Háromévi alkudozás után, német közvetítéssel Izrael és a libanoni Hezbollah gerillaszervezet a múlt hét végén...

Háromévi alkudozás után, német közvetítéssel Izrael és a libanoni Hezbollah gerillaszervezet a múlt hét végén megegyezett, hogy a zsidó állam több mint négyszáz arab foglyot enged el négy, a másik fél fogságában lévő izraeliért cserébe. Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah vezetője közölte, az első cserére e hét csütörtökön kerül sor. Izrael 59 libanoni és palesztin gerilla földi maradványait is visszaszolgáltatja. A leghosszabb ideje izraeli börtönben lévő libanonit 1979-ben fogták el, a négy izraeli 2000 óta került a Hezbollah kezére. Naszrallah jelezte, a tárgyalások következő szakaszában érintik a Libanonban 1986-ban eltűnt és Izraelben azóta katonai hőssé vált Ron Arad pilóta, illetve az 1982-es izraeli invázió alatt Libanonban elrabolt négy iráni diplomata sorsát is. A zsidó állam elpusztítására törekvő Hamász szélsőséges palesztin szervezet vasárnap közölte, tízéves tűzszünetet hirdet, ha Izrael kivonul az 1967-ben elfoglalt területekről. Abdelaziz al-Rantisszi Hamász-vezető úgy fogalmazott, "mivel jelenleg nehéz minden földet visszaszerezni, elfogadjuk a szakaszos felszabadítást". Izrael hétfőn nevetségesnek nevezte az ajánlatot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A tüntetők lezárták a Lánchidat

A tüntetők lezárták a Lánchidat

Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó

Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó

Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég

Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég

Láncfűrésszel vágta arcon szomszédját egy dunavecsei férfi

Láncfűrésszel vágta arcon szomszédját egy dunavecsei férfi

A terhességmegszakítás és a "kegyes halál" ellen tüntettek Párizsban

A terhességmegszakítás és a "kegyes halál" ellen tüntettek Párizsban

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység