szerző:
HVG

Augusztus elején zárult le az első magyar webnaplóverseny, a hvg.hu által kiírt Golden Blog. Az alábbiakban a díj alapításának, odaítélésének körülményeiről, valamint a nyertesekről olvashatnak.

"A nézettség nem minden" - ezekkel a szavakkal indítottuk útjára május 19-én az első magyar blogversenyt, arra utalva, hogy a webnaplók összehasonlítását nem csupán az oldalak látogatottsági adatai alapján képzeljük el. De minek alapján lehet objektívan összehasonlítani a témájukban elütő, erősen szubjektív, személyes tartalmú és egyéni stílusú naplókat? Hosszú ideig gondolkodtunk ezen, az utolsó lökést végül egy spanyol nyelvű verseny kiírása adta. Szerkesztőségünk blogger tagjain kívül zsűribe hívtuk az eszmetörténészt, a médiaszociológust, az internetes tanácsadót, a riportert, a fotóst, a bloggurut és a komolyzenei műsorvezetőt - a közös bennük az volt, hogy mindannyian szorosan kapcsolódnak az internethez. Meggyőztünk néhány erre fogékony céget a verseny támogatására, kidolgoztuk a háromszakaszú versenymenetrendet, valamint az osztályozási rendszert.

A díj fogadtatása már a versenykiírás napján felülmúlta várakozásainkat: felhívásunk híre néhány nap alatt végigsöpört a magyar blogoszférán. A Golden Blog 2005 jelölési szakaszában mindössze arra kértük látogatóinkat, ajánlják figyelmünkbe a nekik leginkább tetsző naplókat. A nevezett blogokból összeállított százas lista minden elfogulatlanságunk ellenére is szubjektív merítés lett a jelöltek - előzetes várakozásainknál jóval nagyobb, közel nyolcszáz blogot számláló - mezőnyéből. A válogatás során a tartalom ötletességére, az olvashatóságra, a hasznosságra és a stílusra figyeltünk leginkább.

Június 19-én kezdődött a verseny legizgalmasabb szakasza. A zsűri a kiválasztott blogokat többé-kevésbé homogén kategóriákba (személyes, fotó-, hír-, közös és tematikus blogok) sorolta, majd megkezdődött az értékelés, amelybe immár olvasóink is bekapcsolódhattak. A voksokat egy hónapig gyűjtöttük, s a közönségszavazáson több mint háromezer szavazat futott be. Július 19-én ez lezárult, s hamarosan megszületett a közönségdíjasok és a zsűri kategóriagyőzteseinek listája (lásd alábbi anyagunkat). A következő héten célegyenesbe fordult a verseny; a blogok végső, nagy csatáján arra derült fény, hogy kategóriától függetlenül melyik a legjobb magyar webnapló.

A hvg.hu a versenyt követően sem búcsúzott el a bloggerektől: ma már rendszeres a blogokra való linkes hivatkozás, és időközben elindult a szerkesztőség közös blogja is.

A Golden Blog idei díjazottai (Oldaltörés)

HÍRBEHOZÓ

Cím: http://hirbehozo.freeblog.hu

Díj: Hírblogok közönség- és zsűridíjasa.

Zsűritagok mondták: "A magyar sajtót kritikusan szemléli, de nem ezért szeretjük. Médiamunkások és a »civilek« számára egyaránt fogyasztható, a hírekre viszonylag gyorsan reagál."

A szerző mondja magáról: "A hírblog nem arra való, hogy versenyezzen a nagy hírportálokkal gyorsaságban vagy hírmennyiségben. A blogoknál elsősorban a stíluson, a témakezelésen és témaválasztáson van a nagyobb hangsúly."

A teljes interjú elolvasható:

http://hvg.hu/goldenblog/20050726hirbehozo.aspx

SUEMATRA

Cím: http://suematra.freeblog.hu

Díj: Személyes blogok zsűridíjasa (holtverseny).

Zsűritagok mondták: "A legjobb klasszikus énblog."

