A legnagyobb biztosítási értéket képviselő és legköltségesebb kiállításával zárja centenáriumi évét a Szépművészeti Múzeum. A tárlat rekordérdeklődésre tarthat számot.

Több mint százéves közép-európai hiátust pótol a centenáriumi év utolsó hónapjában a Van Gogh-tárlattal a Szépművészeti Múzeum, a holland zseni műveiből ugyanis a térségben 1903 óta nem rendeztek ilyen léptékű kiállítást. Akkor Bécsben volt látható hasonló jelentőségű, átfogó tárlat, és az osztrák főváros most is érintett annyiban, hogy jövő évre tervezett Van Gogh-kiállítását a budapesti miatt egy évvel elhalasztják. A budapesti kiállítás marketingje is a bécsi Ringen, a Szépművészetibe invitáló plakátokkal kezdődött, ami érthető, hiszen nemzetközi mércével is abszolút bravúrnak számít egy ekkora Van Gogh-gyűjtemény bemutatása - méltatja saját portékáját a HVG-nek Baán László, a múzeum főigazgatója.

Valóban példátlan mutatvány, hogy a Szépművészeti nem egészen két év alatt szinte a semmiből meg tudta szervezni a kiállítást, miközben a két legjelentősebb európai Van Gogh-gyűjtemény kölcsönzési naptára már a következő tíz évre megtelt. Ennek ellenére a budapesti tárlathoz az amszterdami Van Gogh Múzeum húsz, az ugyancsak hollandiai, otterlói Kröller-Müller Múzeum pedig tíz műtárggyal járul hozzá, amely a Szépművészeti, illetve Geskó Judit kurátor nemzetközi elismertségének köszönhető. Összességében a műtárgyakat 43 múzeumból és kölcsönzőtől importálja időlegesen a Szépművészeti, a külföldi partnerek között szerepel a párizsi Musée d'Orsay, a madridi Thyssen-Bornemisza, a római Modern Művészetek Múzeuma, de érkeznek alkotások többek között New Yorkból a Metropolitan Museum of Artból, Chicagóból, Helsinkiből, Baltimore-ból és svájci, német, illetve más holland gyűjteményekből is. Az első fecske, a washingtoni National Gallery of Arttól kölcsönzött Parasztház Provence-ban című kép - amelynek biztosítási értéke több mint 4 milliárd forint - már látható is, külön installációban. A december 1-jétől megtekinthető kiállításnak voltaképpen három idősíkja van: a 77 Van Gogh-műalkotás mellett láthatóak lesznek a mesterre hatást gyakorolt alkotók képei Rembrandtól Matisse-ig, Frans Halstól Delacroix-ig, valamint a Van Gogh hatását tükröző hazai alkotások, utóbbiak többnyire hazai gyűjteményekből.

Várhatóan a rendszerváltás utáni időszak leglátogatottabb kiállítása lesz a Van Gogh, a Szépművészeti 400-500 ezer érdeklődőre számít. Az eddigi csúcsot a Magyar Nemzeti Galéria tartja a Munkácsy a nagyvilágban című tárlattal, amelyet 2005. március 24-e és augusztus 21-e között több mint 360 ezren láttak. Rekordot jelent a Van Gogh-kiállítás 400 millió forint feletti költségvetése is, és ugyancsak páratlan a szponzorációs háttér: az ING-csoport a büdzsé mintegy negyedrészét állja készpénzben, ami már be is folyt a múzeum kasszájába. Ebből lehetett megindítani a kiállítás szervezését, a továbbiakhoz szükséges állami támogatást a kormányzati ígéretek szerint jövőre kapja meg a múzeum.

A felmerülő költségek között a biztonságra és az installációra fordítandó kiadások összesen 150 millió forintot visznek el. Jellemző, hogy az amszterdami múzeum biztonsági szakértői kétszer is Budapesten jártak, javaslatukra a Szépművészetiben hozzávetőleg 100 millió forintos, a műtárgyak biztonságát szolgáló fejlesztéseket hajtottak végre; a kiállítási térbe például törhetetlen üvegből készült biztonsági zsilipajtón lehet majd bejutni. A műtárgyak szállítási kiadásai ugyancsak 100 millió forint körüli összeget emésztenek fel, erre közbeszerzési eljárás során a 3 millió forintos alaptőkéjű Hungart Logistic Nemzetközi Szállítmányozó Kft.-t választották ki, amelynek meghatározó tulajdonosai a bécsi Kunsttrans Holding GmbH, illetve a zürichi Möbel-Transport AG. A Vince Kiadó Kft. által gondozott, hatszáz oldalas, magyar és angol nyelvű katalógus különlegessége abban rejlik, hogy az összes jelentős Van Gogh-kutató írt bele, a sztárszerzők honoráriuma tanulmányonként több ezer euróra rúg.

