Növekvő magyar kivitel, új lehetőségek az orosz piacon - ez a hozadéka a magyar-orosz csúcstalálkozónak, amelyet nem árnyékoltak be a honi belpolitikai fejlemények.

"Oroszország és Magyarország jelentős mértékben előrelépett a Magyarországon megépítendő hatalmas, európai jelentőségű gáztározókról szóló megállapodás végrehajtása felé. Immár semmi okunk feltételezni, hogy ezek a tervek nem valósulnak meg. Ha pedig megvalósulnak, akkor Magyarország nagyon jelentős szerepet játszik majd az európai energiaproblémák megoldásában" - jelentette be hétfő délután Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz államfő a Gyurcsány Ferenc magyar kormányfővel folytatott tárgyalások után.

A HVG értesülései szerint a Gyurcsány által is megerősített előrelépés azt jelenti, hogy a 10 milliárd köbméteres kapacitású kereskedelmi gáztározó és az odavezető gázvezeték megépítésében részt vevő Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt., valamint a Gazprom változatlanul érdekelt a projektben, és folytatja a megvalósíthatósági tervek készítését. A tározó, amelyet a tervek szerint a jelenleg csak fél kihasználtsággal működő, Oroszországtól Törökországig megépített, 16 milliárd köbméteres éves kapacitású Kék áramlat vezeték Magyarországig meghosszabbított szakaszán érkező gázzal töltenének fel, a politikusok ígérete szerint Magyarország mellett Észak-Olaszország, Csehország, Ausztria és Dél-Németország gázellátását is biztonságosabbá tenné; megvalósítására egyébként még legalább négy-öt évig várni kell.

A Gráf József magyar földművelési és vidékfejlesztési, valamint Alekszej Gorgyejev orosz mezőgazdasági miniszter által aláírt keretmegállapodás elsősorban arról szól, hogy a két ország állami szervei minden lehetséges segítséget megadnak a magyar és orosz vállalatoknak a kétoldalú kereskedelmi együttműködés fejlesztéséhez. A segítség egyik legfontosabb formája a szakértők szerint az exporthitelezés fejlesztése lehet. A magyar mezőgazdaság számára az uniós csatlakozást megközelítő hatásúnak minősítette az oroszokkal kötött, öt évre szóló s további öt évre meghosszabbítható agrármegállapodást Szocsiból hazatérve Gráf. A magyar alapanyagok, technológiák, a tőke és tudás exportját elősegítő keretszerződés egyelőre három konkrét projektet takar. Gráf beszámolója szerint komplett cukoripari, sertés- és baromfitechnológiákat visznek ki magyar cégek: a cukoriparban a Demján Sándor érdekeltségei közé tartozó Euroinvest Zrt., a baromfisok közül a Master Good Kft. - amely történetesen a terméktanácsi elnök Bárány László érdekeltsége -, a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt., a Bács-Tak Kft. és a Hungerit Zrt., a sertéságazatban pedig a Pick-csoport. Utóbbi 500 ezer sertés hizlalásával indít Oroszországban, ez a mennyiség később megduplázódhat, s később már egy vágóhidat és egy húsfeldolgozót is építhet a Pick. Gráf a HVG kérdésére 300-400 ezer tonna körülire becsülte azt a gabonamennyiséget, amelyet a magyar feleslegből a hamarosan induló baromfi- és sertésüzlet a takarmányozás révén az orosz piacon felszívhat.

Az utóbbi évek tapasztalatai egyébként azt mutatják, hogy amennyiben a magyar vezetés jó kapcsolatokat ápol Putyin államfővel, és közben nem feledkezik meg az oroszországi régiók vezetőihez fűződő viszony javításáról sem, a magyar befektetők, illetve üzletemberek jelentős politikai hátszélre számíthatnak, legalábbis a 2008-as orosz elnökválasztásig. A hátszél egyebek mellett a vámügyintézés felgyorsulásában, illetve a szükséges engedélyek viszonylag akadálymentes kiadásában és a magyar tenderek jó szándékú elbírálásában nyilvánul meg. Jelentősrészt az orosz központi hatalom támogatásának köszönhetően gyorsan bővülnek a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok: 2006 első félévében 3,6 milliárd dollárra rúgott a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok értéke, ez 40 százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A magyar export értéke ennél is gyorsabban, 70 százalékkal növekedett, nyilván szoros összefüggésben a gyors, 5-6 százalékot meghaladó tavalyi és idei oroszországi gazdasági növekedéssel.

A találkozón szó esett a Malév-privatizáció újabb fordulójáról is, a magyar illetékesek megerősítették: ha a legutóbbi, érvénytelennek minősített fordulóban is részt vett orosz AirUnion ismét indul a magyar légitársaság privatizációs tenderén, s ha a Borisz Abramovics nevével fémjelzett cég a legjobb ajánlatot adja be, Budapest nem állít politikai akadályt az üzlet nyélbe ütése elé. Az AirUnionhoz közel álló moszkvai források egyébként a HVG-nek korábban arra panaszkodtak, hogy véleményük szerint az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. az előző tendert éppen politikai megfontolások miatt érvénytelenítette.

A találkozón a politikai kérdésekben is egyetértés alakult ki: miközben egy szó sem esett a magyarországi belpolitikai vitákról, Putyin elnök azt hangsúlyozta, az EU- és NATO-tag Magyarországnak - érdekeinek figyelembevételével - sikerült megtalálnia az Oroszországgal való együttműködés fejlesztéséhez vezető utat. A Gyurcsány mögött egyértelműen kiálló Putyinhoz hasonlóan viselkedtek az oroszországi médiumok is: e találkozó napján feltűnően hallgattak az utóbbi napok magyarországi belpolitikai válságáról, és szocialista-liberális kormányzat érdemének minősítették a magyar-orosz gazdasági és politikai kapcsolatok helyreállítását.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA,

KELEMEN ZOLTÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Magyar Narancs: Füzesgyarmaton verhető a Fidesz, és verik is

Magyar Narancs: Füzesgyarmaton verhető a Fidesz, és verik is

"Legkövérebb és legröpképtelenebb": 70 év után végre 200 fölé emelkedett a bagolypapagájok száma

"Legkövérebb és legröpképtelenebb": 70 év után végre 200 fölé emelkedett a bagolypapagájok száma

Elutasították a pedofília miatt elítélt bíboros fellebbezését

Elutasították a pedofília miatt elítélt bíboros fellebbezését

Karácsony Gergely is HÉV-ből csinálna metrót

Karácsony Gergely is HÉV-ből csinálna metrót

Van, ahol következménnyel jár, ha valaki befotóz egy nő szoknyája alá

Van, ahol következménnyel jár, ha valaki befotóz egy nő szoknyája alá

Rosszul lett egy 17 éves cukorbeteg lány, magára hagyták

Rosszul lett egy 17 éves cukorbeteg lány, magára hagyták