A Google a világ legjobb keresője, de tehetetlen, ha nem gondoljuk át, milyen információk alapján akarunk keresni. Tippek a jobb találathoz.

Keresés egy honlapon

Sok honlapnak van saját keresője, de ezek az esetek túlnyomó többségében használhatatlanok. A "site:" operátor valószínűleg mindegyiknél jobb. A teendőnk csupán annyi, hogy a "site:" után beírjuk a honlap címét (nem kell www, elég a domainnév), és utána egy szóközzel elválasztva jöhet a keresett kifejezés. A találatok pontossága és használhatósága így is a Google-tól megszokott lesz, a sebesség nemkülönben.

Példa: site: hvg.hu lehallgatási ügy

Az összes HVG Online-cikk a lehallgatási ügyekről.

Bizonyos szavak kizárása

Gyakran nehezíti meg az életünket a Google "elkötelezettsége" a népszerűségi statisztikák iránt. Ha egy kifejezés legtöbbször egy adott összefüggésben fordul elő, akkor a kereső nem fog alternatív megoldásokat előhozni, legfeljebb az ezredik találat után, ameddig úgysem jutunk el. A találatokat úgy is finomíthatjuk, hogy megadjuk a keresőnek, hogy az adott tétellel kapcsolatban melyik szó az, amellyel nem szeretnénk találkozni a találatok között. Például, hogyha az arannyal kapcsolatban érdekelnek információk, de nem szeretnénk, ha minden találat Arany Jánosról szólna, akkor a mínusz- vagy kötőjel (-) után beírjuk a keresztnevet.

Példa: arany -jános

Találatok az aranyra, Arany János nélkül.

Kifejezés, idézet keresése

Ha idézőjelek közé ékeljük a keresnivalót, akkor a Google csak olyan honlapok után kutat, ahol az összes megadott szó megtalálható, méghozzá az általunk meghatározott sorrendben. Ez akkor jöhet jól, hogyha egy idézet forrását keressük, és biztosak vagyunk az elhangzott mondatban, vagy pedig akkor, ha olyan szókapcsolat érdekel bennünket, aminek az elemei egyenként igen elterjedtek, és ezért sok szükségtelen találatot eredményeznének.

A Google minden keresésnél figyelembe veszi a találatok látogatottságát, és a szerint rangsorol. Ha tehát A walesi bárdok egy sorára keresünk rá, felesleges használni az idézőjeleket, mert az első pár száz találat amúgy is Arany János versére mutat majd, és nem a kínai húsbárdokat áruló cég szájtjára. Ha viszont kimásoltunk egy szöveget egy honlapról, de elfelejtettük, hogy honnan, akkor a részletet az idézetek közé helyezve pillanatok alatt megtalálhatjuk az eredeti szöveg forrását.

Példa: "akármilyen hosszabb idézet vagy szókapcsolat"

Találatok a pontos szövegre

Definíciók

Ez a funkció azoknak lehet igazán hasznos, akik tudnak angolul, vagy éppen szeretnének megtanulni. A "define:" parancs után beírt szót ugyanis a Google készségesen definiálja nekünk, persze angolul. Nyelvtanuláshoz sem utolsó fegyver, de angolul értők számára talán a leggyorsabb módszer arra, hogy egy fogalomról egyszerű, rövid és megbízható magyarázatot kapjanak.

Példa: define: larch

Definiálja a vörösfenyőt (angolul).

Képkeresés: nem csak dekoráció

A Google képkeresési funkciója is egyre jobb, és azon túl, hogy hátteret vagy éppen albumborítót is két pillanat alatt találhatunk vele, tárgyak, élőlények gyors meghatározására is kiváló. Ha például nem vagyunk abban biztosak, hogy a gaviál vízi emlős vagy netán rágcsáló, akkor pillanatok alatt megtudhatjuk, hogy bizony többet kéne olvasni a Brehm-lexikont, mert egyik sem: hüllő, méghozzá krokodilfajta.

Képkeresés: gaviál

Meglátjuk, hogy fest egy gaviál.

Fájltípusok

Ha prezentációt, táblázatot vagy Word-dokumentumot keresünk, akkor a legcélszerűbb bevetni a Google filetype operátorát. Tegyük idézőjelek közé a keresendő kifejezést, majd egy szóközt kihagyva a "filetype:" parancs után írjuk be a keresett formátum kiterjesztését. Sajnos a Google csak néhány kiterjesztést ismer, ezek a pdf, ps, dwf, kml, kmz, xls, ppt, doc, rtf és az swf.

Példa: "nagy bumm" filetype:doc

Írások a Nagy Bummról.

Speciális keresés

Ezen a lapon, amely a Google beviteli mezőjének jobb oldaláról érhető el, minden fentebb felsorolt funkciót elérhetünk, anélkül hogy meg kéne jegyeznünk különböző kódokat. Akkor lehet hasznos, amikor egyszerre több feltételt szeretnénk használni, amelyeknek a begépelése már macerás volna.

Pontosan tíz találat

Alapbeállításban 10 találat tűnik fel egy Google-oldalon, a gyors keresés érdekében. Ezt persze bárki megváltoztathatja a Beállítások ablakban. Ugyancsak itt dönthetünk a kezelőfelület, illetve a keresés nyelvéről.

LORENZ PÉTER

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Háló

Haszontalanságok

Van a Google-nak néhány olyan parancsa, amelyeknek nincsen túl sok hasznuk.

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

Orbán Viktor sehol nincs a világ legjobban fizetett politikusaihoz képest

Orbán Viktor sehol nincs a világ legjobban fizetett politikusaihoz képest

Lázár János kétharmados törvénnyel védené be a mezőhegyesi Ménesbirtokot

Lázár János kétharmados törvénnyel védené be a mezőhegyesi Ménesbirtokot

Több száz négyzetméteren ég az aljnövényzet a Határ útnál

Több száz négyzetméteren ég az aljnövényzet a Határ útnál

Tejesen kiégett egy cukrászda Leányfalun

Tejesen kiégett egy cukrászda Leányfalun

Beütött a baj: konstrukciós hiba miatt elhalasztja összehajtható telefonja kiadását a Samsung

Beütött a baj: konstrukciós hiba miatt elhalasztja összehajtható telefonja kiadását a Samsung