Október 25-én Cloud Computing Platform fedőnéven, szigorú titoktartással övezett újdonságokkal rukkol elő a Microsoft, amelyekről csupán annyit sejtet: vadonatúj rendszerré alakítják az internetet.

A Microsoft által jegyzett október 25-ei, Los Angeles-i Professional Developers Conference (PDC) alkalmával esedékes az úgynevezett Cloud Computing Platform most még titkos technológiai hátterének bemutatása. Bátorfi Zsolt, a Microsoft fejlesztési szakértője szerint nehéz túlbecsülni a konferencia jelentőségét. "Olyasmi történik a Microsoft életében, mint amikor a cég 1993-ban átállt a DOS-ról a Windowsra. Egy új rendszer születésének lehetünk a tanúi - fogalmazott. - Ennek lényege, hogy az internet olyan közművé alakul, mint amilyen az áram- vagy a gázszolgáltató. A felhasználó eldöntheti, hogy hová kér egy interneten továbbított szolgáltatást: a mobiljára, az asztali számítógépére, a házi vetítőjére, a laptopjára, de irányíthatja akár egy központi helyen üzemeltetett szerverre is."

Bátorfi hangsúlyozta: a Cloud Computing Platform használatával kiküszöbölhetők lesznek azok a problémák, amelyek például akkor keletkeztek, amikor az iWiW az eredeti infrastruktúrájával túl nagyra nőtt. Egy ilyen jellegű hálózati kapcsolati rendszer - bármilyen kicsiként is indul - akármekkorára megnőhet. Ha valaki egy rendszert a Cloud Computing Platform segítségével épít ki, csak a "mit" kérdésre kell válaszolnia, a "mekkora" és a "hogyan" tekintetében a rendszer önjáró, és tízmillió felhasználóval ugyanúgy működik, mint tízezerrel.

A szakember egy másik szemléletes példája szerint a felhasználók mobiljában lévő GPS segítségével a családtagok, a Skype partnerek vagy akár az iWiW-es ismerősök is másodpercre pontos információhoz juthatnak egymás hollétéről. "Bár minden integrálható mindennel, a felhasználón múlik, hogy mit mivel integrál, és kinek mihez ad hozzáférési lehetőséget. Ha valaki kíváncsi a felhasználó hollétére, akkor ez utóbbi mobilján vagy számítógépén megnyílik egy ablak, hogy ez és ez szeretné tudni, éppen hol tartózkodik. Ezt a felhasználó vagy jóváhagyja, vagy nem. "Nem kell ahhoz a mobilját kikapcsolni, hogy a rokonok, barátok és üzletfelek ne tudják bemérni" - felelt Bátorfi arra a kérdésre, hogy mindez nem generál-e adatvédelmi aggályokat.

Egy másik példát fölhozva a szakértő elmondta: a telefonnal készített fénykép - amelyen a GPS magától kiírja, hogy hol készült - automatikusan fölkerülhet az otthoni számítógépre, illetve bárhová, ahová a telefon tulajdonosa szeretné. "A Microsoft valószínűleg a világ eddigi legnagyobb adatközpont-hálózatát építi ki a Cloud Computing Platformmal, de ennek részletei október 25-éig nem nyilvánosak. Október 26-án nagyon szívesen beszélek róla" - tette még hozzá Bátorfi.

A Microsoft munkatársa szerint legalább egy évbe telik, amíg az új rendszer széles körben elterjed a világban, így Magyarországon is. Bátorfi megjegyezte: a rendszernek része lesz a digitális televíziózás is, és várhatóan az eddigieknek a töredékére mennek le az előfizetői árak. A szakember hozzátette: a Cloud Computing Platform megalkotásánál különös hangsúlyt fektettek a spamek és a vírusok elleni küzdelemre, "mert kulcsfontosságú a magánszféra védelme".

SZEGŐ PÉTER

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
LED-es menetfénnyel hódít ez a régi-új Trabant

LED-es menetfénnyel hódít ez a régi-új Trabant

33 214 milliárd forintnyi összeget költ el a Samsung, hogy övék legyen a világ legjobb processzora

33 214 milliárd forintnyi összeget költ el a Samsung, hogy övék legyen a világ legjobb processzora

Dohányoztak a Notre-Dame-on dolgozó munkások, ismerte el a felújítást végző cég

Dohányoztak a Notre-Dame-on dolgozó munkások, ismerte el a felújítást végző cég

Siker egészségért cserébe? - A tudatos egészség koncepciója

Siker egészségért cserébe? - A tudatos egészség koncepciója

A lányával együtt tűnt el egy férfi, fegyverét is magával vitte

A lányával együtt tűnt el egy férfi, fegyverét is magával vitte

Újabb merényletekre számítanak Srí Lankán

Újabb merényletekre számítanak Srí Lankán