A kábeltévék uralkodó helyzetét és az ezzel járó, az átlagos inflációt meghaladó tarifaemeléseket a hatósági szabályozás képtelen kordában tartani. A szolgáltatók erőfölényét csak a piac korlátozhatja - például a földfelszíni digitális műsorszórás elterjedésével.

HVG
Inflációt meghaladó áremelés, a fogyasztóra nézve hátrányos szerződések, egyoldalú kontraktusmódosítások, gyenge ügyfélszolgálat - valahogy így működik a kábeltelevíziós piac. Ám a monopolhelyzet fenti sajátosságai ellenére az előfizetők döntő többsége nemigen panaszkodik. Tavaly például a több mint 2 millió előfizetőtől elenyésző számú, mindössze 110 bejelentés érkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz, mégpedig jellemzően egy cég ellen több is. Hét esetben indult eljárás, közülük egy végződött elmarasztalással (kettő még nem zárult le). Ez az ellentmondásos kép bontakozik ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) minap elkészült "átfogó, jövőbe mutató" piaci elemzéséből.

A kábeles előfizetők türelmét Pataki Dániel, az NHH elnöke azzal indokolja, hogy a magyarok nemzetközi összehasonlításban is sokat, napi négy órát tévéznek, és nem sokat töprengenek azon, mennyit fizetnek a számukra úgyszólván alapvető szolgáltatásért. Türelmes volt ugyanakkor az NHH is, amennyiben a telefonos és a többi, illetékességébe tartozó piac elemzése után kerített csak sort arra, hogy megvizsgálja a Magyarországon legelterjedtebb, a háztartások 52 százalékában használt tévévételi mód, a kábeles műsorelosztás terepviszonyait. Mára a korábban felettébb kusza, több száz szereplős piac némiképp leegyszerűsödött, és a szelekció során fennmaradt szolgáltatók pénzügyi stabilitása - mint azt a hatósági jelentés is megállapítja - a távközlési ágazat egészéhez viszonyítva kifejezetten kedvező.

A kábeltévé-szolgáltatás árai az NHH szerint 2002 és 2005 között "éves átlagban 16 százalékkal nőttek, miközben az átlagos éves infláció 5 százalékos volt". Sőt a hatóság a kábelesek önbevallása alapján az idén is legalább 9 százalékos áremelést valószínűsít. A fogyasztók ennél nagyobb mérvű drágításra is felkészülhetnek, mivel a kábeltévé a megszűnő 15 százalékos forgalmiadó-kulcs alá tartozik, így ez a szolgáltatás szeptember 1-jével 20 százalékos kulccsal adózik. Áremelések ettől függetlenül bármikor bekövetkezhetnek: Budapest XII. kerületében a FiberNet a napokban értesítette az általa nemrég átvett Corvintel-előfizetőket, hogy júliustól 10 százalékot tesz hozzá az eddigi havi díjhoz.

Mégis a kábeltévével "az előfizetők közel háromnegyede kifejezetten elégedett" - áll a felmérésben, amit viszont árnyal a megállapítás, hogy mindez inkább a szolgáltatók erőfölényét tükrözi, és nem a piac torzulásmentes működését. Az utóbbival kapcsolatban például az NHH gyanítja, hogy a választék folyamatos bővítése vagy a műsorcsomagok átalakítása azt is szolgálja, hogy az áremeléseket a fogyasztókkal vagy a versenyhivatallal lenyelessék, hiszen az előfizetők fele beérné 15 csatornával. Az árak alakulásának "továbbra is csak a fogyasztók becsült tűrőképessége szab határt" - vonja le a következtetést az NHH. A versenyhivatalnál pedig arról tájékoztatták a HVG-t, hogy lehetőségeit meghaladnák az olyan mélységű vizsgálatok, amelyek alapján eldönthetnék, vajon a kábeltévék jogosan hivatkoznak-e költségeik emelkedésére.

Miközben a telefonos tarifák emelését - főleg az összekapcsolási díjak és a piaci erőfölényes helyzetek szabályozásával - az NHH az elmúlt években sikeresen visszaszorította, a kábeltévés piacon ilyen megoldásokra nem lát lehetőséget. Épp ezért fogadta örömmel Pataki Dániel az első számottevő konkurens, a - nem kábeles, hanem műholdas - Digi Tv megjelenését (HVG, 2006. február 18.). Eddig ugyanis a kábeltévék többnyire helyi monopóliumként működtek, aminek az az oka, hogy a magas hálózatépítési költségek miatt nemigen merészkedtek egymás területére. Az NHH legfeljebb 10 százalékra becsüli azon háztartások arányát, amelyek válogathatnak a szolgáltatók között. Mivel antennával - a kis vételkörzetű helyi tévéket leszámítva - csak három adás fogható, a közszolgálati egyes és a két nagy kereskedelmi tévé, aki ennél többre vágyik, az a kábelesekre szorul. Elvileg alternatívát jelentenek még az Antenna Hungária Nyrt. digitális mikrohullámú csomagjai, valamint a műholdas UPC Direct, ám az előbbi csak Budapesten és környékén fogható, az utóbbi pedig számottevően drágább a kábeltévéknél.

