A parkban ülve laptopon hallgatni és nézni az egyetemi előadást a nem túl távoli jövő ígérete. A vezeték nélküli hálózatok rohamos terjedése diák és tanár számára is az oktatás új dimenzióit teremtik meg. A győri egyetem egy wifiprogramnak köszönhetően nemrégiben igazi "mobil" felsőoktatási intézmény lett.

A vezeték nélküli hálózatok kínálta lehetőségeket szinte korlátlannak tartják a szakemberek. A wifi rugalmasabb, felhasználóbarátabb internetkapcsolatot tesz lehetővé szállodákban, kávézókban vagy közterületen. Az oktatási intézményekben is egyre többen és egyre intenzívebben használják az internetet. A vezeték nélküli hálózat teremtette technikai háttérrel izgalmasabbá, átélhetőbbé válik az elsajátítandó tananyag.

A győri Széchenyi István Egyetemet az Intel támogatásával egyetlen "hotspottá" alakították: laborjait, tanulmányi épületeit, könyvtárát wifihálózattal fedték le. Lehetővé tették, hogy az egyetem hallgatói, oktatói, kutatói széles sávú kapcsolattal férhessenek hozzá az egyetem különböző szoftvereihez, dokumentumaihoz, akárhol is tartózkodjanak a campuson belül. A számítástechnikai cég húszezer dollárral, valamint szakemberekkel, eszközökkel járult hozzá az egyetem beruházásához.

"Lassan alapkövetelmény lesz az integrált eszköz, nem akarnak a hálózati kártyával bajlódni az emberek" - mondja Gacsal József, az Intel Hungary üzletfejlesztési igazgatója a drót nélküli hálózat gyors elterjedését magyarázva. Hasonló kaliberű támogatást nem terveznek a jövőben, más formában tervezik a wifihálózatok terjedését elősegíteni. "Várhatóan egyre több hallgató vásárol majd laptopot, így a kedvező vásárlási konstrukcióknak, valamint az egyetemi tanulmányi rendszereknek egyre jobban kell alkalmazkodniuk az igényekhez. Ennek segítésére szeretnénk fórumot létrehozni" - mondja Gacsal.

"A hálózaton keresztül - természetesen megfelelő azonosítás és biztonsági beállítások után - elérhetőek a belső alkalmazások, a Neptun tanulmányi rendszer, e-learning rendszerünk és természetesen az internet - mindez mobil körülmények között, előadókból, folyosói, aulai pihenőhelyekről, nem számítógépes tantermekből" - mondta a Hálónak Létray Zoltán, az egyetem informatikai igazgatója. A wifihálózat előnyeit csaknem tízezer nappali, levelező és távoktatásos hallgató, továbbá 300 oktató és 200 labor-, illetve adminisztrációs dolgozó élvezheti.

A drót nélküli hálózat nemcsak a felsőoktatásban, hanem a középiskolákban is terjedőben van. A Munkaerőpiaci Alap tavaly pályázatot írt ki: 100 millió forintból 60-70 középfokú szakképzési intézményben, köztük gimnáziumokban támogatják a hotspotok létrehozását. Herczeg Béla, az Oktatási Minisztérium munkatársa elmondta, eredményt hirdettek februárban, ám a hálózat kiépítése egyelőre várat még magára.

"A termek 99 százaléka nincs internetre kötve, és egyébként is annyi már a kábel, hogy a madár sem tud leszállni" - válaszolja Tuza Ottó, az ózdi József Attila Gimnázium igazgatója arra a kérdésre, hogy miért indultak a pályázaton. Az iskola korábban már nyert digitális "zsúrkocsit" az oktatáshoz, amelyen laptop, projektor is van, de használatukhoz fontos az internet is. "A tanítást könnyebbé és színesebbé tevő eszközök internettámogatásán túl a folyósokon is szeretnénk terminálokat elhelyezni, hasonlóan az egyetemi rendszerhez, hogy a diákok kedvükre használhassák" - meséli az igazgató.

"Sok tanár készít ma már digitális tananyagot és az elektronikus napló rendszere is könnyebbé, átláthatóbbá tette a pedagógusok, diákok munkáját" - mondta Szebedy Tas, a Városmajori Gimnázium igazgatója. Ez az intézmény szintén nyert a wifi kiépítésére kiírt pályázaton. A gimnáziumban intranet is működik, és a diákok többségének saját postafiókja van. "A jövőben szeretnénk notebookokat vásárolni, hogy jobban kihasználhassuk a drótnélküli hálózatot, a tanulás és tanítást érdekesebbé tegyük. Diákjaink számára az internet a tanórán színes, szélesvásznú érdekesség" - magyarázza Szebedy.

KOVÁCS ANDREA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
50 helyett, közel 140-nel suhant át egy Audi TT Hajdúsámsonon

50 helyett, közel 140-nel suhant át egy Audi TT Hajdúsámsonon

Lemondott Szeged alpolgármestere

Lemondott Szeged alpolgármestere

Fogadja meg a tudósok tanácsát, holnaptól küldje a gyerekét iskolába gyalog

Fogadja meg a tudósok tanácsát, holnaptól küldje a gyerekét iskolába gyalog

Márai megigézte Verhofstadtot

Márai megigézte Verhofstadtot

Megtette a hatását a Brexit: kevesebb magyar él Nagy-Britanniában

Megtette a hatását a Brexit: kevesebb magyar él Nagy-Britanniában

K&H: Jöhet a "láthatatlan pénztárca"

K&H: Jöhet a "láthatatlan pénztárca"