Harmadik kísérletre kiütéses győzelmet aratott a Strabag Zrt. a múlt vasárnapi bükkösdi ügydöntő népszavazáson. A mecseki település befogadná Magyarország ötödik cementgyárát.

,,Strabag-disznókról" cikkezett szórólapján egy bükkösdi képviselő a multicég által finanszírozott malacvacsorára utalva. Utóbb elnézést kért "a Strabag jelző használatáért" - a disznóktól. A bükkösdi Zöld Völgyért Egyesület szórólapja pedig azt firtatta, "Bükkösdön hova vándorol a Strabag-jutalék?" - utalva az osztrák cég által nyújtott állítólagos párttámogatásra (lásd cikkünket a 111. oldalon), ily módon is az építőipari nagyvállalat által szorgalmazott, évi 800 ezer tonna kapacitású cementgyár ellen próbálva hangolni a népszavazásra készülő 1005 bükkösdi választójogosultat.

A gyáralapítás terve nem először osztja meg a baranyai falu lakóit: 2004-ben kétszer is leszavazták az ötletet, júliusban 413:292, majd a cementgyárat támogatók jogi kifogásai miatt megismételt augusztusi voksoláskor szerényebb, 392:350 arányban. A múlt vasárnap viszont jóval kevesebben nyilvánítottak véleményt. A támogatók ugyanannyian maradtak, 342 szavazatot adtak le, az ellenzők közül viszont csak 282-en jelentek meg. Az első népszavazás előtt még 630 protestáló aláírás gyűlt össze - ezt ellensúlyozandó kérte annak idején a képviselő-testülettől a népszavazás elrendelését a Strabag projektvezetője -, a mostaninál viszont fordult a kocka. Ezúttal ugyanis a cementgyár mellett kiálló Bükkösd Holnapjáért Egyesület (BHE) gyűjtötte az aláírásokat a harmadik véleménynyilvánítás érdekében.

A fordulat alighanem a Strabag cementgyári kommunikációs stratégiáját kialakító Mc Shannon Bt. húzásának köszönhető. A BHE létrehozatala s ezzel az ügy civil mezbe öltöztetése ugyanis a cégvezető, Zimmermann Ottó ötlete volt. "Nem mi hoztuk létre, nem én írom vagy szerkesztem helyettük a lapjukat, de egy-egy rendezvényüket valóban támogatja a Strabag 50-100 ezer forinttal, mint legutóbb a szüreti felvonulást" - pontosítja Zimmermann a beruházó és a civil szervezet viszonyát. A 2004 nyarán megalakult BHE anyagi helyzete a Strabag bőkezűsége miatt jobb a többi civil szervezeténél.

A helyi lap szerkesztését a korábban a teleházat működtető, döntően a cementgyárat ellenző tagokból álló egyesület kezéből egyetlen, 2004 szeptemberében kiadott önkormányzati lapszám erejéig kivette a polgármesteri hivatal, több nem jelent meg, azóta a BHE havi lapja tölt be hasonló funkciót. Ez a népszavazást megelőző kampányhajrában gyakrabban jelentkezett, bemutatva a támogatását élvező, a cementgyár pártján álló képviselőjelölteket, miközben igyekezett lejáratni a más nézeteket vallókat. A vasárnapi szavazásra érkezőket pedig az egyesület elnökhelyettesének, Budai Zsolt polgármesterjelöltnek az út fölé feszített transzparense fogadta.

A Strabag és a cementgyárat pártolók érvei világosak: "Ide pénz is kell, ami nem jön másképp, csak egy nagy beruházásból." "Ha nincs más pénz, az állami támogatások nem fedezik a kiadásokat" - így érvelnek a főleg a helyi önkormányzat által működtetett intézményekben dolgozó pedagógus, ápoló képviselőjelöltek, akik a jelek szerint nem aggódnak neveltjeik majdani egészségi állapotáért vagy a tájjelleg megváltozása miatt. "Abban is reménykedem, hogy egyéb, elsősorban a lakosságot személyesen érintő támogatást ad majd a Strabag" - csillant meg kampányígéretében Budai nagyon is kézzelfogható kitörési lehetőséget a 9 százalékos munkanélküliséggel, fogyó népességgel küszködő településen élők számára. Választási ellenfele, az ugyancsak vendéglős Litter János viszont úgy véli: Magyarország 3300 településéből négyben van cementgyár, és nemcsak ez a négy boldogul. "Egyszerűen hazugság, hogy Magyarországon 3300 település van" - cáfolta Litter több állítása közül ezt is a BHE kiadványa, mintha a 155 darabos különbség bármit is számítana.

Írásos megállapodása nincs a falunak a Strabaggal, s a cég állítása szerint nem is hitegeti a községet. "Ahol letelepszünk, az a falu jól fog járni. Minden cég támogatni szokta azt a települést, ahol működik" - szögezte le a HVG kérdésére Kővári József, a Strabag projektvezetője. A szakember azt is világossá tette, hogy a cementgyárra még nem is fejeződött be Bükkösdön az engedélyezési eljárás, miközben Királyegyházán jogerős környezethasználati engedélyük van, s reménye szerint októberre a Kővágószőlős melletti helyszínt is jóváhagyja a zöld hatóság. Így az idén aligha dönt a cégvezetés a 100 millió eurós beruházás helyszínéről. A hazai cementpiacon harmadik szereplőként jelentkező nagyvállalat arra számít, hogy hamarosan cementhiány lesz, a belföldi termelés (a mai két gyártó cég összesen 3,5-4 millió tonna kapacitású négy magyarországi gyárában) nem tart lépést a kereslettel, miközben a Strabag maga fogyasztaná el termelése bő harmadát. Így első lépésként engedélyt kért rá, hogy az évek óta tulajdonában levő bükkösdi kőbánya termelését 150 ezerről évi 1 millió tonnára futtathassa fel. A júniusban jogerőre emelkedett környezetvédelmi engedélyt a Zöld Völgyért Egyesület megtámadta, kifogásolva egyebek között, hogy a szennyezés várható növekedésének számításakor a mostani alapállapothoz mérték a változást, holott csak fél kapacitással működik a bánya.

