Javában tart a lehetséges kedvezményezettek lobbiharca a következő évek több ezermilliárd forintos uniós forrásaiért. A pénz nagy részének sorsa ugyanis ezúttal nem pályázatokon fog eldőlni.

HVG
,,A következő hét évben elkölthető 8 ezermilliárd forint döntő részét természetesen a vállalkozók kapják majd, hiszen senki sem akar például önkormányzati szállodában aludni" - válaszolta Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos a második nemzeti fejlesztési tervről folytatott múlt pénteki megbeszélésen a vállalkozók nagyobb támogatásáért lobbizó Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) vezetőinek. Ám jobban tette volna, ha előzőleg megnézi másnapi programját. Szombaton ugyanis - ahogyan erre ironikus megjegyzéssel a Békés megyei kamaraelnök emlékeztette is - éppen egy PHARE-pénzből felépített önkormányzati hotel átadására hívták meg az orosháziak. Az érdekek közt lavírozó Bajnai nem először került kínos helyzetbe: augusztusban azzal a vízióval harangozta be hajógyári-szigeti fellépését, hogy a 8 ezermilliárd forintból minden magyar településen, például Ököritófülpösön és Botykapeterden is multiplex mozit vagy trópusi pálmafás látványfürdőt lehet építeni. Csakhogy az említett községekben egyelőre iskolafelújításra vagy szennyvíztisztításra sem telik, így a polgármesterek zokon vették a megjegyzést.

Az MSZP választási programja után stílusosan Új Magyarország fejlesztési tervre (ÚMFT) átkeresztelt, a 2007-2013 között elérhető - a hazai önrészen felüli - 6,5 ezermilliárd forint EU-forrás vázlatos elosztásáról szóló dokumentum mintegy két hónapig tartó társadalmi vitájában több mint hatszázan közölték véleményüket a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel (NFÜ). A legtöbb megszólaló cég, önkormányzat, civil szervezet vagy magánember persze a saját területének szeretett volna több forrást. Aba Botond BKV-vezér például a járműpark-korszerűsítésért lobbizott, a Magyar Telekom Nyrt. pedig azért, hogy a pályázatokon elszámolhatók legyenek a távközlési és informatikai költségek.

A szkanderezés tétje leginkább az volt, mekkora hangsúlyt kapjanak a különböző ágazatok. Átlagosan mintegy 10 százalékos mozgásteret hagytak az egyes fejlesztési területeknek, így arról majd csak a vita lezárása után - a napokban - dönt a kormány, hogy arányosan a közlekedésre, környezetvédelemre vagy éppen gazdaságfejlesztésre fordítsanak-e nagyobb összegeket. Az azonban már rég eldőlt, hogy a hétéves periódusra jutó összeg döntően nem pályázatokon talál majd gazdát, ehelyett központi nagyberuházásokra fog elmenni. Az ezermilliárd forintos vidékfejlesztési alapon kívüli mintegy 6,9 ezermilliárd forintos keret egyharmadát ugyanis az EU kohéziós alapjából származó - vagyis 25 milliónál nagyobb értékű környezetvédelmi és 50 millió eurónál nagyobb értékű közlekedési beruházásra fordítható - pénzek teszik ki. Ebből pedig már az első körben, a 2007 elején beadni tervezett 15 nagyprojekt - többek közt a szegedi tömegközlekedés fejlesztése, az M3-as autópálya továbbépítése, valamint számos hulladékégető- és szennyvíztisztító-beruházás - is elvisz 500 milliárd forintot.

A hangsúlyok eltolódását jelzi, hogy a keret kétharmadára rúgó strukturális alapokból érkező összegen belül is 75 százalékra erősödött a Baráth Etele csapata idejében - vagyis tavasszal - még 50 százalékot képviselő, az infrastruktúrát és a versenyképességet finanszírozó európai regionális fejlesztési alap szerepe, miközben a képzéseket segítő európai szociális alap részaránya 25 százalékra zuhant. Az aránykülönbség az ágazati programok közötti forrásmegosztásban is tükröződik: miközben közlekedésre és környezetvédelemre összesen 2,4-3,2 ezermilliárd forint juthat, humán infrastruktúrára mindössze 359-634 milliárd forintot szánnak. "Lyukas zsákba nem öntünk pénzt" - indokolta mindezt Bajnai, az egészségügy és az oktatás szükséges átalakítására hivatkozva. Már a csatlakozási szerződésben vállalt kötelezettségek is majdhogynem kimerítik a lehetőségeket. Magyarország ugyanis egyebek között vállalta, hogy 2009-ig teljesíti az ivóvízminőségre vonatkozó uniós határértékeket, emellett fokozatosan lejárnak a szennyvíztisztítással kapcsolatos derogációk, és új hulladékgazdálkodási rendszereket is kell létesíteni.

