Konkurens cégekben szerzett tulajdonrészesedéssel próbál terjeszkedni a részben belga-francia tulajdonú Pécsi Vízművek. Bár a módszer vitatott, annyi kisejlik belőle, hogy tőkeerős befektető számára ez a szolgáltatás a hatósági díjszabás ellenére is aranyat érhet.

A szomszédos vármegyék torzsalkodásainak mikszáthi hagyományait idézi az a civakodás, amely néhány Tolna megyei településen lett úrrá az elmúlt hetekben az egykor közösen alapított víz- és csatornaszolgáltató társaság tulajdoni viszonyairól. Négy település ugyanis úgy döntött, megszakítja kapcsolatát a Tolna Víz- és Csatornamű Kft.-vel, és új üzemeltető után néz. Dunaszentgyörgy, Pusztahencse, Tengelic és Gerjen képviselő-testületének nem kellett sokat bajlódnia a kereséssel, hiszen a térségben éppen aktív piacszerzést hirdetett meg a 48 százalékban a belga-francia Suez Environnement S.A. tulajdonában lévő Pécsi Vízmű ZRt. vagyonkezelő leányvállalata, az Aquainvest (korábbi nevén A Víz az Élet) Kft.

"A csaknem velem egyidős vízhálózat és vízkiemelő motor 35 év alatt elavult" - ecsetelte az idő múlásával érlelődő döntés hátterét Gerjen polgármestere a HVG-nek. Molnár József szerint a 60 millió forint jegyzett tőkéjű Tolna Vízműnek nincs forrása a szükséges felújításokra, holott ha kicserélik a villanymotort, a kisebb áramfogyasztással még az üzemeltetés is olcsóbb lesz. "Az Aquainvest 25 évre megveszi a piacot: az első 10 évben beteszi a pénzét, a következő 15 évben besöpri a hasznot" - jelezte ugyanakkor, hogy természetesen a partnernek is megvan a maga érdekeltsége. Nem szólva arról az apróságról, hogy az Aquainvest profitja a négy településen úgyszólván garantált. A társasági szerződés szerint ugyanis a települések és az Aquainvest által közösen létrehozott szolgáltató cég, a Dunaág Kft. éves nettó árbevételének 5 százalékát átutalja az Aquainvestnek, üzletviteli tanácsadás fejében. A kölcsönösnek vélt előnyöknek megfelelően nyélbe is ütötték az üzletet. Gerjen például 6 millió forint "egyszeri közreműködési díjat" azonnal bezsebelhetett, és az Aquainvest azt is vállalta, hogy 32,5 millió forintot fordít a vízhálózat renoválására, miközben a vízdíj évente legfeljebb az inflációval azonos mértékben emelkedhet.

Csakhogy a történet nem az érintett négy településnek a Tolna Vízműből való kiválásával folytatódott. Ehelyett a Tolna Vízműben lévő üzletrészüket apportálták az Aquainvesttel közösen létrehozott Dunaág Kft.-be (ebben 51 százalék az önkormányzatoké, 49 százalék az Aquainvesté), ezzel a manőverrel pedig a konkurencia 17,5 százalék erejéig tulajdonossá vált a Tolna Vízműben. A társaságban az új tagot nem fogadták jó szívvel, legalábbis ez derült ki Tolna város képviselő-testületének legutóbbi ülésén. Ezen a Nyugdíjas Érdekszövetség képviselője a polgármester felelősségét is felvetette, egyenesen addig élezve a kérdést, hogy veszélybe került az önkormányzat vagyona. "Eljött az idő, amikor a vízért is ölre mennek az emberek" - kommentálta a fejleményeket Bali János, aki attól tart, hogy egy piaci szolgáltató nemcsak a csöveket nem cseréli ki több százmillió forintért, de az árakba is beleszól majd, és igényt tart a nyereségre. A szocialista polgármester, Szilák Mihály végül is megúszta a tetemrehívást, annál is inkább, mert maga is úgy tartja: a befektető csak profitot akar, számára a szolgáltatás színvonala másodlagos, mi több, pályázatokkal az önkormányzat is hozzájuthat a szükséges fejlesztési forrásokhoz.