Más kiutat nem lát a település fejlődésére Mátis István, Bükkösd nyugdíjba készülő polgármestere sem. "Bélapátfalván megszűnt a cementgyártás, azóta is visszasírják. A civil zöld szervezetek által ígért alternatív megoldások (például a turizmus, a biogazdálkodás) a legutóbbi népszavazás óta eltelt két évben nem hozott eredményt" - foglalta össze nézeteit. Igaz, az "alternatív megoldásokat" inkább gátolta, mintsem segítette a képviselő-testület, sőt 5 millió forintért eladta a Strabagnak azt az ingatlant, amely nélkül az nem építhetné ki a majdani vasúti szállításhoz szükséges iparvágányokat (ez a feltétele a bányabővítésnek). Ugyancsak a testület döntése alapján kaphatta meg ingyen használatra a BHE azt az épületet, amelyben 2004-ig az öregek napközi otthona működött (az önkormányzat szociális bizottságának az elnöke később az egyesület elnökévé avanzsált). Pedig rászoruló lenne bőven: a falu lakóinak közel 20 százaléka betöltötte már a 60. évét. Az épületben lehetett volna egy "alternatív megoldás": a Zöld Völgyért Egyesület közvetítésével jelentkezett cég negyven csökkent munkaképességű embert alkalmazott volna, többet, mint ahány bükkösdi a majdani cementgyárban el tudna helyezkedni. Turisztikai vonzerő lehetett volna a település által birtokolt tavacska is, amin az azt néhány százezer forintért megvásárló Blumenschein Tibor képviselő gyorsan és többszörös áron már túl is adott, de a tó jelenleg is gondozatlan.

Pedig a szomszédos Helesfán 3,2 milliárd forintos üdülőcentrum-fejlesztését hatalmas földmunkát végezve éppenséggel tavak kialakításával kezdte a pályázati pénzeket is felhasználó önkormányzat. "Törekvéseinket keresztezi a várható nagy járműforgalom, vízszennyezés - mondta Gondos Gyula polgármester. A Szentlőrinci Többcélú Kistérségi Társuláshoz tartozó 19 község - köztük Bükkösd - és Szentlőrinc városának képviselői határozatban rögzítették: a 6-os úttól délre ipari, fölötte rekreációs célú fejlesztéseket kívánnak, ezért nem értettek egyet a cementgyár bükkösdi helyszínével - magyarázta, hozzátéve, a kistérségnek "nem osztottak lapot", nincs beleszólása a bükkösdiek döntésébe. "A Strabag megjelenése óta törés történt az önkormányzatok kapcsolatában" - szögezte le.

A kistérségi együttműködésre nagy szükségük lenne a Pécs árnyékában tengődő településeknek. "Bicsérden kastélyszállót tervez egy befektető, egy megbeszélésen megpróbáltuk összeszedni számára a környék idegenforgalmi attrakcióit. Bükkösdön például alig van magánszállás, viszont két nagy lovarda is működik, errefelé lehet vadászni is, másutt már a házi, kemencés sütést mint attrakciót pénzért kínálják" - villantotta fel a lehetőségeket Mátrai Judit, a cementgyár elleni civil szerveződések egyik elindítója. Kastély éppenséggel Bükkösd központjában is van, rendbetételére 100 millió forintnál is többet költött magántulajdonosa. Az év nagy részében azonban üresen áll, noha a településrendezési terv koncepciója e lehetőség kihasználását javasolta. Igaz, a tervezők cementgyárat sem javasoltak, ám a képviselő-testület tavaly úgy döntött, ipari övezetbe sorolja majd a bánya területét.

SZABÓ GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Chile nagy része sivataggá válhat pár évtizeden belül

Chile nagy része sivataggá válhat pár évtizeden belül

Fotózzon főpolgármester-jelölt nélküli főpolgármester-jelölti kampánypultokat!

Fotózzon főpolgármester-jelölt nélküli főpolgármester-jelölti kampánypultokat!

Egészségesek-e a kényelmi élelmiszerek? Egy új kutatás szerint attól is függ, honnan valók

Egészségesek-e a kényelmi élelmiszerek? Egy új kutatás szerint attól is függ, honnan valók

Az orvosok gyakran cselédnek nézik őket, és senki nem vesz tudomást a gondjaikról

Az orvosok gyakran cselédnek nézik őket, és senki nem vesz tudomást a gondjaikról

Boris Johnson: Az utolsó pillanatig bizonytalan, mi lesz a Brexittel

Boris Johnson: Az utolsó pillanatig bizonytalan, mi lesz a Brexittel

A Petőfi hídról esett a Dunába

A Petőfi hídról esett a Dunába