A digitális technológia térhódítása új lehetőségeket hozott a sportvilágba, a technikai fejlesztések a jövőben kizárhatják a hibás játékvezetői ítéleteket.

"Butaság az egész. A mérkőzésvezetőnek általában igaza van, a sólyomszem csaknem mindig igazolja a döntését, az utólagos ellenőrzéshez ragaszkodó játékosok pedig gyakran csalódnak" - így kommentálta a svájci Federer a számítógépes ellenőrző rendszer bevezetését tavaly januárban, az ausztráliai nyílt teniszbajnokságon. A sólyomszemnek (hawk eye) keresztelt technikai vívmány éppen a vonalbírók döntéseit hivatott igazolni, illetve cáfolni, csalhatatlan bizonyítékokkal szolgálva a labda útjának videós elemzésével.

A jégkorongban már régóta, a teniszben hivatalosan 2006 óta segíti a játékvezetők munkáját az eszköz, amelyet Federertől eltérően szinte egyöntetűen üdvözölt a teniszvilág. Ha még nem is vezették be minden versenyen, gyaníthatóan belátható időn belül megteszik ezt. A kérdés az, hogy mikor alkalmazhatnak majd a focipályákon is hasonló eszközt. Nem vitás, hogy egy sólyomszem leegyszerűsítené a kényes esetek megoldását, a FIFA idén márciusban mégis a bevezetése ellen döntött.

Előbb-utóbb azonban a sólyomszem is figyelni fogja, mi történik a mérkőzéseken. Persze ettől még maradnak az alattomos becsúszások, az árgus szurkolói szemek számára is észrevehetetlen szabálytalankodások, és nem kerülhetők el a bírói tévedések sem. A sólyomszem ugyanis nem figyeli majd az egész pályát, ehelyett a meleg helyzetekre fókuszál: eldöntheti például, belül volt-e a labda a gólvonalon, vagy sem. Ezzel elejét lehet majd venni, hogy egy téves bírói ítélet döntsön el egy rangadót, vagy foszszon meg egy csapatot a trófeától.

"A nemzetközi futballszövetségek vezetői keresik a lehetőséget a sólyomszem bevezetésére, de semmiképpen sem szeretnének videoelemzéses sportágat csinálni a futballból" - mondta a hvg.hu-nak a külföldön jelenleg legnagyobb presztízzsel rendelkező magyar játékvezető, Kassai Viktor. Sepp Blattert, a FIFA elnökét már meggyőzte az új módszer, aki el is ismerte, hogy feleslegesen aggódott. Az európai szövetség elnöke, Michel Platini azonban továbbra is ellenáll. Hiába tesztel az angol szövetség kitartóan, az UEFA szakértőit egyelőre nem tudta meggyőzni.

Mint ahogy az ún. "okos labda" (smart-ball) sem, amelynek tesztelését még 2005-ben kezdte el egy vezető sportszergyártó cég. Ez az újítás is azt a célt szolgálja, mint a gólbíró: megállapítani, hogy a labda átlépte-e teljes terjedelmével a gólvonalat, vagy nem. A labdába ültetett tizenöt milliméteres chip, és a futballpálya körül elhelyezett tíz-tizenkét antenna segítségével másodpercek alatt megtudhatja a játékvezető, hogy a labda hol helyezkedett el a kérdéses pillanatban. Bár a rendszer bevezetését, sikeres tesztek esetén, a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokságra tervezték, a labdarúgó-szövetség szabályalkotó testülete, az IFAB végül ezt a módszert is elutasította.

"A labdarúgást emberek játsszák, ezért úgy gondolom, a technikai újítások bevezetésével a sportág elveszítette volna a sajátos jellegét, egyúttal a varázsát is" - nyilatkozta az elutasítás kapcsán David Collins, a walesi szövetség főtitkára. A technika helyett a kapuk mellé állított asszisztensekkel igyekeznek informálódni a vitás helyzeteknél.

Előbb-utóbb azonban elkerülhetetlen lesz a "sólyomszem", az "okos labda" és társaik bevezetése. Előnyeiket senki sem vitatja. A korábban idézett Roger Federerről is tudni lehet: bár rendszeresen bírálja az újítást, kevesen kérik ki nála többen a "sólyomszem" visszajátszását.

VINCZE SZABOLCS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nagy területen égett az aljnövényzet Dél-Pesten

Nagy területen égett az aljnövényzet Dél-Pesten

Vekerdy Tamás: Ha békén hagyod a gyereket, magától megtalálja az útját

Vekerdy Tamás: Ha békén hagyod a gyereket, magától megtalálja az útját

Hatalmas, meserészleteket ábrázoló festmény került egy józsefvárosi panelházra

Hatalmas, meserészleteket ábrázoló festmény került egy józsefvárosi panelházra

54 millióan töltötték le a Trónok harca új részét 24 óra leforgása alatt, az HBO is örülhet

54 millióan töltötték le a Trónok harca új részét 24 óra leforgása alatt, az HBO is örülhet

Alaposan eltévedt egy oroszországi jegesmedve

Alaposan eltévedt egy oroszországi jegesmedve

Csúsztatásokkal teli hirdetésben alázza riválisait az LMP

Csúsztatásokkal teli hirdetésben alázza riválisait az LMP