A szerző mondja magáról: "Egyértelműen pszichológai céllal kezdtem írni, nem nagyon figyeltem a stílusra - úgy írtam, ahogy beszélek. Aztán jöttek a pozitív visszajelzések, kiderült, hogy olvasnak engem. Egyre inkább szórakoztató céllal írtam."

A teljes interjú elolvasható:

http://hvg.hu/goldenblog/20050727akivalaszol.aspx

MUNKANAPLÓ

Cím: http://neviddel.freeblog.hu

Díj: Személyes blogok zsűridíjasa (holtverseny)

Zsűritagok mondták: "A Munkanapló tényleg irodalom, az irodalmi igényű vallomásos énblogokra időnként jellemző nyelvi áradás nélkül. Fegyelmezett, tömör és szellemes beszámoló, elegáns megoldással egy hivatali menza, egy mellékhelyiség, egy lift és egy folyosó életének kimerítő taglalásába rejti poétikus világnézeti és társadalomkritikai sűrítményeit."

A szerző mondja magáról: "Az anonimitás, mondhatni, egzisztenciális kérdés lenne, ha nem lennék egyúttal annyira hiú, hogy a kilétem elég könnyen kikövetkeztethető legyen az aláírásomból."

A teljes interjú elolvasható:

http://hvg.hu/goldenblog/20050727akivalaszol.aspx

COMBFIKSZ

Cím: http://combfiksz.freeblog.hu

Díj: Személyes blogok közönségdíjasa.

A szerző mondja magáról: "Nemigen értek semmihez, és a blogomban ezt jól lehet úgy tálalni, hogy sok mindenhez értek egy kicsit."

A teljes interjú elolvasható:

http://hvg.hu/goldenblog/20050727akivalaszol.aspx

FÉNYÉRZÉKENY

Cím: http://fenyerzekeny.freeblog.hu

Díj: A Golden Blog 2005 fődíjasa a zsűri szavazata alapján.

Zsűritagok mondták: "Fényérzékenyt azért szeretem, mert naplószerűen dokumentálja azt, hogy hol volt a fényképezőgép gazdája. Miután az újságírásban a kedvencem a riport, szeretem, ha egy fotós is így működik."

A szerző mondja magáról: "A Fényérzékeny azért született, hogy valahol publikálhassam azokat a képeket, amik nekem tetszenek, amik nem megrendelésre készültek, hanem azért, mert úgy éreztem, meg kell őket »csinálnom«, és vélhetően úgysem férnének bele a nyomtatott magyar sajtó vizuális rendszerébe."

A teljes interjú elolvasható:

http://hvg.hu/goldenblog/20050805fnyrzkny.aspx

TECHNOCOL

Cím: http://technocol.hu

Díj: Közös blogok zsűridíjasa (holtverseny).

A szerzők mondják magukról: "A technocol autonóm közösségi tudatnyomat, soha nem szólunk bele abba, hogy ki mit posztoljon. Egy nagy tarajos hullám hátán utazunk mindannyian, részecskegyorsítós szörfdeszkával. Közben süt a nap. Miért, te vitatkoznál egy részecskegyorsítós szörfdeszka hátán egyensúlyozva? Miközben süt a nap?"

A teljes interjú elolvasható:

http://hvg.hu/goldenblog/20050729technocol.aspx

EMIL.RULEZ!

Cím: http://www.emilrulez.hu/

Díj: Közös blogok zsűridíjasa (holtverseny).

Zsűritagok mondták: "RuleZ rulez! Hegyi Gyuri összetéveszthetetlen verbális és vizuális megnyilvánulásai, plusz Zazie minden mennyiségben egy kattintásra."

A szerzők mondják magukról: "Szerintem mi belehalnánk, ha nem lenne valamilyen napi, írásos kapcsolatunk a világgal. Most, hogy a lemezfelvételen sokat vagyunk együtt napközben a stúdióban, kifigyeltem, hogy szinte mindenki lop naponta többször pár percet arra, hogy átolvassa a legfrissebb megmondásokat."

