Bérharcba kezdett az iparági dolgozók több mint felét képviselő Húsipari Dolgozók Szakszervezete. Az érdekvédők bérkövetelését elutasító négy nagy cégnél egyezség híján e hét második felétől figyelmeztető sztrájkok is előfordulhatnak, miközben e vállalkozások többsége veszteséges.

Már-már a klasszikus időket idézően, magukat készenlétbe helyezve várják a munka ünnepét a szervezett húsipari dolgozók a május 1-je előtti héten. A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) tapintatosan az országgyűlési választások második fordulóját követő hétfőre hívta össze sztrájkbizottságát, amely arról határozott, hogy április 24-étől ágazati sztrájkkészültséget hirdet. Ez azt jelenti, hogy azoknál a cégeknél, ahol nem sikerült megegyezni az idei béremelésekről, két napig várják a menedzsment béralkuajánlatát, amennyiben pedig ez mégsem futna be, megszavaztatják a dolgozókat, készek-e a sztrájkra. Ha pozitív a válasz, bejelentik a sztrájktörvényben előírt hétnapos tárgyalási időszak megkezdését, amely alatt egyszer kétórás figyelmeztető munkabeszüntetésre is van joguk. Hogy a dolgozók hány százalékának kell igent mondania a sztrájkkészültségre, azt a HDSZ-nél taktikai megfontolásokból nem árulták el a HVG-nek, de tavalyelőtt a Pick Szeged Rt.-nél egy hasonló szondázásnak 70 százalékos támogatottság volt az eredménye, miközben ott a dolgozóknak csupán a fele HDSZ-tag.

A szakszervezet harci kedvét az váltotta ki, hogy a tavaly év végén tárgyalási alapként szétküldött 6,5 százalékos béremelési követelésüket meglehetős érdektelenség fogadta, ami a húsipari cégek financiális helyzetét figyelembe véve azért nem meglepő. Az iparági szokásjog alapján április 1-jétől kellene az új bérekkel alkalmazni a dolgozókat. Mivel ez több nagy húsfeldolgozónál nem történt meg, a HDSZ április elején tudatta a cégvezetőkkel, hogy sztrájkbizottságot alakított. A szakszervezetnél ennek tulajdonítják, hogy április közepén a legnagyobb magyarországi húsos cégcsoportban a Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója érdekeltségébe tartozó Pick Szeged Zrt. és a Délhús Zrt. megkötötte a bérmegállapodást. Ez a Pick esetében nem kis fegyvertény, legalábbis a cég tavalyi 543 millió forint adózás előtti veszteségét - ami a 2004-es 6,4 milliárd forintos negatív eredményt követte - és az idei, várhatóan a nullát alulról közelítő eredménytervet figyelembe véve. A 3,5-4,5 százalékos alapbéremelés és a béren kívüli juttatások ügyében utólag mégis vitába keveredett a szakszervezet a két cég vezetőivel, mivel utóbbiak azt állították, hogy már márciusban megállapodtak a helyi üzemi tanácsokkal, ezzel szemben a HDSZ-nél azzal érveltek, hogy a törvény őket hatalmazta fel a béralkura, így csak a velük kötött április 13-ai megállapodás tekinthető jogszerűnek.

Hasonló utólagos jogászkodásra bizonyára szívesen adnák a fejüket a mozgalmárok a Gyulai Húskombinát Rt.-nél, a Carnex-csoporthoz tartozó Pápai Hús Rt.-nél, továbbá a Kapuvári Hús Rt.-nél és a kaposvári Kometa 99 Kft.-nél, velük ugyanis egyelőre nincs semmiféle megállapodás. A sztrájkkészültség tehát most ezt a négy céget érinti. "1988 óta töltjük folyamatosan a sztrájkalapunkat, abból tudnánk finanszírozni az esetleges, hoszszabb időre szóló munkabeszüntetéseket is" - jelezte a HVG-nek elszántságukat Kapuvári József, a HDSZ elnöke.

