Ellentétesen értékelte a kormány egyensúlyteremtő programját a pénzügyminiszter és a jegybank monetáris tanácsa.

Ellentétesen értékelte a kormány egyensúlyteremtő programját a pénzügyminiszter és a jegybank monetáris tanácsa. Veres János pénzügyminiszter a múlt héten azt nyilatkozta, szerinte nincs szükség monetáris szigorításra, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pedig a külföldi hírügynökségeknek adott nyilatkozataiban egyenesen kamatcsökkenésre számított, ám a monetáris tanács hétfőn a növekvő inflációs kockázatokat mérlegelve 6 százalékról 6,25 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. A piacok ennél nagyobb kamatemelést vártak. Gyengült is a forint, hétfőn az euróval szembeni árfolyama hároméves mélyponton, 275,4-nél zárt, ahonnan lapzártánkig alig mozdult el.

Nem mindenütt kapott jó minősítést a program Magyarországon kívül sem. Ez "a helyes irányba tett lépés" - nyilatkozta az MTI-nek Amelia Torres, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa, Joaquín Almunia szóvivője, ám a kiigazítási program bejelentésével egy időben tett beismerés az idei, 4,7 százalékos hiánycél brutális megemeléséről egyenesen sokkolta az elemzők egy részét. Azzal az érveléssel, hogy a költségvetés helyzete "sokkal rosszabb annál, mint amit a kormány korábban elismert", a Standard & Poor's lerontotta Magyarország hosszú távú hitelbesorolását, és az idei évben 11, sőt még 2009-ben is a hazai össztermék 6,8 százalékára tehető deficitet vár. Szemben a kormány új prognózisával, amely 2006-ra 9,4-9,5 - a kötelező nyugdíjpénztári befizetések állami bevételként történő elszámolásával 8 - százalékos hiányt feltételez, és már 2008-ban is csak 3 százalék körülit. Jóval optimistább a Standard & Poor'snál a Reuters hírügynökség által minden hónapban megkérdezett széles elemzői kör, amely az új kormányzati deficitcéloknál is nagyjából 1-1 százalékponttal kisebb hiányt vár 2006-ra és 2007-re, amire hosszú évek óta nem volt példa.

Itthon lázonganak az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkaadói és munkavállalói, mivel számukra az alapvetően bevételnövelő program csaknem valamennyi eleme elfogadhatatlan. Olyannyira, hogy a vállalkozói adóterhek tervezett növelésére válaszul a múlt heti ülésen Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke a magyarországinál alacsonyabb szlovákiai adókra hivatkozva arra célozgatott, hogy az adótanácsadók a magyar cégek székhelyének áthelyezését javasolják a szomszédos országba. Válaszul Gyurcsány Ferenc kifakadt: el lehet menni Szlovákiába, itt lehet bennünket hagyni, mi majd elleszünk a nyugdíjasokkal. S bár a kormányfői utalás arra vonatkozott, hogy az adóemelés a társadalmi "szolidaritás" jegyében részben azt a célt szolgálja, hogy a 13. havi nyugdíj ne kerüljön veszélybe, és a tervezett nyugdíjkorrekciós programot se kelljen - a választások előtt beígért adócsökkentésekhez hasonlóan - lefújni, a munkaadókat aligha nyugtatja meg az olyan jellegű típusmagyarázat, miszerint a "kormány a tehetősebbektől nagyobb felelősséget kér".

A terhekből a nagyobb rész megint a munkavállalókra jut - riposztozott az érdekegyeztető tanács ülésén Wittich Tamás, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke, követelésként megfogalmazva, hogy a három évre szóló egyezséget a minimálbér-emelésről és a legkisebb bér adómentességét tartsa tiszteletben a kormány, egyúttal deklarálja, hogy a mostani intézkedések csupán átmenetiek. A minimálbér 2007. január 1-jétől havi 65 500, 2008-tól pedig 69 ezer forintra nőne, ám ez az "alap" a munkavállaló iskolai végzettségének és szakképzettségének függvényében felszorzódna, a felsőfokú végzettségűek például jövőre 50, 2008-ban 60 százalékkal többet kapnának. De veszélyben érzik a szakszervezetek az infláció felpörgése miatt a reálkeresetek idei 3,5 százalékos - a szociális partnerek tavaly novemberi bérajánlásában szereplő - növekedését is. Aggodalmuk nem alaptalan, mert a munkaadók már pedzegetik, hogy a bérmegállapodást célszerű volna újratárgyalni.

Ezt persze nem kellene elkapkodni, tekintettel arra, hogy tíz éve nem övezte akkora bizonytalanság a gazdasági prognózisokat, mint most. Az idén 3,3, jövőre 6-7 százalékos inflációt jósolt az Amerikai Kereskedelmi Kamara és az ICEG kutatóintézet múlt pénteki konferenciáján Hamecz István, a jegybank ügyvezető igazgatója, ami jóval pesszimistább becslés, mint a kormányé. De a Reuters-elemzők is átlagosan 5,4 százalékos drágulást várnak 2007-re. Ugyanakkor jövőre a reálbérek 3-4, a reáljövedelmek 2-3 százalékos visszaesését valószínűsítette Kovács Álmos, a pénzügyi tárca szakállamtitkár-várományosa, azzal a megszorítással, hogy szerinte a versenyszférában nem lesz csökkenés. Ellentmondásos a gazdasági növekedés megítélése is: a pénzügyi tárca szerint 2008-ig a GDP csak 2 százalék körüli mértékben bővül, majd visszaáll a mai, 4 százalékos pályára, ezzel szemben Hamecz úgy véli, 2008-ban is csak 2-3 százalékos lesz a növekedés, csakúgy, mint 2007-ben. Azt viszont elismerte, hogy a kiigazítás következtében a folyó fizetési mérleg hiánya gyorsan mérséklődik - az idén még a GDP 8,3 százaléka lesz, ám azt követően csupán 5-6 százalék -, minek következtében enyhülni fog a magyar gazdaság pénzügyi sebezhetősége.

FARKAS ZOLTÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Plázs

Évközi megszorítások az egészségügyben

Ha az orvos nem foglalkozik átlagosan legalább öt percig a pácienseivel, nem fizet az egészségbiztosító, egy kórházi ágyra pedig naponta csak egy beteget lehet "elszámolni" - ilyen és ehhez hasonló előírásokkal indul harcba a túlköltekezés ellen az egészségügyi tárca.

Ostobának nevezte ibizai kijelentéseit Heinz-Christian Strache

Ostobának nevezte ibizai kijelentéseit Heinz-Christian Strache

Márai megigézte Verhofstadtot

Márai megigézte Verhofstadtot

Közmunkások viszik házhoz Nagyvisnyón a Fidesz EP-kampányüzenetét

Közmunkások viszik házhoz Nagyvisnyón a Fidesz EP-kampányüzenetét

Ha még nem tudja, nézze meg, kire szavazhat vasárnap

Ha még nem tudja, nézze meg, kire szavazhat vasárnap

Nem engedik be a Magyar Narancsot a Fidesz eredményvárójára

Nem engedik be a Magyar Narancsot a Fidesz eredményvárójára

Megtalálták az újpesti autókereskedő holttestét

Megtalálták az újpesti autókereskedő holttestét