A Molnár Csaba rendőr alezredes (képünkön) elleni büntetőügy felgyorsította az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK)...

A Molnár Csaba rendőr alezredes (képünkön) elleni büntetőügy felgyorsította az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) amúgy is aktuális átalakítását - ismerte el kérdésre válaszolva hétfőn Lamperth Mónika belügyminiszter az MTV-ben. A hét elején bejelentette: az ORFK-n összevonják a vizsgálati és nyomozófeladatokat végző egységeket, s a szervezett bűnözés elleni igazgatóság bázisán létrehozzák az úgynevezett nemzeti nyomozó irodát. A máris magyar FBI-ként emlegetett szervezet végezné a klasszikus rendőri munkát, míg az ORFK az igazgatási feladatokat. 2004 első felében a jelenleginek a felére csökkentik a vezetői szintek számát az ORFK-n, a készenléti rendőrség - az úgynevezett kommandó - pedig rendészeti biztonsági szolgálattá alakul, melyben helyet kapnak a repülőtéri biztonsági erők és az autópálya-rendőrség is; a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) mindeközben úgynevezett lakótelepi rendőrség létrehozásáról határoztak. Ugyanakkor a pénzmosás elleni osztályt korábban vezető és a K&H-brókerbotrány felderítésében tavaly decemberig kulcsszerepet játszó Molnárt múlt péntek óta vesztegetéssel, hivatali visszaéléssel és államtitoksértéssel gyanúsítja a Fővárosi Főügyészség (FF), amely a hírek szerint valószínűleg átveszi az ORFK-tól a K&H-ügy nyomozását. Kedden délelőtt az FF gyanúsítottként hallgatta ki a Molnárt szerintük ajándékokkal megvesztegető szír Bassam Tarchét, továbbá üzlettársát, Dér Zoltánt, akik egyébként a pénzmosási ügy gyanúsítottjai. Az ügy eddigi iratait - mint államtitkot - 45 évre titkosították. Annyi azért kiszivárgott, hogy Bassam Tarche 2003 augusztusában egy doboz szír édességet és egy íróasztali toll- és névjegytartó szettet ajándékozott az alezredesnek (aki erről jelentést tett a főnökeinek), Molnár pedig egy vacsora alkalmával egy üveg bort vitt Bassam Tarche feleségének. Molnár kálváriája december elején kezdődött, amikor a Magyar Nemzet megszellőztette, hogy a magyarországi szíreket az amerikai terrortámadás óta figyelő Nemzetbiztonsági Hivatal információja szerint a rendőrnyomozó meg nem engedhető kapcsolatot tart fenn szír pénzváltókkal. Akkor Salgó László országos rendőrkapitány részletes jelentést kért Molnártól e kapcsolatról, s azóta is kiáll az alezredes mellett. A pénzváltókat és magyar üzlettársaikat egyébként engedély nélküli pénzügyi tevékenységgel és 50-60 milliárd forintosnak sejtetett - ám az eddigi bizonyítékok alapján hivatalosan csak 380 milliós - pénzmosással gyanúsítja a nyomozást folytató BRFK (HVG, 2003. december 20.).

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hét nap

KERESIK KARADZSICSOT

A boszniai nemzetközi békefenntartó erők (SFOR) különleges egységeinek nem sikerült kézre keríteniük a hágai...

Bizarr baleset miatt kaphat esélyt Sterbik Árpád a szereplésre a kézilabda vébén

Bizarr baleset miatt kaphat esélyt Sterbik Árpád a szereplésre a kézilabda vébén

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Halott lelkiismeret: a Putyin-korszak vádirata

Halott lelkiismeret: a Putyin-korszak vádirata

Nem idén zár a budapesti bevásárlóközpont, cáfol a Récsei Center

Nem idén zár a budapesti bevásárlóközpont, cáfol a Récsei Center

EP-választás: erdélyi magyar koalíciót javasol az EMNP

EP-választás: erdélyi magyar koalíciót javasol az EMNP