A nyár közeledtével egyre többen veszik elő fényképezőgépüket, esetleg gondolkoznak a régi lecserélésén. A hvg.hu utánajárt, milyen újdonságok várják a leendő fotósokat.

Sokan a fényképezőgép minőségét még ma is számszerűsíteni kívánják, így megapixelekben mérik. Ám óvatosságot ajánlunk, a kompakt kamerák optimális felbontása - kisméretű CCD-jük (fényérzékelő áramkör) és apró lencseméretük miatt - igencsak véges. A túl magas felbontású chip ilyen méretben hajlamos magasabb zajt produkálni, a beépített objektív pedig korlátozott felbontást enged csak hasznosítani. Ráadásul a majdani vásárlóknak csak a töredéke kívánja poszterméretben viszontlátni a képeit, de ha mégis, 6 megapixeles felbontás felett a gyakorlatban már semmit sem fog érezni a különbségből. A 10-12 megapixeles kompaktok így inkább beillenek marketingfogásnak, semmint technikai csodának. Azonban az idei év sem kezdődött valódi újítások nélkül, ezért szemrevételeztük a legérdekesebbeket.

Nikon Coolpix S52c: Közvetlenül az internetre

Azt már megszokhattuk, hogy számítógépünkkel fotókat készíthetünk, de az még sokak számára újdonság, hogy a fényképezőgépünkkel az internetre is csatlakozhatunk. A Nikon új, ultrakompakt digitális fényképezőgépével nemcsak a körülöttünk állókkal oszthatjuk meg felvételeinket, hanem a beépített WiFi-csatlakozásnak köszönhetően akár az egész világgal. A képeket egyből feltölthetjük weboldalunkra, blogunkra vagy a Nikon által kínált ingyenes felületre is. Kétségtelenül izgalmas lehetőség, de valószínűleg még többen veszik majd hasznát a Nikon rázkódáscsökkentő rendszerének (VR), amely a kéz rezgésével ellentétesen mozgatja a lencséket, csökkentve a bemozdulás esélyét.

Olympus Miju 1030 SW: Mindent tűr

Amennyiben a nyaralás alatt inkább magunkra, semmint a tárgyainkra szeretnénk vigyázni, akkor az Olympus fényképezőgépe ideális választás lehet, akárhova menjünk is. Két méterről is leejthetjük, a mínusz 10 fokos hideget is bírja, mi több, rá is taposhatunk, de ami a legizgalmasabb: 10 méteres vízmélységben is készíthetünk vele képeket. Alternatívája lehet ez a fényképezőgép az egyszer használatos, víz alá vihető kameráknak, illetve a külön megvehető vízálló tokoknak, amelyek sokszor többe kerülnek, mint maga a gép. Ez a cseppet sem robusztus masina a szárazföldön is megállja a helyét: 28 mm-es nagylátószögét mind belső térben, mind tájképek készítésénél kihasználhatjuk, a fotók készítésében kevésbé tapasztaltaknak pedig a 24 előre beállított programmód nyújthat segítséget.

Panasonic Lumix DMC-TZ5: Emberére akad

Akik egyszerre vágynak mindenre - nagylátószögre és teleobjektívre, remek fényképezőgépre és korrekt videokamerára -, és mindezt kis méretben, azok figyelmét a Panasonic "mindent egyben" gépe keltheti fel. Az objektívbe beépített rezgéscsillapítás, a HD minőségű videó készítésének lehetősége, a 28-280 mm-es zoom egyenként is rendkívüliek, hát még így egyben! Mint az újabb fényképezőgépek többsége, ez a modell is rendelkezik arcfelismerő rendszerrel, amelyet bevetve automatikusan a keresőben lévő emberekre állít élességet a gép. A technika fejlődése itt is érezhető: míg pár éve csak ímmel-ámmal működött ez az algoritmus, ma már rendkívül megbízható. Gépünk csoportképek esetén akár 15 arcot is felismer, és gondoskodik arról, hogy senki se vesszen homályba. Hátránya a gépnek, hogy nincs lehetőség manuális beállításokra, pedig egy ilyen vasat még a profik is szívesen használnának!

Canon 450D: Felsőbb osztályban

Aki digitális tükörreflexes fényképezőgép vásárlására adja a fejét, általában tudja, mit akar. Csak ez az osztály rendelkezik használható minőségű, magas ISO-beállítási lehetőségekkel. Míg a kompakt gépek 400-as érzékenység fölött használhatatlanok, addig itt az 1600-as beállításnál is szép eredményeket érhetünk el. A nagyobb képérzékelővel nemcsak részletgazdagabb kép, hanem a tárgytól könnyebben leválasztható, szebben elmosódó háttér is jár, ami portrék esetében határozottan jól jön. A Canon legújabb fejlesztése még többet kínál mindenből: nagyobb optikai keresőt, nagyobb kijelzőt, gyorsabb autófókuszt. Itt is megjelenik az elmúlt év újdonsága: a hátsó kijelző keresőként is funkcionál. A kis gépek használóinak ismerős tulajdonság nem a mindennapi fotózást hivatott megkönnyíteni, hiszen arra ott a sokkal pontosabb optikai kereső, hanem a kényes helyzetekben - békaperspektívánál vagy fejünk fölé emelt gépnél - nyújthat segítséget a kompozícióban. A makrófelvételeknél pedig akár tízszeres nagyítás mellett, élőben is ellenőrizhetjük az élességet.

STILLER ÁKOS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A város legnagyobb szabadtéri hiphop-őrületével nyit a Budapest Park

A város legnagyobb szabadtéri hiphop-őrületével nyit a Budapest Park

Hagyjuk a terméketlen hazafiversenyt!

Hagyjuk a terméketlen hazafiversenyt!

Igazi csoda: 27 évig volt kómában, de felébredt

Igazi csoda: 27 évig volt kómában, de felébredt

Pamela Anderson kiborult a gazdagokon, akik milliárdokat adományoznak a Notre-Dame újjáépítésére

Pamela Anderson kiborult a gazdagokon, akik milliárdokat adományoznak a Notre-Dame újjáépítésére

Háromból két motor lopott volt egy román autós szállítmányában

Háromból két motor lopott volt egy román autós szállítmányában

Meghalt a legendás orosz kézilabdázó

Meghalt a legendás orosz kézilabdázó