A geológusoknak kincset érőek azok az első felvételek, amelyeket az Opportunity amerikai űrszonda küldött a Marsról.

A geológusoknak kincset érőek azok az első felvételek, amelyeket az Opportunity amerikai űrszonda küldött a Marsról. A berendezés vasárnap landolt a vörös bolygó felszínén, és a leszállóhely környezetéről készített panorámafotón egy különleges sziklaképződmény látható. Az Opportunity víz után kutat, csakúgy, mint a három héttel korábban és tízezer kilométerrel távolabb Marsot ért önjáró laboratórium, a Spirit, amellyel egyébként múlt szerdán megszakadt a kapcsolat. A berendezés a hét végén már válaszolt ugyan a földi utasításokra, de hetekbe is beletelhet, amíg működőképes állapotba hozzák. Gyakorlatilag nincs viszont remény a brit fejlesztésű kutatóegység, a karácsony óta a Marson veszteglő Beagle-2 felélesztésére. A bolygó körül keringő amerikai űrszonda, a Mars Odyssey segítségével a hét első felére még terveztek ugyan egy utolsó kísérletet, de ehhez sem fűznek sok reményt (cikkünk az űrkommunikációról a 69. oldalon). Az európai űrkutatás nem maradt azonban siker nélkül: az Európai Űrügynökség Mars Express űrszondája a múlt héten fagyott vizet észlelt a Mars déli pólusán.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megtette bérajánlatát a sztrájkkal fenyegetett Audi

Megtette bérajánlatát a sztrájkkal fenyegetett Audi

Marabu FékNyúz: Lovagkereszt

Marabu FékNyúz: Lovagkereszt

Theresa May: a nagy túlélő párducmintás cipőben

Theresa May: a nagy túlélő párducmintás cipőben

Megkezdődött az influenzajárvány

Megkezdődött az influenzajárvány

Kigyulladt egy busz Budapesten, egy utas le is videózta

Kigyulladt egy busz Budapesten, egy utas le is videózta

Ilyen, amikor telibe talál egy vonat egy kamiont

Ilyen, amikor telibe talál egy vonat egy kamiont