Pozitív nulla - így értékelik az ország egyik legnagyobb víz- és csatornaszolgáltatójánál, a Dunántúli Regionális...

Pozitív nulla - így értékelik az ország egyik legnagyobb víz- és csatornaszolgáltatójánál, a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Rt.-nél a 2004-es gazdálkodási eredményt, ami annyit tesz, hogy a cég minimális nyereséget produkált. "A legfőbb gazda az állam, az ő elvárásait kell teljesíteni, márpedig a tulajdonos szerint nem a nyereségtermelés, hanem a biztonságos szolgáltatás a fő cél" - magyarázkodtak a HVG-nek a vízmű illetékesei, miután a cég szolgáltatási területén az egyik kisváros, Tab polgármestere levélben kérte a tulajdonosi jogokat gyakorló környezetvédelmi minisztert, vizsgálja felül a DRV gazdálkodását. Schmidt Jenő szerint ugyanis tarthatatlan, hogy egy négytagú család havi víz- és csatornadíja 10 ezer forintra rúgjon. A tabiak már azon gondolkodnak, ha három év múlva lejár a koncessziós szerződés, szolgáltatót váltanak. A DRV ugyanakkor arra hivatkozik, hogy a mintegy 40 százalékos kihasználtságú hálózatot, amilyen a somogyi is, más sem tudná olcsóbban működtetni - a gazdaságos üzemeltetést például a balatoni üdülők időszakos fogyasztása is akadályozza.

A tárca felügyelete alatt álló öt állami tulajdonú regionális vízműnél átlagosan legfeljebb 2 százalékos áremelést engedélyeztek, és a díjszabást egy állami támogatási rendszer is kiegészíti - mondta a HVG-nek a közgazdasági és fejlesztéskoordinációs főosztály vezetője, Nemes Csaba. Csakhogy Tabon valószínűleg ez sem csökkenti az árakat. A minisztérium ugyanis évről évre meghatározza azt a küszöbértéket, amelynél sehol sem lehet nagyobb a tarifa, ám ez a küszöb egyre kevesebb településnek, illetve fogyasztónak jelent tényleges segítséget. A támogatási keret a tavalyi 5,5 milliárdról az idén 4,8 milliárd forintra csökken, a köbméterenkénti küszöbérték pedig a tavalyi 601 forintról - a múlt héten megjelent rendelet alapján - 660 forintra nő, márpedig ennél Tabon eleve alacsonyabb lesz a köbméterenkénti költség.

A tabiaknak valószínűleg az sem jelent vigaszt, hogy négy éven belül Magyarország több településére drasztikus vízdíjemelések várnak; mindenütt, ahol nagy a különbség a költségek és a díjak között. Az európai uniós irányelvek szerint ugyanis a természeti erőforrás védelme miatt 2010-re el kell érni, hogy a tarifák fedezzék a tényleges költségeket, amelyek a jelenlegi árakat 40-50 százalékkal fejelik meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Mű-balhék

Konkurens cégekben szerzett tulajdonrészesedéssel próbál terjeszkedni a részben belga-francia tulajdonú Pécsi Vízművek. Bár a módszer vitatott, annyi kisejlik belőle, hogy tőkeerős befektető számára ez a szolgáltatás a hatósági díjszabás ellenére is aranyat érhet.

4000 GB adat fér el ezen a pendrive-on

4000 GB adat fér el ezen a pendrive-on

Sorra mondanak fel a dolgozók az Új Nemzedék Központnál

Sorra mondanak fel a dolgozók az Új Nemzedék Központnál

Szétverték az ország gazdaságát, most visszaengedik az oroszokat

Szétverték az ország gazdaságát, most visszaengedik az oroszokat

Hont: Bayer Zsolt gyötrő igazsága és az O1G alkonya

Hont: Bayer Zsolt gyötrő igazsága és az O1G alkonya

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

Halott csecsemőt találtak az Amazon raktárának egyik mosdójában

Halott csecsemőt találtak az Amazon raktárának egyik mosdójában