A nemzetközi űrállomás (ISS) amerikai részében lévő vékony gumicsövön kialakult gombostűfejnyi lyuk miatt csökken...

A nemzetközi űrállomás (ISS) amerikai részében lévő vékony gumicsövön kialakult gombostűfejnyi lyuk miatt csökken december óta a légnyomás a Föld körül keringő égi laboratórium fedélzetén - jelentették be hétfőn Moszkvában amerikai illetékesek. Jim Newman oroszországi NASA-képviselő szerint az ISS egyik ablakát alkotó két elem közt lévő cső hibáját Michael Foale amerikai űrhajós vette észre, s orosz társával, Alekszandr Kalerivel együtt már el is távolították a csövecskét. Orosz források állítják, ezután stabilizálódott a légnyomás; de az amerikaiak szerint, bár kisebb ütemben, még mindig szökik a levegő az 1998 óta működő űrállomásról. A két űrhajós felváltva légmentesen lezár egy-egy egységet, hogy kiderítse, nem távozik-e máshol is az oxigén. Egybehangzó orosz és amerikai beszámolók szerint a nyomáscsökkenés nem veszélyezteti az űrhajósok életét: ha a korábbihoz hasonló gyorsasággal szivárogna a levegő, akkor is több mint 180 napra elegendő az ISS-en lévő oxigén. Az űrállomás építése 2006-ra fejeződik be, s az 1300 köbméternyi lakóterületű objektum szabad szemmel is látható lesz a Földről.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Más támadásokra is készült a gdanski polgármester gyilkosa

Más támadásokra is készült a gdanski polgármester gyilkosa

A VW meglepetése: itt az új szupersportos Golf

A VW meglepetése: itt az új szupersportos Golf

Tavaszias lesz a csütörtök

Tavaszias lesz a csütörtök

Ónos eső miatt adtak ki riasztást

Ónos eső miatt adtak ki riasztást

A szuperhősöket legyőzte az ego

A szuperhősöket legyőzte az ego

Egy fát már most kivágnak a Vörösmarty téren, aztán majd az összes többit is

Egy fát már most kivágnak a Vörösmarty téren, aztán majd az összes többit is