Nem tudott arról, hogy január közepén elfoglalt prágai rezidenciája egy, vagyonától a máig érvényben lévő...

Nem tudott arról, hogy január közepén elfoglalt prágai rezidenciája egy, vagyonától a máig érvényben lévő Benes-dekrétumok alapján megfosztott, Németországba kitelepített, német származású család villája volt - jelentette ki Václav Klaus cseh államfő. A legnagyobb példányszámú cseh napilap, a Mlada Fronta dnes múlt csütörtöki számában meglepő történettel szolgált a Prága elegáns Orechovka negyedében lévő új elnöki rezidencia eredetéről: a háromemeletes villa a belvárosban annak idején csemegeboltot működtető Lippert családé volt. A második világháború után a tulajdonosokat a megszálló németekkel való együttműködéssel vádolták meg, és a villát elkobozták tőlük, majd a védelmi minisztérium rendelkezésére bocsátották. Klaus számára tavaly márciusi államfővé választása óta keresnek méltó elnöki rezidenciát. Több helyszín is felmerült, így például a prágai vár, amit azért vetettek el, mert ott eddig egyetlen államfő, Csehszlovákia alapítója és első elnöke, Tomás Masaryk lakott. Felmerült még a cseh elnökök nyári rezidenciájául szolgáló lányi kastély is, ami azonban mintegy 50 kilométerre van a fővárostól. Ezek után ajánlotta fel a védelmi minisztérium a Lippert-villát, amelyet aztán mintegy 30 millió koronáért újítottak fel. Klaus elődje, Václav Havel esetében a rezidencia nem okozott gondot, ő saját tulajdonában lévő villájában lakott - nem messze a Lippert-háztól -, amelyet a rendszerváltás után visszakapott családi vagyonból vásárolt. A botrány kapcsán Klaus szóvivője megpendítette: az államfő azt mérlegeli, hogy csak ideiglenesen foglalja el a vitatott épületet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megkínozták a forgatáson: nem moshatott hajat a Trónok harca színésznője

Megkínozták a forgatáson: nem moshatott hajat a Trónok harca színésznője

Élőszereplős mozi készül a Monopoly társasjátékból

Élőszereplős mozi készül a Monopoly társasjátékból

14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó

Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó

Felülteljesített a magyar tőzsde, új történelmi csúcson az OTP

Felülteljesített a magyar tőzsde, új történelmi csúcson az OTP