A BBC tévé felfüggesztette egyik népszerű, napi 1,2 millió nézőt vonzó műsorát, mert annak házigazdája egy...

A BBC tévé felfüggesztette egyik népszerű, napi 1,2 millió nézőt vonzó műsorát, mert annak házigazdája egy újságcikkben arabellenes kijelentéseket tett. Robert Kilroy-Silk volt munkáspárti parlamenti képviselő, aki szabadúszóként vezette a televízió egyes csatornáján immár 15 éve futó, Kilroy című, délelőtti beszélgetős műsort, a Sunday Express vasárnapi bulvárlapban öngyilkos merénylőknek nevezte az arabokat, a szemükre vetve, hogy végtagokat vágnak le, és elnyomják a nőket. A Nagy-Britanniában élő mintegy 1,8 millió muszlimot képviselő Brit Muszlim Tanács és a Bizottság a Faji Egyenlőségért nevű, közpénzből finanszírozott szervezet teljes bocsánatkérést követelt az újságírótól, sőt, törvénysértést gyanítva, a rendőrségnek is átadta a cikket. A BBC-nél is vizsgálatot indítottak, és ennek idejére vették le a műsort a képernyőről. Az írás szerzője előbb sajnálatát fejezte ki, de később kifejtette: szerinte joga van a véleményéhez, amelyet egyébként félreértettek, mert nem általában az arabokra, hanem egyes közel-keleti országokra vonatkozik. Elmondta, titkárnője tévedésből, egy másik írás helyett küldte el a lapnak az ominózus cikket, amely áprilisban, az iraki háború idején egyszer már megjelent, és akkor senki sem sértődött meg miatta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Twitteren kért segítséget Hugh Grant, miután feltörték a kocsiját

A Twitteren kért segítséget Hugh Grant, miután feltörték a kocsiját

Varázslatos színekkel búcsúzott a szerda

Varázslatos színekkel búcsúzott a szerda

Kiss-Rigó László egyházmegyéjének épül wellnessközpont állami milliárdokból

Kiss-Rigó László egyházmegyéjének épül wellnessközpont állami milliárdokból

A gyilkos, aki az áldozatai szemébe néz

A gyilkos, aki az áldozatai szemébe néz

A szuperhősöket legyőzte az ego

A szuperhősöket legyőzte az ego

A VW meglepetése: itt az új szupersportos Golf

A VW meglepetése: itt az új szupersportos Golf