Ingyen telefonon, e-mailen és interneten kér javaslatokat a Pénzügyminisztérium (PM) a költségvetési kiadások...

Ingyen telefonon, e-mailen és interneten kér javaslatokat a Pénzügyminisztérium (PM) a költségvetési kiadások csökkentésére, s ezt várja Medgyessy Péter miniszterelnök az Állami Számvevőszéktől is. Az MSZP hétfői frakcióülésén pedig megállapodás született, hogy Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter - aki a kormányfő bejelentése szerint az egész gazdaságpolitikáért felel majd - a szocialista képviselőcsoporttal egyetértésben dönt a 120 milliárd forintos takarékossági csomagról, és általában is egyeztetni fog a fontosabb intézkedések előtt. Az államháztartás tavalyi hiánya a tervezett 832,1 milliárd forint helyett 1054,3 milliárd forint lett, a bruttó hazai termék 5,6 százaléka. A deficit megugrásának legváratlanabb eleme, hogy a 909 milliárdos személyijövedelemadó-bevétel 7 százalékkal elmarad a tervezettől, és több mint 30 milliárddal kevesebb az előző évinél - miközben 2003 első 11 hónapjában 15,2 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek. Általános forgalmi és jövedéki adóból egy hónapja még 150 milliárd forintos többletbevételre számított a PM, ám ennek alig a fele jött be. A társadalombiztosítási alapok tervezettnél 70 milliárd forinttal nagyobb hiánya, a lakástámogatási kiadások több mint 50 milliárd, a költségvetés adósságszolgálatának, kamattérítésének 87 milliárd forintos túllépése szintén hozzájárult az államháztartási deficit elszaladásához. Januárban a PM szerint a hiány 230-250 milliárd forint lesz; a szokásos, 80-100 milliárdos deficithez három egyszeri tétel adódik - az autópálya-építésekkel, az agrárkifizetésekkel és a Gripen vadászrepülők bérleti díjával kapcsolatos kiadások. Az infláció 2003. decemberben 5,7 százalék volt, a tavalyi év egészében 4,7 százalék. A gazdaság több mutatója viszont ősz óta javul: az ipari termelés novemberben 6,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, s bár a külkereskedelmi mérleg 11 havi 3,9 milliárd eurós deficitje 1,1 milliárddal több az egy évvel korábbinál, szeptember óta a kivitel - euróban - 7-10 százalékkal meghaladta a 12 hónappal korábbit.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán bejelentette, hogy egy teljes évig finanszírozzuk három szíriai kórház működését

Orbán bejelentette, hogy egy teljes évig finanszírozzuk három szíriai kórház működését

Erdei cáfolja, hogy korlátozták a bokszszövetség dolgozóinak mobilforgalmát

Erdei cáfolja, hogy korlátozták a bokszszövetség dolgozóinak mobilforgalmát

Holnap újra rákezd a havazás, a Kékesen már 37 centi hullott

Holnap újra rákezd a havazás, a Kékesen már 37 centi hullott

James Gandolfini fia alakítja majd a fiatal Tony Sopranót

James Gandolfini fia alakítja majd a fiatal Tony Sopranót

Nyomtassa ki gyógyszerét a sarki patikában!

Nyomtassa ki gyógyszerét a sarki patikában!

Márki-Zay a legszegényebb nagyvárosi polgármester

Márki-Zay a legszegényebb nagyvárosi polgármester