Az igazi kérdés az, hogy ki van a Dunaág Kft. mögött - vetette fel Szilák. Holott a már említett Aquainvest Kft. ügyvezetőjét a HVG-nek keresnie sem kellett: Gesztesi László maga jelentkezett, hogy elmondja, cégük csupán regionális partnert keres azoknak a tolnai és baranyai településeknek, ahol a kisebb vízszolgáltatók már most is versenyhátrányban vannak. Gesztesi nem tartja agresszívnek piacszerzési politikájukat, mondván, csak az köt velük üzletet, akinek ez előnyös. Arra a felvetésre pedig, hogy végül is a konkurenciában szereztek tulajdonrészt, Gesztesi csak annyit mondott, nem akarja lebecsülni a Tolna Vízművet, de a csaknem 5 milliárd forint éves árbevételű Pécsi Vízmű mellett az csupán kispályás játékos. "A Tolna Vízmű a megye legnagyobb szolgáltatója" - vette fel a kesztyűt a társaság ügyvezető igazgatója, aki nem is hagyta annyiban, és pert indított a hívatlan tag, a Dunaág Kft. kizárása érdekében. Takátsné Bertalan Anikó szerint a Dunaágat létrehozó négy önkormányzat egy joghézagot használt ki, amikor üzletrészének apportálásával bevitte a rivális Aquainvestet a Tolna Vízműbe, így ugyanis a tulajdonostársak nem élhettek elővásárlási jogukkal. Bár a gazdasági társaságokról szóló törvény előírásai sértetlenek maradtak - ismeri el Takátsné -, a verseny kizárásával az önkormányzatok vagy a közbeszerzési, vagy pedig a koncessziós törvény szabályait hágták át.

A fröcskölődés ezen a ponton természetesen nem állt meg. A gerjeni polgármester például azt állította, Takátsné valójában saját üzleti érdekeltségét félti, hiszen cége tulajdonostárs a Tolna Vízműhöz kísértetiesen hasonló nevű Tolnavíz Szolgáltató Kft.-ben, a térség egyik legnagyobb csatornaépítő vállalkozásában. A HVG kérdésére az ügyvezető asszony elismerte, hogy hatáskörét túllépve - azaz közgyűlési felhatalmazás nélkül - szállt be a Tolna Vízmű a Tolnavízbe, ám ezt azért tette, hogy megnyerhesse a szintén Tolna megyei Tevel település által 25 évre kiírt szolgáltatói pályázatot. A Tolnavíz meg is nyerte a tendert, ám a Tolna Vízmű taggyűlése megszakította vele a kapcsolatot. Takátsné összességében úgy látja, az energiaszolgáltatók után most a vízművek privatizációja zajlik, miután az önkormányzatok egyedül a magánosításban látnak megoldást arra, hogy betömködjék a finanszírozási lyukakat. Jelenleg ugyanis a szolgáltatás díjából ágazati szinten a szükséges 70 helyett mindössze 26 forintot fordítanak felújításokra köbméterenként.

Pécs városa mindenesetre elégedett a Pécsi Vízmű belga-francia befektetőjével, és - bár a városban ilyen híresztelések is terjednek - nem tervezi a külföldi partner tulajdonrészének visszavásárlását. A HVG kérdésére Toller László polgármester úgy fogalmazott, "elkezdtek ugyan beszélgetni a jövőről", de elsősorban egy lehetséges tőkeemelésről. Toller szerint a Pécsi Vízmű szolgáltatási díjai a középmezőnyben vannak (lásd táblázatunkat), jövedelmezőségi mutatójuk pedig jóval kedvezőbb az országosan a piac mintegy 10 százalékát birtokló állami mamuténál, a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Rt.-énél: a pécsiek saját tőkéhez viszonyított adózás előtti eredménye 20 százalékos a DRV nem egészen 3 százalékával szemben. Hasonlóan csekély a jövedelmezősége a jóval kisebb, önkormányzati tulajdonú Tolna Vízműnek is - ám annak a tarifái a legalacsonyabbak.

A nyereségesség fenntartásához azonban a jelek szerint ebben az ágazatban is elkerülhetetlen az expanzió: a pécsi (és egyébként a Fővárosi Vízművekben is) kisebbségi tulajdonos Suez Environnement legutóbb az érdi vízközmű üzemeltetéséért szállt ringbe (HVG, 2006. január 21.), ám alulmaradt. A piaci terjeszkedést egyébként, ha törvényes úton történik, tulajdonostársként Pécs önkormányzata is támogatja - tette hozzá Toller. Az ügylet jogszerűségét megítélő bírósági döntés mindenesetre még hátravan: a Tolna megyei ítélőszék február 7-én egyelőre csak a végső verdiktig függesztette fel a vitatott módon tulajdont szerzett Dunaág Kft. tagságát a Tolna Vízműben.

SZABÓ YVETTE

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Drágulás szélcsendben

"Tizenegy éve nem nyúltunk a víz- és csatornadíjakhoz, négy éve nem emeltük a szemételszállítás tarifáit" - ezzel és...

Gazdaság

Árfelhajtó erő

Pozitív nulla - így értékelik az ország egyik legnagyobb víz- és csatornaszolgáltatójánál, a Dunántúli Regionális...

Töröltek egy posztot, megy is a találgatás a Xiaomi 5G-s telefonjáról

Töröltek egy posztot, megy is a találgatás a Xiaomi 5G-s telefonjáról

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Farkas Flórián hosszú útja lassan elvezet a bukáshoz

Farkas Flórián hosszú útja lassan elvezet a bukáshoz

Nagy Blanka: "Bayer Zsolt semmilyen értéket nem adott az országnak"

Nagy Blanka: "Bayer Zsolt semmilyen értéket nem adott az országnak"

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában