A kormányváltással lecsengett Széchenyi-terv után újabb lendületet kaphat a turizmus területi koncentráltságát oldani...

A kormányváltással lecsengett Széchenyi-terv után újabb lendületet kaphat a turizmus területi koncentráltságát oldani képes egészségturizmus fejlesztése, ha a II. nemzeti fejlesztési terv termálprogramjához kapcsolódva az év végére megszületik az egészségturizmusé is. A Széchenyi-terv kapcsán már készült ilyen, tíz évre szóló program, ezt azonban sokan bírálták; az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tavalyi jelentése szerint például a stratégiai célok szakmailag nem voltak kellően megalapozottak. Hiányzott a vízkészletek felmérése is, amit aztán tavaly pótoltak. A Vituki, a Magyar Állami Földtani Intézet és az Aquaprofit konzorciuma által készített elemzés szerint az eddigi fürdőfejlesztés nem járt ugyan a felszín alatti víztestek romlásával, ám a további igények néhány helyen már lokális gondokat okozhatnak. Így például Sikondán csökkenhet a víz hőmérséklete, Bogácson és Budapesten újabb vizsgálatok nélkül nem javasolt a kapacitás növelése, Szentgotthárdon bizonytalan a fejlesztés termálvízalapja, Zalakaroson a közeli új olajkitermelés okozhat problémát, a Hévízi-tóval kapcsolatban pedig felülvizsgálandó Kehidakustány vízigénye, mivel az előbbi hozamnövekedése lelassult.

A turizmus szezonális ingadozásait mérsékelheti, hogy a napokban adják át a felújított tófürdőt Hévízen, a nyárra várhatóan elkészül az egerszalóki, és hamarosan kihirdetik a működő műemléki fürdők felújítására kiírt pályázat eredményét is. "Csak a fedett részleggel, gyógyvízzel és széles szolgáltatási palettával felszerelkezett fürdők tudták pótolni a nyári rossz időjárás miatt kiesett strandforgalmat" - érvel a fejlesztések mellett Németh István, a Büki Gyógyfürdő Rt. igazgatója. Ő azt szorgalmazza, hogy a fürdőkben az egészséges emberek is vásárolhassanak szolgáltatásokat üdülési csekkel - erre ma nincs mód -, egyúttal felpanaszolta azt is, hogy a társadalombiztosítás által finanszírozott szolgáltatások ára 2003 óta változatlan, ez pedig komoly veszteséget okoz a fürdőknek. A gyógyszolgáltatások finanszírozási rendszerének felülvizsgálatát és a tényleges költségek figyelembevételét az ÁSZ is javasolta, ami a külföldi egészségbiztosítókkal folytatandó tárgyalásokon is jól jöhet.

"Cseh szállodáinkban már ott vannak a nyugati egészségpénztárak ügyfelei, és 1-2 éven belül Magyarországon is beindul ez az üzlet" - vélekedik Betegh Sándor. A Danubius Hotels Rt. vezérigazgatója fájlalja, hogy a Gripen vadászgépek vásárlása során a magyar kormány elszalasztott egy nagy lehetőséget: az ellentételezési listára a svéd igény ellenére sem kerültek fel a magyar gyógyturisztikai szolgáltatások. A külföldiek idecsalogatásához orvosi esettanulmányok publikálása, markáns fürdőmarketing is szükségeltetik; ennek egyik első példája a 17 gyógyszálló összefogásában és a Magyar Turizmus Rt. segítségével megjelent Aranykönyv, amely a német nyelvű országok egészségpénztárainak mutatja be szolgáltatásaikat, egyes szórólapok, illetve az rt honlapján elhelyezett felhívások pedig elmagyarázzák a reménybeli ügyfeleknek, hogyan engedélyeztethetik biztosítójukkal a magyarországi kúrát. Szakemberek szerint szükség volna a települések fejlesztését céltudatosan irányító gyógyüdülőhelyi igazgatóságok kialakítására is; ám ezek működését hiába szerette volna tesztelni egy mintaprojekten a létrehozásukkal foglalkozó munkabizottság, a dél-alföldi régióban tavaly meghirdetett pályázatra nem érkezett be támogatási kérelem.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

A diadalév árnyékában

Soha korábban nem érkezett annyi turista a magyarországi szálláshelyekre, mint tavaly, és rekordot döntött a szállodák árbevétele is. Az idegenforgalom pénzügyi szaldója mégis legfeljebb minimális mértékben javult.

590 millió forint nem sok egy 335 lóerős japán autóért?

590 millió forint nem sok egy 335 lóerős japán autóért?

Náci karlendítésre emlékeztető mozdulatokat tett esküvőjén a Jobbik elnökének felesége

Náci karlendítésre emlékeztető mozdulatokat tett esküvőjén a Jobbik elnökének felesége

Nem hozta le a gyertyagyújtásról szóló közleményt az MTI

Nem hozta le a gyertyagyújtásról szóló közleményt az MTI

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Reagált Hodász András a melegek gyógyításáról szóló műsor után kialakult botrányra

Reagált Hodász András a melegek gyógyításáról szóló műsor után kialakult botrányra

A Kossuth téri tüntetésekkel magyarázzák a Nagy Imre-szobor hirtelen elbontását

A Kossuth téri tüntetésekkel magyarázzák a Nagy Imre-szobor hirtelen elbontását