Áprilistól valószínűleg ismét szállíthatnak az Egyesült Államokba a magyar húsüzemek - jelentette be hétfőn...

Áprilistól valószínűleg ismét szállíthatnak az Egyesült Államokba a magyar húsüzemek - jelentette be hétfőn Washingtonban Szanyi Tibor földművelésügyi politikai államtitkár. A magyar üzemek exportjogosítványát január 13-án vonta vissza az illetékes amerikai Élelmiszer-biztonsági és Ellenőrzési Szolgálat (FSIS). Két évvel ezelőtt hét magyar húsüzem került föl arra a magyar állat-egészségügyi hatóság által összeállított lajstromra, amely az egyébként évi 5-6 millió dollár értékű amerikai exportra alkalmas húsüzemeket tartalmazta. Az FSIS idén januárban a Kométa '99 Kft. kaposvári üzemét már másodszor vetette le a listáról, s egyben a többiek exportjogát is törölte. Szanyi szerint a felülvizsgálati eljárás akár másfél évig is elhúzódhatott volna, de neki sikerült gyorsított eljárást kialkudnia. Közben a magyar állat-egészségügyi hatóság ismét megvonta a Kométa exportjogát, arra hivatkozva, hogy a hiányosságokat nem orvosolták. Giacomo Pedranzini, a Kométa ügyvezető igazgatója nyílt levélben elfogultsággal vádolta a vizsgálóbizottságot, mondván, abban olyan személyek is helyet kaptak, akik az ellenőrzésekben érintett konkurens cégek közül kettőben felelős posztot töltenek be. Az amerikai exportstop után, illetve a múlt héten kezdődött vágóhídi EU-szemle idején lemondott posztjáról Bálint Tibor országos főállatorvos és négy beosztottja, ezt azonban Németh Imre agrárminiszter nem fogadta el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hol húzódik a határ stressz és depresszió között?

Hol húzódik a határ stressz és depresszió között?

A nap videója: akcióban a "jövőbe látó" győri autós

A nap videója: akcióban a "jövőbe látó" győri autós

A magyarok zöme csinálja, pedig a magyarok zömét zavarja – mi az?

A magyarok zöme csinálja, pedig a magyarok zömét zavarja – mi az?

Megkínozták a forgatáson: nem moshatott hajat a Trónok harca színésznője

Megkínozták a forgatáson: nem moshatott hajat a Trónok harca színésznője

Rasszizmussal vádolták, első fokon nyert Kassai Viktor

Rasszizmussal vádolták, első fokon nyert Kassai Viktor

Változik a YouTube, máshogy fogják ajánlani a videókat

Változik a YouTube, máshogy fogják ajánlani a videókat