A kiállítás a magyar múzeumi históriában a legnagyobb biztosítási értéket képviseli, ennek összértéke mintegy 150 milliárd forint. A képek piaci értéke vélhetően ennél is magasabb. Összehasonlításképpen. a mintegy 300 ezer látogató által megtekintett, négyszáz év francia festészetét felölelő műcsarnokbeli kiállítás képeié 70-75 milliárd forintot tett ki, a Szépművészetiben rendezett spanyol kiállításé - ahol a többi között El Greco, Velázquez, Goya képeit mutatták be - pedig hozzávetőleg 90 milliárd forint volt. A 150 milliárd forint mintegy felére az állam garanciát vállalt, kisebb hányadát a kölcsönzők által kizárólagosan elfogadott társaságok biztosítják, a fennmaradó részére pedig egy, a Szépművészeti innovációjának is tekinthető, újfajta biztosítást kötöttek, a magánbiztosítók mögött állami viszontbiztosítás áll. A kiállítani tervezett műalkotások megszerzése azonban nem jár kiugró költségekkel, az európai és észak-amerikai kiállítási gyakorlat szerint ugyanis a múzeumok a művekért nem kérnek bérleti díjat, a kölcsönvevőt csak a költségek terhelik (ezzel szemben a szentpétervári Ermitázs vagy az egyiptomi múzeumok borsos bérleti díjakat számítanak fel). A világban ugyanis egyfajta műtárgytőzsde működik, amelyen a múzeumok a birtokukban lévő gyűjteménnyel rangsorolódnak, és a "ma én kölcsönzök neked, holnap te nekem" elvét követik.

A centenáriumi évben a Szépművészeti 1,1 milliárd forint költségvetési támogatáshoz jut, saját bevételei pedig kissé meghaladták a 400 millió forintot. A 2007. március 20-áig nyitva tartó Van Gogh-kiállítás pénzügyi mérlege a főigazgató szerint annak minden drágasága ellenére elfogadható lesz - valahol a nullszaldó és a költségek felének megfelelő bevétel között. A jegyárbevétel alakulása a látogatókon is múlik, akiknek nagy része - esetenként akár a fele - kedvezményt vesz igénybe, így a bruttó 3400 forintos jegyárral csak óvatosan lehet kalkulálni. Ebből a 20 százalékos áfán kívül további 5 százalék befizetés illeti meg a központi költségvetést. Egyébként a Szépművészeti Múzeum idei produkciói közül a november 26-áig meghosszabbított Rembrandt-kiállítás már messze nyereséges, és a spanyol mestereket bemutató tárlat is néhány milliós bevételi többlettel zárt.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Gazdaság

Hamvkristályok szentélye

Bár mindössze két napig volt nyitva, 11 ezren nézték meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban - a buddhista hit szerint - "a...

Vegánok voltak az ősemberek? Vagy húst ettek? Netán egymást?

Vegánok voltak az ősemberek? Vagy húst ettek? Netán egymást?

Munkára és magáncélra is használja a céges mobilt? Így kell adózni utána

Munkára és magáncélra is használja a céges mobilt? Így kell adózni utána

Siker: leszállt a száguldó aszteroidán a japánok űrszondája

Siker: leszállt a száguldó aszteroidán a japánok űrszondája

A mama kedvence az Oscar-partin

A mama kedvence az Oscar-partin

Bekeményít Tarlós: teljes éjszakai repülési tilalmat akar Ferihegyen

Bekeményít Tarlós: teljes éjszakai repülési tilalmat akar Ferihegyen

Videó: így lőtték fel a Bibliát a Holdra

Videó: így lőtték fel a Bibliát a Holdra