Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága jövő heti ülésén vélhetően soron kívül napirendre tűzi Király B.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága jövő heti ülésén vélhetően soron kívül napirendre tűzi Király B. Izabella, a Magyar Érdek Pártja (MÉP) és Szaddám Huszein iraki diktátor 2000-es olajügyét (HVG, 2004. február 7.) - legalábbis ezt javasolta Demeter Ervin (Fidesz-MPSZ) korábbi titkosszolgálati miniszter, a bizottság tagja, miután hétfőn MSZP-s politikusok kijelentették: az Orbán-kormánynak nem állt érdekében a kapcsolat kivizsgálása. Vadai Ágnes szocialista politikus sajtótájékoztatóján elmondta, meg kell vizsgálni, milyen magyar és nemzetközi normákat sértett Király B. olajügylete az embargó alatt álló rezsimmel. Tóth Károly (MSZP) szerint a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő ügyet elfektető Demeternek le kellene mondania a brókerügyet vizsgáló bizottság elnöki posztjáról. Demeter az MTI-nek nyilatkozva botránypolitizálásnak minősítette az MSZP-s felvetéseket. Időközben kiderült, a Huszein melletti propagandáért olajjal kifizetett MÉP-elnök budapesti iraki diplomaták "figyelmébe ajánlotta" Kocsis Imrét, a szélsőjobboldali Lelkiismeret '88 csoportosulás vezetőjét is, arról azonban továbbra sincsenek hírek, hová került az iraki al-Mada című napilap közlése szerint a MÉP-nek juttatott 4,7 millió hordó olaj értékesítéséből származó, hordónként 15-20 centes jutalék. Kormányzati források a pénz útjával kapcsolatban nyilatkozva nem zárják ki, hogy az Orbán-éra egyes prominenseinek a jobboldali szolidaritáson túlmutató érdekük is fűződhetett a MÉP-üzlet eltussolásához.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
GKI: Az ország fejletlenebb részein élők váltanak szívesebben munkahelyet

GKI: Az ország fejletlenebb részein élők váltanak szívesebben munkahelyet

Gázolt a 3-as metró a Nyugatinál

Gázolt a 3-as metró a Nyugatinál

Egyhetes sztrájkot hirdetett az Audi szakszervezete

Egyhetes sztrájkot hirdetett az Audi szakszervezete

Ilyen is van már: ez a headset tudja, hova néz a viselője

Ilyen is van már: ez a headset tudja, hova néz a viselője

Lezuhant egy orosz szuperszonikus bombázó

Lezuhant egy orosz szuperszonikus bombázó

Napkeltétől kutatnak tovább a Premier League-csatár repülője után

Napkeltétől kutatnak tovább a Premier League-csatár repülője után