"Az RMDSZ keresztbe tesz mindenkinek, aki ellene dolgozik, rontja az esélyeit, és rosszat akar tenni a magyarságnak" -...

"Az RMDSZ keresztbe tesz mindenkinek, aki ellene dolgozik, rontja az esélyeit, és rosszat akar tenni a magyarságnak" - mondta a múlt héten Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke arra a kérdésre, keresztbe tesznek-e a nemrégen megalakult székely és magyar tanácsoknak. A szövetségi elnök véleményével összhangban a hét végén jelentette be Kovács László külügyminiszter, hogy nem hívják meg a februári Magyar Állandó Értekezletre (Máért) a Tőkés László Királyhágó-melléki református püspök segédletével megalakult Székely Nemzeti Tanácsot, illetve Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot. Az előbbi a múlt hét végén autonómiáról szóló törvénytervezetet fogadott el, melyet a román parlament elé terjeszt, s ebben Székelyföldnek olyan területi önkormányzatot javasol, amelynek például saját elnöke és rendőrsége lenne. Elutasításában Kovács arra hivatkozott, hogy a magyar kormány nem kívánja támogatni az egységbontó törekvéseket. A múlt héten Markó nyílt levélben arra szólította fel a magyarországi és a határon túli politikai eliteket, hogy vegyenek részt közös nemzetstratégia elkészítésében, s ebben a kérdésben tegyék félre politikai ellentéteiket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Eltemették a meggyilkolt gdanski polgármestert

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Lefestette a sötét valóságot a Human Rights Watch Magyarországról

Lefestette a sötét valóságot a Human Rights Watch Magyarországról

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”

Székely Csaba: „A gondolkodni tudásunk is zsugorodott”

Továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban

Továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban

Kettős záróvonalon előzött a magyar kamionos, azonnal elvették a jogsiját

Kettős záróvonalon előzött a magyar kamionos, azonnal elvették a jogsiját