Közel húsz független képviselő átcsábításával 300 képviselői helye lett a 450 fős orosz alsóházban, a dumában a...

Közel húsz független képviselő átcsábításával 300 képviselői helye lett a 450 fős orosz alsóházban, a dumában a Vlagyimir Putyin orosz elnököt támogató Egységes Oroszországnak (JER) - jelentette be a december 7-ei oroszországi parlamenti választások eredményei alapján létrejövő képviselőház első ülésén Borisz Grizlov, JER-párti parlamenti elnök. A kétharmados többség azt jelenti, hogy a pártnak önmagában elég szavazata van a minősített törvények, illetve az alkotmánymódosítások elfogadásához a dumában. Az egyik független jelölt, Vlagyimir Rizskov bejelentette, az alkotmánybírósághoz fordul, mivel véleménye szerint a JER a független honatyák jelentős részének átcsábításával megváltoztatta a választási eredményeket. Közben úgy tűnik, a március 14-ei elnökválasztáson csak egy komoly jelölt száll szembe a megméretés fő esélyesének számító Putyinnal. Az ellenzéki pártok vezetőinek többsége ugyanis nem indul: az Orosz Liberális Demokrata Párt vezetője, Vlagyimir Zsirinovszkij helyett Oleg Maliskin, Gennagyij Zjuganov kommunista pártvezér helyett pedig Nyikolaj Haritonov verseng majd a voksokért. A Putyin utáni második hely fő esélyese Szergej Glazjev, a Rogyina (Haza) párttömörülés társelnöke lehet, aki függetlenként jelöltette magát, netán Viktor Gerascsenko korábbi jegybankelnök, a Rogyina hivatalos jelöltje. Elemzők szerint az elnökválasztás fő kérdése, hogy Putyinnak már az első körben sikerül-e megszereznie az újabb négyéves mandátumhoz szükséges, ötvenszázalékosnál nagyobb többséget.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

Börtönbe megy a volt francia főrendőr, kemény év vár rá

Börtönbe megy a volt francia főrendőr, kemény év vár rá

Beteg életéért küzdő mentősökkel ordibált a buszsofőr, kirúgták

Beteg életéért küzdő mentősökkel ordibált a buszsofőr, kirúgták

Milliókkal többen halnak meg a légszennyezés miatt évente, mint gondolták

Milliókkal többen halnak meg a légszennyezés miatt évente, mint gondolták

Meghan Markle, „a kövér hölgy”

Meghan Markle, „a kövér hölgy”