteljes zsugorítására, bármiféle megszorításra. Bár az ellenzék fő parlamenti erejének vezetői és szakértői mind ez idáig kérlelhetetlen kritikusai voltak a kormány eladósító politikájának, az elmúlt négy évben mégis szinte kizárólag az állami kiadásokat növelő vagy a bevételeket csökkentő javaslatokkal álltak elő. Ezek sorába illenek a legutóbbiak is: a társadalombiztosítási járulékok csökkentése 29-ről 19 százalékra, a 14. havi nyugdíj fokozatos bevezetése vagy éppen az éves autópálya-matricák tarifájának drasztikus csökkentése. Elutasította a Fidesz a Gyurcsány-kormány legutóbbi ötletét is, miszerint az államháztartás hiányát három évre előre törvényben kellene rögzíteni úgy, hogy 2008-ra Magyarország teljesíteni tudja az euró bevezetéséhez szükséges deficit- és államadósság-feltételeket (HVG, 2006. február 4.). Javaslatával az MSZP teljesen egyedül maradt az Országgyűlésben.

A Fidesz szándékainak kifürkészését a múlt héten maga a pártelnök könnyítette meg a Magyar Televízió reggeli műsorában. Orbán Viktor szerint az euró 2010-es bevezetése "a lehetetlenséggel határos", és bár a célt nem kell feladni, ha teljesítésére "egy kicsi esély is van", ennek érdekében semmiféle megszorításra nem hajlandó. Az általa vázolt menetrendben ilyesmiről addig szó sem lehet, amíg nem sikerül olyan állapotba hozni a gazdaságot, hogy "aki dolgozni akar, dolgozhasson". Először azt kell elérni - fejtette ki -, hogy ne távolodjunk az eurótól, mint manapság történik, hanem közeledjünk hozzá; az "iszonyatos" eladósodást előbb lassítani kell, majd megállítani, s csak aztán megfordítani. Ha pedig az Európai Unió vitatná a "magyar kibontakozásnak, a magyar szolidaritás újrateremtésének" ezt a programját, "akkor ezt a vitát meg kell vívni" - hangsúlyozta Orbán.

A televíziós nyilatkozat annyit kétségtelenül egyértelművé tett, hogy a Fidesz fő céljai között nem szerepel az euró 2010-es bevezetése, holott az öt hónapig tartó gazdasági konzultáció után megalkotott tíz programpont egyike ez. Azt Orbán is elismerte, hogy a konzultáció tapasztalatait összegző Matolcsy György - aki 2000 és 2002 között kormánya gazdasági minisztere volt - "foggal-körömmel" ragaszkodna e céldátumhoz, ám jelezte, hogy erről a párton belül élénk diskurzus folyik. Ha pedig a pártelnök maga is hiszi, amit mond, hogy "a magyar költségvetés hiánya a választások végére el fogja érni a 10 százalékot", ebből az következnék, hogy a második félévben több mint 1000 milliárd forintos stabilizációs műtétre volna szükség az idei deficit - az euró 2010-es bevezetésére legalább minimális reményt adó - 5 százalékra való leszorításához. Erre pedig a jelek szerint nem volna hajlandó. A kormányzati tervekben egyébként az év egészére - és nem "a választások végére" - 4,7 százalékos - uniós kalkuláció szerint számolt - GDP-arányos hiánymutató szerepel, a magyarországi elemzők pedig ennél 1-2 százalékponttal nagyobb hiányt várnak. Ha az utóbbiaknak lesz igazuk, akkor - választási győzelme esetén - Gyurcsány Ferenc sem tudja 2010-re az euróövezetbe kalauzolni Magyarországot.

Korábban is ambivalens volt a Fidesz viszonya az euróhoz és bevezetése követelményeinek teljesítéséhez. Kormányzati pozícióban a párt azt is megmutatta, hogy képes fegyelmezett költségvetési politikára, és azt is, hogy a választói voksok megszerzése reményében minden egyensúlyi célját kész feladni. 1999 és 2000 között a Járai Zsigmond pénzügyminiszterből, Chikán Attila gazdasági miniszterből és Surányi György jegybankelnökből álló triumvirátus még fölöttébb kemény jövedelempolitikát folytatott: miközben a hazai össztermék (GDP) 4,2, illetve 5,2 százalékkal bővült, az egy főre jutó reálkeresetek 1999-ben csak 2,5, 2000-ben pedig csupán 1,5 százalékkal nőttek. Erre az időszakra esett egyéb kiadáscsökkentő intézkedések mellett a Nemzeti Színház és a 4-es metró megépítésének sztornírozása is a költségvetésből, amit azonban az Orbán-kormány nem az ázsiai és az orosz válság miatt szükségessé vált megszorítással indokolt - e kifejezés Bokros Lajos pénzügyminiszter 1995-ös stabilizációs intézkedései óta a párt köreiben szitokszóvá vált -, hanem ideológiai érvekkel mismásolt el. A pénzügyi szigor következtében 2001-ben az államadósság a GDP 52,2 százaléka volt, jócskán belül maradt az euró bevezetéséhez szükséges 60 százalékos limiten.

