Soha korábban nem érkezett annyi turista a magyarországi szálláshelyekre, mint tavaly, és rekordot döntött a szállodák árbevétele is. Az idegenforgalom pénzügyi szaldója mégis legfeljebb minimális mértékben javult.

Felemás rajtot vett az idén az idegenforgalom. Biztató fejlemény, hogy a nyárra sikerült Budapestre csábítani a világ legnagyobb amatőr sportrendezvényét, a Vállalati Világjátékokat; a 16 éves múltra visszatekintő, angol jogtulajdonú nemzetközi fesztiválon húsz sportágban várhatóan több ezren versenyeznek majd cégük zászlaja alatt. Az már kevésbé örvendetes, hogy - míg a jubileumi ünnepségekre jelentős összegeket áldozó osztrákok elérték, hogy egész Európa Mozart zenéjétől és az évforduló eseményeitől hangos - a Bartók-emlékévről még Magyarországon is kevesen hallottak.

Ami pedig a tavalyi évet illeti, a külföldi és belföldi vendégek által Magyarországon eltöltött éjszakák száma először haladta meg a 19 milliót - közölte a múlt héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) -, és rekordot jelent a szálláshelyek 214 milliárd forintos bevétele is. Az ágazatért felelős Kolber István miniszter külön eredményként értékelte a kereslet magasabb színvonal felé tolódását, amit a szállodák csillagszámával arányos forgalomnövekedés, valamint a wellnesshotelek jó eredményei mutatnak. Ugyanakkor, a 2004-es megtorpanás után, megélénkült a belföldi turizmus is, amiben komoly szerepe van a 7,2 milliárd forint értékű üdülésicsekk-forgalomnak.

"A kereslet növekedése valóban jelentős, de a kínálat bővülése meghaladja azt" - árnyalja a képet Betegh Sándor, a Danubius Hotels Rt. március elsején nyugalomba vonuló vezérigazgatója. A legnagyobb közép-európai szállodaláncnál a múlt év óriási eredményének könyvelik el, hogy magyarországi szállodáik 27,4 milliárd forintos bevétele végre meghaladta a 2000. évi szintet, az üzemi nyereség azonban a vendégek és az eltöltött éjszakák számának növekedése ellenére is 30 százalékkal alacsonyabb az öt évvel korábbinál. Vendéget mindig lehet szerezni, folytatja Betegh, de nem mindegy, milyen áron, márpedig a magyarországi túlfejlesztések miatt a szobaárak olykor még a megtérüléshez szükséges mértéket sem érik el. A budavári Hilton például 2000-ben 36 ezer forintos átlagáron tudták értékesíteni a szobáit, tavaly viszont már csak 27 ezerért. Csökkent a Danubius gyógyszállóinak profittermelő képessége is, korábban nyereséges balatoni szállodáik pedig a folyamatos fejlesztések ellenére veszteségessé váltak - a téliesített keszthelyi Helikont tavaszig be is zárták.

A sportrendezvényekre való átnyergelésnek tulajdonítja jó eredményüket Mausz Gotthárd, a lovas turizmusban utazó Pegazus Tours iroda vezetője, azonban a hagyományos beutaztatásukban jelentős visszaesés volt. A lovas vendégek száma 30 éve nem volt ilyen alacsony, mint most - tette hozzá -, amit a tudatos és következetes nemzeti marketing hiányával magyaráz. Pedig némi ráfordítással változhatna a helyzet, legalábbis erre utal, hogy az ország idegenforgalmi marketingjét irányító Magyar Turizmus (MT) Rt. által egy nagy amerikai túraszervezőnek nyújtott reklámtámogatás eredményeként úgyszólván egyik pillanatról a másikra harminc amerikai lovas jelentkezett be. "Többet vártam a tavalyi évtől, különösen a vidéki forgalomban" - nyilatkozta a HVG-nek Toldi Annamária, a diszkont-légitársaságokkal érkezők keresletére építő Fly & Bus Hungary Kft. társtulajdonos-ügyvezetője. A szolgáltatásait öt légitársaság honlapján kínáló utazásszervező terveiben négy- és ötcsillagos szállások, valamint a vidéket is bekapcsoló programok értékesítése szerepelt. A piacon tavaly februárban megjelent cég azonban máris üzletpolitikájának módosítására kényszerült, mert a tematikus vidéki körutak iránt nem volt érdeklődés, a szállást és közlekedést tartalmazó programcsomagokat pedig a csak transzfert igénylők miatt meg kellett bontani. Bár utóbbi iránt nagy az érdeklődés, az árképzéssel nem árt vigyázni, mert aki olcsón repül, az a transzferért sem akar sokat fizetni, így bizonyos esetekben a meghirdetett árak már önköltség alattiak. E megfontolásból a cég az előkelőbb szállodák mellé két- és háromcsillagos szálláshelyeket is felvett a kínálatába.

A vállalkozók tapasztalatai egybevágnak a KSH adataival: a külföldi vendégéjszakák 52 százaléka a szárnyaló központi régióhoz - Budapesthez és környékéhez - kötődik, miközben máshol még visszaesés is tapasztalható, a Balatonnál például tavaly 7 százalékkal csökkent a külföldi vendégéjszakák száma. A szállodai férőhely-kapacitás a Balatonnál 20, országosan pedig 5 százalékkal nőtt - a wellness-szállodáké egyenesen 47 százalékkal bővült egyetlen év alatt -, miközben a külföldiek átlagos tartózkodási ideje csökkent. Tovább árnyalja a képet, ha a szálláshelyi adatszolgáltatáson alapuló statisztika mellett a KSH felméréseinek eredményeit is figyelembe vesszük (a főbb küldő országokról készült mutatókat lásd táblázatunkban a 95. oldalon). Ezek szerint januártól szeptemberig - a KSH adatközlése egyelőre itt tart - 6 százalékkal több, 28 millió külföldi látogatott Magyarországra, mint 2004 azonos időszakában, ám 71 százalékuk egyetlen éjszakát sem töltött itt. Az egynapos látogatók magas aránya miatt a hazánkban eltöltött átlagos idő statisztikailag alig 2,7 nap.

