Aligha végződik egyre olcsóbb ajánlatokat hozó árlicittel a Magyar Posta Zrt.

Aligha végződik egyre olcsóbb ajánlatokat hozó árlicittel a Magyar Posta Zrt. (MP) távközlési szolgáltatásokra kiírt, évi 700 millió forint értékűre becsült közbeszerzési tendere. Bár a pályázat szövege ezt vetítette előre, a versenyben csak a GTS-Datanet Kft. és a Magyar Telekom Nyrt. érdekeltségébe tartozó T-Systems alkotta konzorcium maradt állva, miután az MP úgy találta, hogy a másik jelentkező, a PanTel Kft. ajánlatában nem igazolt megfelelő referenciákat. Jóllehet egy öt éve elnyert tender alapján a PanTel - éppen a GTS-Datanettel közösen - a mai napig s a szerződés szerint idén október végéig az MP távközlési szolgáltatója. Az eredeti menetrend szerint a múlt héten kellett volna eredményt hirdetni, ehelyett azonban - miután a PanTel kérelmére az eljárást felfüggesztették - csak a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) tárgyalására került sor. A bizottságnak kell eldöntenie, hogy az MP jogosan tekintette-e érvénytelennek a PanTel ajánlatát.

A tenderen alkalmassági feltételként szerepelt egyebek között, hogy a jelentkező összesen 350 összeköttetési ponton rendelkezzék legalább három hónapja előfizetői szerződéssel, ezen belül az MP által megadott települések közül 145-ben nyújtson bérelt vonali szolgáltatást. A PanTel - mint a tárgyaláson kiderült - az összeköttetések tekintetében megfelelt a feltételeknek, ám az MP számítása szerint csak 127 településen teljesített. A GTS-Datanettel közösen az MP számára ellátott 164 településből ugyanis a bírálóbizottság csak a saját néven ellátott településeket vette figyelembe. A PanTel e számbavételt vitatja, mondván, a kiírás csak az összeköttetések száma esetében jelezte, hogy a konzorciumi tagként teljesített referencia esetében a saját hányadot fogadja el, a településszámnál nem szerepelt ilyen kikötés. A PanTelnél azt állítják, ha egyértelmű lett volna a kiírás, képesek lettek volna összeszedni a kért referenciát. Azzal együtt, hogy túlzottnak tartják a műszaki elvárásokat, hiszen mindegy, hogy adott szolgáltató hány telephelyen van jelen, a kérdés az, hogy az adott végpontot menynyi idő alatt képes összekötni a saját központjával.

Más kérdés, hogy a PanTel régi partnerével tervezte a pályázaton való indulást, a GTS-Datanet azonban néhány nappal a beadási határidő előtt váratlanul a T-Systemsszel állt össze. "Sokkal nagyobb esély volt a projekt elnyerésére, mivel így az a két szolgáltató fogott össze, amely a saját hálózatán belül a legtöbb végpontot tudja megvalósítani" - indokolta a HVG-nek a partnerváltást a GTS-Datanet. A piacon úgy tartják, ekkora beruházást igénylő megrendelést négy-öt cég képes teljesíteni, de nem mozdult meg mind a Posta-tenderre. A versenyt nem segítette a kissé szűkre szabott határidő - a július 21-én megjelent kiírásra augusztus 10-éig lehetett jelentkezni -, és az sem, hogy a jelentkezőknek egyhavi átállási idővel kellett vállalniuk a szolgáltatás megkezdését.

Ha a KDB nem találja szabálytalannak az MP közbeszerzési eljárását, érdekeltségén keresztül az egykori monopolszolgáltató, a Magyar Telekom nyerhet eddigi trófeái - például a kormányzati-közigazgatási adatbázisokat és informatikai rendszereket összekapcsoló elektronikus kormányzati gerinchálózat üzemeltetése (HVG, 2005. július 16.), illetve a készenléti szervezetek egységes digitális rádiótávközlő rendszerének kiépítése (HVG, 2005. december 24.) - mellé egy újabb, akár több milliárd forint értékű állami megrendelést. Legalábbis az MP az egy évre szóló szerződés mellé opcióként beemelte, hogy a kontraktus határozatlan időre meghosszabbítható. Hogy mi indokolja az opciót, azaz a legolcsóbb ajánlat kiválasztását szolgáló közbeszerzés helyett a szerződés meghosszabbítását, arra Tomecskó Tamás, az MP szóvivője nem kívánt válaszolni a HVG-nek, tekintettel a folyamatban lévő eljárásra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Tetthelyi érdekek

Állami beruházásokon többször késedelmesen teljesítő, és a bonyolultabb városi közlekedésben még tapasztalatlan tervezőcég nyerte meg a 4-es metró budai szakaszának felszíni munkáit.

Benzinkutat tarolt le egy autós az M3-ason – fotók a helyszínről

Benzinkutat tarolt le egy autós az M3-ason – fotók a helyszínről

Éremesővel zárták a magyar úszók a világkupát

Éremesővel zárták a magyar úszók a világkupát

Eddig nulla bankautomata volt Hortobágyon, most kettőt is felszereltek

Eddig nulla bankautomata volt Hortobágyon, most kettőt is felszereltek

Sztrájkra készülnek a jövő héten a Ryanair pilótái

Sztrájkra készülnek a jövő héten a Ryanair pilótái

Saját navigáció jön a Huawei telefonjaira

Saját navigáció jön a Huawei telefonjaira

Orvosszakértői jelentés: Epstein felakasztotta magát

Orvosszakértői jelentés: Epstein felakasztotta magát