A legélesebbnek a Gyulai Húsipari Rt.-nél tűnik a helyzet. "Tavaly nem volt béremelés, mi pedig már régen nem bérfejlesztésről, hanem béren kívüli juttatásokról beszélünk" - mondta a HVG-nek Bezdán János, a helyi szakszervezet elnöke, egyben HDSZ-alelnök. Ruck János vezérigazgató hétfőre mindkét üzemükbe munkásgyűlést hívott össze, ahol gyakorlatilag megismételte a múlt pénteken a Békés Megyei Hírlapban fizetett hirdetésként megjelentetett álláspontját, amelynek lényege, hogy a cég válságmenedzselésének közepén nem szerencsés a sztrájk emlegetése, mert ez piacvesztéssel járhat. "A korábbi évek veszteségei után tavaly nullszaldóval sikerült zárni az évet. Mivel fő termékeink a márkázott kolbász és szalámi, ezeknek pedig a házi disznóvágások miatt nem az év elején van a szezonja, azt kértem a dolgozóktól, hogy térjünk vissza a béremelés kérdésére július elején, amikor már jobban látszanak az idei folyamatok" - jelezte a HVG-nek Ruck, hogy elzárkózása nem végleges. "Ezt már ismerjük, júliusban majd szeptemberre kérik halasztani a béremelést, és ez így megy majd tovább" - vágott vissza Bezdán. Ráadásul szerinte a 2004-es 1,3 milliárd forintos veszteség után a tavalyi nullszaldónak nem csupán a veszteséges vágási tevékenység megszüntetése és a dolgozók elbocsátása volt az ára; a tavalyi legfőbb mérlegjavító tételt két ingatlan eladásából befolyt több mint 1 milliárd forint jelentette.

A békéért feltehetően áldoznia kell a gyulai cégben tulajdonos nádudvari Hajdúsági Agráripari Rt.-nek, mivel itt erős a szakszervezet: a dolgozók több mint 80 százaléka HDSZ-tag, akik a tavaly a cégtől elbocsátott 346 dolgozó iránti szolidaritásból a vágóvonal leállításakor egyórás munkabeszüntetéssel tiltakoztak a leépítés ellen. Kérdés, mi lesz a másik három cégnél. Kaposváron és Kapuváron a szakszervezeti vezetők a hét elején láttak esélyt a megegyezésre, Pápán viszont nem. A Pápai Hús Rt. a tulajdonos szerint nyereséges ugyan, de a Carnex-csoport másik két húsipari vállalkozása, a miskolci Borsi Húsipari Rt. és a gyöngyösi Falcotrade Rt. tavaly összesen 2,9 milliárd forint veszteséget halmozott fel, és öncsődöt jelentett. E két cégnél a HDSZ meg sem próbálkozott a béralkuval. Itt egyébként is zűrös a helyzet: a Borsi megpróbálkozott felszámoltatni magát (HVG, 2006. április 7.), ám ezt az eljárást a még érvényben lévő csődmoratórium miatt a bíróság felfüggesztette.

KELEMEN ZOLTÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hazatérnek a magyarok? Többszörösen torzít a statisztika

Hazatérnek a magyarok? Többszörösen torzít a statisztika

Holtpontra jutott a svéd nyomozás Semjén szarvasvadászata ügyében

Holtpontra jutott a svéd nyomozás Semjén szarvasvadászata ügyében

Kurz ajánlatot tett az osztrák ellenzéknek

Kurz ajánlatot tett az osztrák ellenzéknek

Kíváncsi, mennyire szennyezőek a magyar erőművek? Hamarosan percre pontosan nyomon követheti

Kíváncsi, mennyire szennyezőek a magyar erőművek? Hamarosan percre pontosan nyomon követheti

A spoilerezés a legújabb járvány

A spoilerezés a legújabb járvány

Beiktatták az új osztrák minisztereket

Beiktatták az új osztrák minisztereket