Közösség elleni izgatás címén egy héten belül a második nyomozást indították el a hatóságok a Tilos Rádió körüli...

Közösség elleni izgatás címén egy héten belül a második nyomozást indították el a hatóságok a Tilos Rádió körüli botrány kapcsán (HVG, 2004. január 3.), miután az alternatív adó székháza előtti vasárnapi tüntetés után néhányan elégettek egy izraeli nemzeti zászlót (lapzártakor a rendőrség őrizetbe is vett két gyanúsított férfit). A rádióban szenteste elhangzott "kiirtanám az összes keresztényt" kijelentés miatt ugyancsak a Btk. 269. paragrafusának megsértése címén indult eljárás. Az otromba mondat nyomán felkorbácsolt indulatokat az állami médiahatóság mindeddig képtelen volt megfékezni: az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tagjai a múlt héten nem tudtak megegyezni, milyen szankcióval sújtsák a Tilost. A Fidesz és az MDF delegáltja a műsorszolgáltatási szerződés felmondását, azaz a rádió hosszú távú elnémítását, míg az MSZP képviselője és az ORTT elnöke, illetve az SZDSZ küldötte a műsorszolgáltatási jogosultság 30, illetve 1 napos felfüggesztését indítványozta. A vasárnapi demonstráció egyik szónoka, Lovas István újságíró a tüntetésen úgy fogalmazott, hogy "hirdessük meg ettől a pillanattól kezdve a magyar- és kereszténygyűlölő kisebbség elleni nulla tolerancia politikáját". A többezres tiltakozást szervező polgári körök hétfőn elhatárolták magukat a zászlóégetőktől, a Fidesz kulturális tagozata mélységesen elítélte a szimbólumgyalázást, a polgári köröket életre hívó Orbán Viktor volt miniszterelnök lapzártánkig nem nyilatkozott, Áder János frakcióvezető ugyanakkor arról beszélt, hogy a szocialisták érdeke lehetett a provokáció.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Százból még mindig csak kicsit több mint két új autó elektromos a világon

Százból még mindig csak kicsit több mint két új autó elektromos a világon

Hadházy végrehajtót fogad, ha Bayer nem kér tőle bocsánatot

Hadházy végrehajtót fogad, ha Bayer nem kér tőle bocsánatot

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Ötven autóval tüntettek a túlóratörvény ellen Nagykanizsán

Ötven autóval tüntettek a túlóratörvény ellen Nagykanizsán

Görögországban és Egyiptomban nyaral a legtöbb magyar

Görögországban és Egyiptomban nyaral a legtöbb magyar

„Nem hiszek a tantervekben, nem ezek vezérlik az iskolákat”

„Nem hiszek a tantervekben, nem ezek vezérlik az iskolákat”