De csak volt, mert a kábelesek által hevesen támadott, olcsó (havi 2700 forintos) Digi Tv megjelenésekor az UPC Direct is 5290 forintról 3990-re csökkentette a havi előfizetési díjat - igaz, egyelőre csak akcióban. Az UPC Magyarország Kft. szóvivője, Szűcs László nem is vitatja, hogy ebben szerepe volt a Digi Tv megjelenésének, de rögvest hozzáfűzi, hogy ügyfélkörük növeléséhez a kezdeti, exkluzív közönség után már a kevésbé fizetőképes nézőkre is szükség van. A Digi Tv megjelenése nyomán "a kábeltévéseknek is össze kell kapniuk magukat" - véli Szűcs -, mert néhány év, és igazi versenykörnyezetben találják magukat. A 2005 végén 731 ezer előfizetőjével - a 404 ezres T-Kábel előtt - piacvezető UPC ezért kezdte digitalizálni hálózatait, jóllehet a nézők most még nem követelik sem az ezzel járó több csatornát, sem a szebb képet, sem a többletszolgáltatásokat, mint amilyen az elektronikus műsorújság vagy az otthonról történő filmválasztás.

Versenyelőnyük van a kábeltévéknek a tekintetben is, hogy ma még lényegében egyedül ők kínálnak háromféle szolgáltatást egyetlen hálózaton: telefont, széles sávú internetet és televíziót. A vezetékes telefontársaságok az internetes televíziózással még csak próbálkoznak, szakértők szerint két-három éven belül dől el, hogy ez a megoldás életképes lesz-e, mobiltelefonon pedig egyelőre sem a vezetékesnél lassabb internet, sem a mobiltévé nem lesz versenytársa a kábeltévéknek. Ráadásul késik a hagyományos, antennával fogható, földi sugárzású televíziózás digitalizálása is; az NHH optimista forgatókönyvnek tartja, hogy 2009-re az antennás háztartások fele átáll digitális vételre. Holott Magyarország a minap ritka nagy sanszot kapott: a múlt héten zárult nemzetközi frekvenciaelosztó értekezleten aláírt egyezmény értelmében akár harminc-negyven országos földfelszíni sugárzású digitális televízió és számos új rádió kezdheti meg működését, ami gyakorlatilag a korábbi frekvenciaszűke végét jelenti.

Magyarország számára a teljes digitális átállás határideje 2012, így az előrejelzések szerint a kábeltévék csak közép- és hosszú távon veszíthetnek tömegesen előfizetőket. Nem is önmagában a tévés piacon bontakozik ki árverseny - érzékelteti az UPC előnyös helyzetét Szűcs -, hanem a hármas (vagyis telefont, internetet és tévézést együtt kínáló) csomagok között. A HVG szúrópróbaszerű látogatása a szolgáltatók honlapjain azt mutatta, hogy a hármas csomag és a darabonként összeválogatott szerződések árai nagyjából együtt mozognak. Bár a szolgáltatások nem hasonlíthatók össze maradéktalanul, Budapest belvárosi részein egy kábeltévéből, vezetékes telefonból és széles sávú internetből álló csomag egy kézből - az UPC-től -, illetve a Telekom-csoport három tagjától külön megrendelve nagyjából 12 ezer forintba kerül, ha az akciós kedvezményeket, a belépési és hasonló egyszeri díjakat figyelmen kívül hagyjuk.

BEDŐ IVÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Bekötések, kikötések

Magyarországon a kábeltévé a háztartások körülbelül 80 százalékának elérhető, a tévéző háztartások 54 százaléka ezt a...

Szirénázó autóba ülhetett a rendőrrajongó 6 éves kislány

Szirénázó autóba ülhetett a rendőrrajongó 6 éves kislány

EPP-kampányzáró: Merkel élesen bírálta a nacionalista politikusokat

EPP-kampányzáró: Merkel élesen bírálta a nacionalista politikusokat

A Hadrianus-palota köszöni szépen, jól van egy golfpálya alatt is

A Hadrianus-palota köszöni szépen, jól van egy golfpálya alatt is

12 éves mélypontra esett a Putyin iránti bizalom

12 éves mélypontra esett a Putyin iránti bizalom

Letartóztatták Stan Lee egykori menedzserét, mert sorozatosan meglopta az idős képregényírót

Letartóztatták Stan Lee egykori menedzserét, mert sorozatosan meglopta az idős képregényírót

Cápatámadásban meghalt egy úszó Hawaiion

Cápatámadásban meghalt egy úszó Hawaiion