"Tizenegy éve nem nyúltunk a víz- és csatornadíjakhoz, négy éve nem emeltük a szemételszállítás tarifáit" - ezzel és...

"Tizenegy éve nem nyúltunk a víz- és csatornadíjakhoz, négy éve nem emeltük a szemételszállítás tarifáit" - ezzel és az osztrák főváros költségvetésének gondjaival indokolta Bécs alpolgármestere, Sepp Rieder, hogy március 1-jétől drasztikusan emelkednek a városi közüzemi szolgáltatások díjai. A vízellátás és -elvezetés 28 százalékkal drágul, a szemételtávolításé 19,9 százalékkal. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a csatornadíj 1,32 euróról 1,69 euróra nő köbméterenként, egy 120 literes szeméttároló kiürítéséért pedig 3,78 eurót számolnak fel az eddigi 3,16 euró helyett. Rieder úgy kalkulál, hogy mindez 4 euró havi többletkiadást jelent háztartásonként - ám perspektivikusan is növeli a tétet, hogy a díjszabást márciustól az inflációs indexhez is hozzáigazítják.

Az alpolgármester szerint más tartományokban ennél durvábban emelik a közüzemi díjakat: "A vidéki nyaralók lakói havi kétszeri kukaürítésért többet fizetnek, mint a hetenkénti bécsi szállításért, nem is szólva a drágább vízről." A főváros környezetvédelmi tanácsosa, Ulli Sima, aki két hónapja még azt állította, hogy Bécs az idén nem tervez díjemelést, most a város jelentős beruházásaival érvel: a már teljesen kiépített csatornarendszerrel, az átadás előtt álló víztisztítóval, az épülő bioerőművel és újabb szemétlerakókkal. Azt pedig az alpolgármester örömhírként jelentette be, hogy a fővárosi tömegközlekedés tarifáit az idén nem változtatják meg, s hogy a jövőben inkább arányosan növelik a szolgáltatási árakat, a drágítást nem hagyják évekre összetorlódni. "Abszolút értelemben nincs lyuk a költségvetésben - így Sepp Rieder -, de a hosszú távú pénzügyi tervezés szemszögéből aggasztó a helyzet."

A sokkoló közüzemidíj-emelésre politikai szélcsendben kerül sor. A bécsi tartományi választásokat tavaly ősszel megrendezték, újabb politikai megméretéstől most jó ideig nem kell tartani. Emellett a város is csaknem üres, mert javában tart a februári síszünet. A szociálisan rászorulóknak pedig kompenzációt ígér a város szociáldemokrata vezetése.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Mű-balhék

Konkurens cégekben szerzett tulajdonrészesedéssel próbál terjeszkedni a részben belga-francia tulajdonú Pécsi Vízművek. Bár a módszer vitatott, annyi kisejlik belőle, hogy tőkeerős befektető számára ez a szolgáltatás a hatósági díjszabás ellenére is aranyat érhet.

Elkötelezetten szolgálta a paksi bővítést, aztán egyszer csak kirúgták

Elkötelezetten szolgálta a paksi bővítést, aztán egyszer csak kirúgták

Kézilabda-vb: „Belehaltunk a mai mérkőzésbe”

Kézilabda-vb: „Belehaltunk a mai mérkőzésbe”

Okoscipőt fejlesztett a Nike, le sem kell hajolni, hogy bekössük

Okoscipőt fejlesztett a Nike, le sem kell hajolni, hogy bekössük

BKV: Nem is annyira súlyos a létszámhiány a cégnél

BKV: Nem is annyira súlyos a létszámhiány a cégnél

iPhone-ok lassítása: 10x több mobilban cseréltek akkumulátort a vártnál

iPhone-ok lassítása: 10x több mobilban cseréltek akkumulátort a vártnál

Budapesten is gyertyát gyújtottak a meggyilkolt lengyel politikus emlékére – fotók

Budapesten is gyertyát gyújtottak a meggyilkolt lengyel politikus emlékére – fotók