A teljes interjú elolvasható:

http://hvg.hu/goldenblog/20050822emilrulez.aspx

E-MÉDIA

Cím: http://e-media.freeblog.hu

Díj: Tematikus blogok zsűridíjasa.

Zsűritagok mondták: "Jött, posztolt és győzött. Néhány hét alatt építette fel magát Magyarország legelismertebb szakmai blogjává. Azóta a tartalom önálló oldallá érett, de freeblogos változatának olvasóit sem hanyagolja."

A szerző mondja magáról: "Az E-média blog jóvoltából belülről ismertem meg a blogom egyik tárgyát, a blogszférát. Bonyolult, izgalmas világ, ami még csak fejlődése elején tart."

A teljes interjú itt elolvasható:

http://hvg.hu/goldenblog/20050725gbpollner.aspx

BUDAPEST UNDERGROUND

Cím: http://bp.underground.hu

Díj: Fotóblogok közönségdíjasa

Zsűritagok mondták: "Nem annyira a dokumentálás, hanem a képalkotás a teljesítmény, az egyedi látásmód (ragyogó) és a publikálás. Tiszta művészet, nem elsősorban napló."

A szerző mondja magáról: "Gyakran követek fotóblogokat, ha tetszik egy-egy kép, megpróbálom megkeresni benne, hogy mitől »működik«, és ha sikerült, akkor a »trükköt« beépíteni az eszköztáramba. Sok igazság van szerintem az 1 százalék tehetség - 99 százalék izzadság képletben."

A teljes interjú elolvasható itt:

http://hvg.hu/goldenblog/20050805bpunderground.aspx

SZÁNALMAS

Cím: http://szanalmas.hu

Díj: A Golden Blog 2005 közönségdíjasa.

Zsűritagok mondták: "Ha nem lenne annyi gagyi és azokat előállító szánalmas és fura élőlény a Kárpát-medencében, mint amennyi sajnos van, talán soha nem jött volna létre ez a gagyirezervátum."

A szerzők mondják magukról: "A gagyi dolgok csak egy részét képezik az egésznek, nagyon sok ismeretterjesztő linket rakunk ki."

A teljes interjú elolvasható itt:

http://hvg.hu/goldenblog/20050801szanalmas.aspx

KICCSAJ MEG MALAC

Cím: http://kiccsajmegmalac.freeblog.hu

Díj: Tematikus blogok közönségdíjasa.

Zsűritagok mondták: "A Kiccsaj csak részben fordítás, egy másik részben magyarítás, és egy kis részben pedig önálló tartalommal felruházott képregénycsík."

A szerző mondja magáról: "Megpróbálom az angol (illetve amerikai) poént (áthozni), ami a visszajelzések szerint általában sikerül is. A legszebb része a magyarításnak az, amikor egyetlen szón gondolkodsz napokig, és aztán beugrik a tutkó kifejezés."

A teljes interjú elolvasható itt:

http://hvg.hu/goldenblog/20050727kiccsaj.aspx

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Október 23-a: Puzsér szólal fel az LMP tüntetésén

Október 23-a: Puzsér szólal fel az LMP tüntetésén

Szél Bernadett: Téboly, ami itt van!

Szél Bernadett: Téboly, ami itt van!

A Panasonic megcsinálta minden irodai dolgozó (és főnök) álomkütyüjét

A Panasonic megcsinálta minden irodai dolgozó (és főnök) álomkütyüjét

Ilyen alacsony vízállás még soha nem volt a Dunán, amióta mérik

Ilyen alacsony vízállás még soha nem volt a Dunán, amióta mérik

Egyre csak romlik a levegő minősége

Egyre csak romlik a levegő minősége

Tudja, hogy mi a közös a Google és a Microsoft logójában? És ha mellétesszük az eBayét is?

Tudja, hogy mi a közös a Google és a Microsoft logójában? És ha mellétesszük az eBayét is?