Az adatvizualizációk elsődleges célja, hogy segítsenek az adathalmazok mélyén rejtőző összefüggések felismerésében. Néha azonban nem várt "mellékhatásként" esztétikai élményt is nyújtanak. Chris Harrison internetes térképei kétségkívül ilyenek.

Harrison ábrái az internet felépítését, állapotát és fejlődését vizsgáló Dimes Project (www.netdimes.org) adatai alapján készültek. A Dimes projekt működése egy kisméretű ügynökszoftverre épül, amely a munkába bekapcsolódó önkéntesek számítógépén fut, és különböző méréseket végez: személyes adatokat nem gyűjt és nem továbbít, kifejezetten tudományos célra használja a számítógépek szabad kapacitását. Aki e munkában részt kíván venni, a projekt honlapjáról töltheti le a kis programot. Az oldal egyébként más hasznos apróságokat is kínál: ezek közé tartozik egy Firefox-kiegészítő, amely a számítógépünk és az épp böngészett weboldal közötti késleltetési időket jeleníti meg.

Számokba fojtva. A Dimes keretében eddig több mint négymilliárd mérés történt, és az így összegyűjtött mérhetetlen mennyiségű adatot tette igazi látványossággá Chris Harrison, a Carnegie Mellon Egyetem doktorandusza. Harrison a vizualizáció nagy művésze. Webhelyén (www.chrisharrison.net) megtekinthető például a Biblia kereszthivatkozásokon alapuló "szociális hálója", amely a Bibliában megjelenő személy- és helységnevek kapcsolatrendszerét teszi megfoghatóvá. Ugyancsak tanulságosak a Google-keresések és a Wikipédia-böngészések vizualizációi, de legizgalmasabbak talán az internetes adathalmazok megjelenítései.

Harrison több vizualizációt készített a témában. Az egyik az internet-kapcsolatok relatív sűrűségét ábrázolja a világtérképen: minél erősebb a kontraszt a fekete-fehér képen, annál több az adott területen a kapcsolat. Egy másik vizualizáció a városok közti internetkapcsolatokat jeleníti meg: itt a különböző térképpontokat fehér vonalak kötik össze, amelyek annál vastagabbak és erősebbek, minél több kapcsolat fut a két helység között. Végül Harrison a globális térkép mellett elkészítette az európai és amerikai városok közti internetkapcsolatok vizualizációját is.

Érdek nélkül tetszik. Harrison képei első ránézésre autópályákról készített éjszakai felvételekre hasonlítanak, és kétségtelenül van is rokonság, csak itt a világos sávok nem a járművek, hanem az eszmék, gondolatok suhanását jelzik. Az ábrák technikai szempontból nem okoznak meglepetést, az látható rajtuk, amit eddig is tudtunk: a világ internettel legjobban ellátott részei Európában, az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten találhatók. Bár városneveket, pontos koordinátákat a vizualizációk nem tartalmaznak, nagyjából beazonosítható, hogy Európa "szellemi centrumai", vagyis a legsűrűbben behálózott részek Nyugat-Európában, ott is elsősorban Németországban és a Benelux államok területén találhatók, s minél keletebbre és délebbre haladunk, annál ritkásabb szövésű, szakadozottabb a háló. Az Egyesült Államok keleti és nyugati partját viszont széles, egyenletes sáv köti össze, a behálózottság az ábrák tanúsága szerint jóval egyenletesebb.

Mellbevágó újdonságokkal tehát a vizualizációk nem szolgálnak, de nem is az a fontos bennük. Az internetről már eddig is több speciális térkép készült - akit a téma érdekel, nézzen körül például a www.thewholeinternet.wordtothewise.com vagy a www.map-o-net.com oldalakon -, de olyat, amelyik Harrison szépséges, fényből szőtt hálóinál pontosabban kifejezné az internet lényegét, aligha találunk köztük.

MÓRAY GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Gazprom vezérét fogadta Szijjártó Péter Budapesten

A Gazprom vezérét fogadta Szijjártó Péter Budapesten

Nagy buli volt Bodrogi Gyula 85. születésnapja

Nagy buli volt Bodrogi Gyula 85. születésnapja

Még gazdagabbak lettek az orosz milliárdosok – íme a lista

Még gazdagabbak lettek az orosz milliárdosok – íme a lista

Agyonlőtték a Trainspotting 2. színészét

Agyonlőtték a Trainspotting 2. színészét

Az sem gond, ha eltörjük a bordáját

Az sem gond, ha eltörjük a bordáját

Önkormányzati választások: az összefogás csapdájában

Önkormányzati választások: az összefogás csapdájában