A szálláskeresletnek csak a töredéke jelent meg a kereskedelmi szálláshelyeken: az ott regisztrált 10,7 millió és a felmérések szerint az országban eltöltött 55 millió éjszaka között óriási a különbség. Turisztikai céllal a látogatók egyharmada érkezett Magyarországra, a legtöbben csak átutazóban jártak itt, minden nyolcadik látogató pedig bevásárolni jött. A Magyar Nemzeti Bank fizetésimérleg-statisztikája szerint a tavalyi év első kilenc hónapjában az idegenforgalmi bevétel 2793 millió euró volt, a magyarok külföldi utazásra fordított 1944 millió euró kiadását figyelembe véve az egyenleg plusz 849 millió euró, ami stagnálást mutat.

A magyarországi pénzköltést a küldő országok szokásai, gazdasági helyzete is befolyásolja. A közismerten árérzékeny német csoportoknál például nem ritka, hogy magyar szolgáltató igénybevétele helyett a buszsofőr egyúttal idegenvezető is - ami elvben szabálytalan -, és ha kell, kávét, virslit főz. A területi koncentráltságon azonban változtathat a regionális repülőterek fejlesztése. Az Austrian Airlines Pécs-Pogány és Bécs közötti útvonalán áprilisban induló heti négy és a Ryanair Sármellék-London közt májustól üzemelő heti három járata igazi áttörést hozhat - már amennyiben megoldható, hogy az utas gyorsan eljusson a meglátogatni kívánt városba, üdülőhelyre, aminek megszervezése a 25 ezer fős többletforgalmat váró sármelléki reptéren nem kis feladat.

Régi adósságát törlesztve a kormány tavaly ősszel elkészítette a fejlesztési célokat megfogalmazó nemzeti turizmusfejlesztési stratégiát, januárban pedig elfogadta a 2013-ig szóló intézkedési tervet is, amelynek megvalósítása 1178 milliárd forint forrást igényel. Finisben van az ágazatnak a GDP-hez való hozzájárulását bemutató úgynevezett szatellitszámla összeállítása, amelyet márciusban publikál a KSH; a HVG információi szerint nem várható jelentős eltérés a GKI Gazdaságkutató Rt. által korábban jelzett 8,75 százaléktól. Mindennek a formálódó II. nemzeti fejlesztési terv kereteinek elosztásakor lesz jelentősége, mert az ágazat szeretné e pénzügyi forrásokból való részesedését a 2004 és 2006 közötti 2,7-ről 3,5 százalékra feltornázni, amihez nem árt adatokkal is alátámasztani a turizmus nemzetgazdasági súlyát.

Az EU-csatlakozás, a fapadosok megjelenése, az internet terjedése következtében előállt forgalomnövekedés az ellenzék szerint jobb kormányzati munkával nagyobb is lehetett volna. Egyebek mellett ennek megvitatására szolgált volna a tervezett parlamenti nyílt nap, ám erre ebben a ciklusban nem került sor. Se híre, se hamva az új budapesti kongresszusi központnak - a különböző finanszírozási variációk miatt az építési pályázat megjelenésének időpontját megjósolni se lehet -, s ebben a ciklusban sem sikerült megalkotni a turizmusról szóló törvényt. Az ágazatnak szóló támogatások hazai forrását jelentő turisztikai célelőirányzatban szereplő összeg mértéke csökkenő tendenciát mutat: a 2003. évi 19 milliárd helyett az idén már csak 12,6 milliárd forintos a kassza. Ezzel párhuzamosan apad az MT Rt. támogatása is, tavaly már csak fele volt a 2003-as 9 milliárd forintnak - holott a turisztikai piacon uralkodó éles versenyhelyzetben erőteljes marketingmunkára volna szükség.

NAGY ÉVA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Receptírás

A kormányváltással lecsengett Széchenyi-terv után újabb lendületet kaphat a turizmus területi koncentráltságát oldani...

Székesfehérvár polgármestere meglátta, mivé lettek a közbeszerzések

Székesfehérvár polgármestere meglátta, mivé lettek a közbeszerzések

Maradandó egészségkárosodás és jogellenes bilincshasználat miatt is fizetett kártérítést a rendőrség

Maradandó egészségkárosodás és jogellenes bilincshasználat miatt is fizetett kártérítést a rendőrség

Mozgáskorlátozottakat átverő cégekre csapott le a GVH

Mozgáskorlátozottakat átverő cégekre csapott le a GVH

11 kérdésre vár választ Szél és Hadházy az MTVA vezérigazgatójától

11 kérdésre vár választ Szél és Hadházy az MTVA vezérigazgatójától

Pert vesztett, fizetnie kell Bayer Zsoltnak, amiért trágár kifejezésekkel illette Hadházyt

Pert vesztett, fizetnie kell Bayer Zsoltnak, amiért trágár kifejezésekkel illette Hadházyt

Nem árulja el a vásárhelyi önkormányzat, hogy melyik dolgozónak volt ezernél is több túlórája

Nem árulja el a vásárhelyi önkormányzat, hogy melyik dolgozónak volt ezernél is több túlórája