"Na, most oda az egész dohány" - e szavakkal kommentálta a fotóművész Helmut Newton tavaly ősszel azt a szerződést...

"Na, most oda az egész dohány" - e szavakkal kommentálta a fotóművész Helmut Newton tavaly ősszel azt a szerződést, amelynek értelmében szülővárosának, Berlinnek adta több mint ezer legjobb képét tartalmazó archívumát, ráadásul ő fedezte az állandó kiállításnak helyet adó épület átalakításának költségeit is. Az elsősorban divat- és aktfotóival világhírűvé lett művész a világ legjobban fizetett fotósának számított - napi gázsija 50 ezer euró volt, de egy portréért is elkért 40 ezret. Az 1920-ban, Helmut Neustädter néven született Newton egy berlini divatfotósnál kezdte pályáját, de zsidó származása miatt 1938-ban menekülnie kellett. Ausztráliában, majd Londonban telepedett le, ám igazi karrierjét Párizsban csinálta meg. Sokan és sokat támadták - elsősorban a feministák - a női testet alapmotívumnak választó képeiért, s szexistának is bélyegezték. "Marhaság, egyszerűen csak szeretem a lányokat" - mondta erre Newton, aki olyan hírességek portréfotósa is volt, mint Paloma Picasso, Helmut Kohl, Pierre Cardin és Gerhard Schröder. "Németország soha nem hiányzott, de Berlin az más, Berlint szeretem" - indokolta, miért adja szülővárosának gyűjteményét. Helmut Newton a múlt héten Los Angelesben autójával egy parkolóból elindulva a szemközti falnak rohant, és röviddel később meghalt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lesz, aki csak a hónap végén kapja meg a nyugdíjat

Lesz, aki csak a hónap végén kapja meg a nyugdíjat

Hiába ad pénzt a kormány a falvaknak, ha nem engedi, hogy jól költsék el

Hiába ad pénzt a kormány a falvaknak, ha nem engedi, hogy jól költsék el

Zacher: Már nem kellek

Zacher: Már nem kellek

Az összes nagy BMW arcot vált, a 7-es sorozatnak is eljött az ideje

Az összes nagy BMW arcot vált, a 7-es sorozatnak is eljött az ideje

Kiengedték a kórházból Niki Laudát

Kiengedték a kórházból Niki Laudát

Teljes fejetlenség a briteknél: fogadhatunk-e rá, hogy nem is lesz Brexit?

Teljes fejetlenség a briteknél: fogadhatunk-e rá, hogy nem is lesz Brexit?