A társadalmi vita hatására mindazonáltal a HVG információi szerint bekerült a konkrét támogatott fejlesztési területeket megszabó úgynevezett operatív programok (op) sorába egy önálló kis- és középvállalkozási op. Ezzel a szakértők is egyetérteni látszanak, szerintük kérdéses azonban, mit szól majd az EU a közigazgatás átalakításáról szóló, eredetileg szintén nem tervezett programhoz. "E területen inkább megtakarítani illene, semmint uniós pénzt költeni" - bírálta a tervezetet a HVG-nek Pogátsa Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója. Az eredetileg a teljes decentralizációban bízó régiók pedig azt sérelmezik, hogy megint csak a "maradék" elosztásáról dönthetnek majd helyben, márpedig ebből kell finanszírozniuk az összes turisztikai beruházást és az alacsonyabb rendű utak építését is. (Ez persze nem független attól, hogy az önkormányzati régiók megalakítására tett kormányzati próbálkozás az ellenzék ellenállása miatt megbukott a nyáron.)

Az önálló kis- és középvállalkozói op-t sürgeti az ellenzék is, igaz, a Fidesz-MPP-nek mindeddig nem sikerült a beígért saját javaslatcsomaggal előállnia. A szeptember 19-ére tervezett parlamenti vita pedig - az ellenzék távolmaradása okán - az előző éjszakai Szabadság téri rendbontás miatt elmaradt, így Brüsszel várhatóan csak az október első napjaira áttett pótvita után kaphatja meg az ÚMFT-t. A halasztást ez esetben az EU sem bánja, hiszen adós még a 2007-2013-as támogatásokról szóló iránymutatásaival. "Félő, hogy a késések miatt nemhogy január 2-án nem lehet kiírni az új pályázatokat, de hónapokat is csúszhatunk" - vélekedett Cséfalvai Zoltán egyetemi tanár. A Fidesz-tanácsadó Cséfalvai szerint az is aggályos, hogy az új apparátus az Országgyűlés ellenőrzésén kívül esik.

Ami az ellenzék e kritikáját illeti, elképzelhető, hogy már a jövő heti kormányülésen elfogadja a kabinet a régóta ígért fejlesztéspolitikai törvényt, amely a parlamenti kontroll kérdését is megoldja. A jogszabály ugyanis a tervek szerint nemcsak a támogatás intézményrendszerének egyszerűsítéséről rendelkezik majd, de - ha mindenki rábólint - miniszterré lépteti elő Bajnai Gordont, hogy az Országgyűlésben közvetlenül interpellálható lehessen.

G. TÓTH ILDA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Felszívódás

HVGA Magyarország számára 2004-2006 között rendelkezésre álló, 2 milliárd 946 millió euró uniós felzárkóztatási...

Vádat emeltek Simonka György fideszes politikus ellen

Vádat emeltek Simonka György fideszes politikus ellen

Ufológusroham: szükséghelyzetet készítenek elő Nevadában

Ufológusroham: szükséghelyzetet készítenek elő Nevadában

Török Zsolt hegymászó halála után kapott román kitüntetést

Török Zsolt hegymászó halála után kapott román kitüntetést

Péntekig meg kell érkezzen az értesítője, ha mégsem, irány a jegyző

Péntekig meg kell érkezzen az értesítője, ha mégsem, irány a jegyző

Furcsa, gombaszerű felhő jelent meg a Balaton fölött, de nyugalom, nem attól

Furcsa, gombaszerű felhő jelent meg a Balaton fölött, de nyugalom, nem attól

Lehet, hogy a Marvelnek el kell engednie a Pókembert

Lehet, hogy a Marvelnek el kell engednie a Pókembert