A gazdaságpolitikai fordulat 2000-ben vette kezdetét Matolcsy kinevezésével, aki a gazdaság "belső motorjainak" felfűtésével - azaz a belső kereslet élénkítésével, amibe a béremelések és az állami beruházások felfuttatása egyaránt beletartoztak - kívánta gyorsítani a növekedést. Nem sok sikerrel, a növekedési ütem negyedévről negyedévre csökkent - igaz, ebben a nemzetközi dekonjunktúra is szerepet játszott. Matolcsy meghirdette, majd egyre bővítette a folyamatosan növekvő költségvetési terhet jelentő lakástámogatási rendszert és a gyorsforgalmiút-fejlesztési programot. Utóbbit az Orbán-kormány a költségvetésen kívül, a Magyar Fejlesztési Bank Rt. hiteleiből kívánta finanszírozni, a lehető leggyorsabban, közbeszerzés nélkül. (A sztrádaprogram büdzséből való kiszervezésére 2005-ben a Gyurcsány-kormány is tett kísérletet, ám megbukott vele az EU előtt. De mindmáig reménykedik benne, hogy talál olyan közkiadás-kímélő megoldást, amelyre Brüsszel áldását adja.) A Matolcsy által meghirdetett programok a következő évek költségvetését terhelték meg - előre. 2001 nyarán pedig Orbán országjárással egybekötött osztogatásba is belekezdett, amellyel még választási vereségét követően, ügyvezető kormányfőként sem hagyott fel. Mindeközben 2002 januárjában Járai - immár jegybankelnökként - Matolcsy és Varga Mihály, a Fidesz-kormány pénzügyminisztere társaságában bejelentette, hogy a cél az euró 2006-os bevezetése.

Ha Orbán, Varga és Matolcsy netán arra készültek is, hogy a választási győzelem után az 1999-ben és 2000-ben kipróbált, rejtett költségvetési kiigazításokkal visszaállítják a gazdaságot a fenntartható, egyensúlyi növekedési pályára, a 2002-es kampány során ezt mélyen elhallgatták. Igaz, arra ők sem számíthattak, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök újabbakkal fejeli meg a fideszes "vívmányokat". E kettős költekezés eredményeképpen 2002-ben - az MFB veszteségeinek költségvetési elszámolását is beleértve - az államháztartás hiánya a GDP 10, az államadósság pedig szinte azonnal az 55,5 százalékára ugrott. Ma pedig az uniós adósságmutató alulról súrolja a limitet jelentő 60 százalékot.

Az euró átvételét illetően a változatlanul Orbán fő gazdasági ideológusának számító Matolcsy sem vádolható következetességgel. 2004 áprilisában, a Medgyessy-kormány felkérésére írt tanulmányában három forgatókönyvet vázolt fel. A 2006-os bevezetés lehetősége addigra már nyilvánvalóan elszállt, de Matolcsy a 2008-as bevezetést is elvetette, amelyhez szerinte sokkterápiára lett volna szükség. Lehetőséget látott volna egy egyensúlyi gazdaságpolitika kialakítására, amely 2009-2010-re elvezetett volna az euróhoz, ám ezzel szemben is egy harmadik utat szorgalmazott. "A politikai, társadalmi és jelentős részben a gazdasági szempontból optimális forgatókönyv egy olyan euróstratégia követését teszi szükségessé, amely elsősorban nem az euróövezethez való csatlakozás céldátumát, hanem a sikeres felzárkózást eredményező gazdaságpolitikát választja ki, így az euró a sikeres felzárkózás végén, annak következményeként kerül bevezetésre Magyarországon" - summázta.

Tavaly novemberben Matolcsy a magyar gazdaságpolitika hitelességvesztését elemezve, valamint a forint elleni 2003-as spekulációs támadások tanulságait leszűrve már arra a következtetésre jutott a Világgazdaság című lapban publikált írásában, hogy a hitelességet csak akkor lehet visszaszerezni, ha 2006-ban az új kormány olyan programmal áll elő, amely tarthatóvá teszi a 2010-es eurócsatlakozást, mivel az újabb halasztás pénzügyi kockázatai - például a forint 15-30 százalékos leértékelődése - már túl nagyok. Nem mindegy, hogy ezer forint bér, nyugdíj, megtakarítás vagy profit után négy vagy csak három eurót írnak jóvá nekünk - érvelt a kockázatok enyhítésére kijelölt 2010-es végállomás mellett 3 hónapja Matolcsy. Orbán viszont már másképp fogalmaz: "Olyan hibát ne kövessünk el, hogy bármi áron csatlakozni akarunk, és 2010-ben ezer forintért nem négy eurót fogunk kapni, csak hármat" - csavart egyet Matolcsy példáján a múlt héten a pártelnök.

Most már csak az a kérdés, ha kormányzati pozícióba kerülne a Fidesz, hogyan őrizné meg a gazdaságpolitika hitelességét a céldátum elhalasztása mellett, illetve hogyan tartaná fenn a forint jelenlegi árfolyamát. Az Európai Bizottság mindenesetre szeptemberig adott haladékot a hiteles program kidolgozására, a jelek szerint a nemzetközi pénzvilág türelme is nagyjából addig tart. A Fidesz gondját nem oldja meg, hogy - halasztási szándék esetén - ugyanezekre a kérdésekre a mai koalíciónak is választ kell adnia, ha hatalmon marad.

FARKAS ZOLTÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Késedelmeskedők

A Világbank minap megjelent tanulmánya szerint Szlovénia már 2007 januárjától bevezetheti az eurót, Észtország és...

Másképp fog a klímaváltozásra gondolni, ha felkeresi ezt az oldalt

Másképp fog a klímaváltozásra gondolni, ha felkeresi ezt az oldalt

Magyar Turisztikai Ügynökség: Szó sincs a nyaralók megfigyeléséről

Magyar Turisztikai Ügynökség: Szó sincs a nyaralók megfigyeléséről

Az egész országot beboríthatja a hó

Az egész országot beboríthatja a hó

Most már reklámfilmben is hallhatjuk Kulka Jánost

Most már reklámfilmben is hallhatjuk Kulka Jánost

Egyre többen tartoznak a NAV-nak

Egyre többen tartoznak a NAV-nak

Le kellene már értékelni az iPhone-okat

Le kellene már értékelni az iPhone-okat