November 13-ától újabb tömeges szabadságolásra számíthatnak a munkahelyek. Ekkor kerül ugyanis a boltokba a világ számos pontján a világ legsikeresebb online szerepjátékának folytatása. A Wrath of the Lich King egyaránt hoz földrajzi, grafikai és tartalmi újításokat a játékba.

A Blizzard Entertainment elmondhatja magáról: sikerjátékokra specializálódott. Még 1996-ban a hack'n'slashnek vagy dungeon crawlernek is nevezett monoton labirintusjátékokból készítettek felkapott zsánert a Diablóval. Két évvel később, 1998-ban a Starcraft scifi stratégiával alapozzák meg a koreai nemzeti elektronikus sportokat. De már 1994-től folyamatosan adják ki a Warcraft Fantasy stratégiai játék részeit, majd ugyanezen fiktív világra alapozzák a World of Warcraft MMORPG-t. (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game, a sokszereplős online szerepjátékok gyűjtőelnevezése. A szerk.) Négy évvel bejelentése után, a World of Warcraft (WoW) mintegy tizenegymillió előfizetőt mondhat magáénak. Az európai régióra ebből körülbelül 2 millió jut. Magyarország előkelő helyen szerepel a WoW-játékosok lakossághoz mért arányát tekintve: körülbelül 15 ezer aktív játékosról beszélhetünk.

A World of Warcraft által kialakított virtuális világ egyfajta megdönthetetlen etalonnak számít a játékiparban. Alulmaradt vele szemben a koreai NCSoft által piacra dobott, sokak által elképesztő látványvilágúnak tartott Guild Wars, pedig havi előfizetést sem igényelt. Ráadásul az idei év két nagyobb dobása, a Robert E. Howard író fantáziavilágában játszódó Age of Conan, valamint a táblás stratégiai játékok világában már jól ismert Warhammer online verziója sem ingatta meg igazán a WoW pozícióját.

A november 13-án boltokba kerülő játék számos újdonsággal szolgál. A magas szintű játékosoknak szánt új karakterosztály, nagyobb személyre szabhatóság (beleértve az új hajviseleteket), négy új faj, egy új kontinens (Northrend, ami a játék világának, Azerothnak az északi részén található), illetve egy PvP-zóna, azaz olyan terület, amelyen a játékosok csak egymás ellen küzdhetnek. Ez csak a jéghegy csúcsa azok számára, akik keveset tudnak a WoW világáról. A kiegészítés a játék grafikai motorját is feljavítja majd pár helyen. Kiemelten szerepelnek például a tűzeffektusok, a vízfelületek tükröződései és a kidolgozottabb árnyékok.

A World of Warcraft nemcsak a világ legkedveltebb MMORPG-je (és ugyanakkor a játékipar új trendjének, az online szerepjátékoknak legerősebb zászlóvivője), hanem példaértékű eladásokat generáló PC-játéka is volt (számos fejlesztő szerint a PC-kre már csak MMO-kat érdemes fejleszteni, az akciójátékokat érdemesebb lenne konzolokra átvinni). A WoW 2005-ben és 2006-ban listavezető eladásokat tudhatott magáénak, 2007-ben pedig csak azért került a második helyre, mert saját kiegészítője, a The Burning Crusade tolta le a trónról. Ez a programbővítés a világ leggyorsabban elkelt játéka címet is büszkén viselheti: a kiadásától számított 24 órán belül 2,4 millió példányt adtak el belőle, az első hónapban ez a szám 3,5 millióra nőtt.

Meglepő igény van a virtuális világokra, derül ki a kimutatásokból, méghozzá úgy, hogy a WoW kapcsán sokszor felemlegetett "pénzkeresés", "dolgoztatás", "tárgyeladás" és "pénzért karakterfejlesztés" a játékosoknak meglehetősen kis százalékát érinti csak. Az előfizetők többsége tényleg játszani jár össze Azeroth világába, annak a fejlesztőnek pedig alaposan meg kell dolgoznia a sikerért, aki a WoW-ot szeretné ledönteni a trónjáról. Kérdéses viszont, mi várható a következő két évben: az MMO-k között ugyanis csak egyetlen olyan játék van, amely komoly játékosbázist képes újraaktiválni: ez pedig az a Diablo-sorozat, amelyhez a Blizzard 2001 óta hozzá sem ért. A játék harmadik részét akkorra ígérik, "amikorra majd kész lesz". Ezt a rajongók, a játék hálózati alapját biztosító battle.net fejlesztéseihez kötve, 2009-2010 környékére tippelik.

B. M.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Háló

Tudta-e, hogy

- a Lich King kiegészítő Frostmourne nevű kardja alapján készített replika 20 ezer dolláros áron kelt el egy online...

Háló

Magyar nyitány

November 12-én este 22 órakor Budapesten is rajthoz állhatnak a WoW-játékosok, ekkor kezdik el árusítani a Wrath of...

Flashmobot tartott a HVG, miután a Mahir eltüntette a plakátjait

Flashmobot tartott a HVG, miután a Mahir eltüntette a plakátjait

Újra a menekültek mellé állt Ferenc pápa

Újra a menekültek mellé állt Ferenc pápa

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Borúra derű: egy szlovén politikus szájharmonikával szórakoztatta az EP-képviselőket

Borúra derű: egy szlovén politikus szájharmonikával szórakoztatta az EP-képviselőket

Négy hétvégére is megkapják a gyalogosok a Szabadság hidat

Négy hétvégére is megkapják a gyalogosok a Szabadság hidat

Önkormányzati választások: az összefogás csapdájában

Önkormányzati választások: az összefogás csapdájában