Görgey Gábor író, volt kultuszminiszter bejelentette: ő is kilép a Magyar Írók Szövetségéből (ISZ), amennyiben az ISZ...

Görgey Gábor író, volt kultuszminiszter bejelentette: ő is kilép a Magyar Írók Szövetségéből (ISZ), amennyiben az ISZ elnöksége nem határolódik el Döbrentei Kornélnak (képünkön) a Tilos Rádió épülete előtti tüntetésen elmondott beszédétől. A lavinát Parti Nagy Lajos író indította el, amikor két héttel ezelőtt Kalász Mártonhoz, a szervezet elnökéhez intézett nyílt levelében közölte, megszűntnek tekinti írószövetségi tagságát. Döntését azzal indokolta, hogy nem kíván egy szervezetbe tartozni azzal a Döbrentei Kornéllal, aki a szóban forgó megmozduláson "gyomorforgató" beszédet mondott. Bár Parti úgy nyilatkozott, hogy elhatározását nem szánta demonstratívnak, kilépése mégis kezd olyan vihart kavarni, mint az ISZ-ből 1990-ben Csoóri Sándor kirekesztő írása miatt távozott Kertész Imréé. Döbrentei úgy vélte, a Magyar Irodalmi Díjat éppen e napokban elnyerő Parti kiválásával "az Írószövetség erkölcsileg inkább erősödik", más írók (többek mellett Konrád György, Kornis Mihály, Kukorelly Endre és Ungváry Rudolf) viszont - szintén nyílt levélben - követelték, hogy az elnökség az elhatárolódáson túl szólítsa fel a választmányi tagságáról való lemondásra is "a sokezres közönségét gyűlöletre uszító" Döbrenteit. Mint azt Kalász Márton a HVG-nek elmondta, az elnökség február elején úgy foglalt állást, hogy változatlanul "távol tartja magát minden politikai szélsőségtől, és nem kívánja tagjaival szemben a gondolat- és véleményrendőrség szerepét betölteni", ugyanakkor minden tagjától elvárja "a napi politika fölé emelkedni képes megfontoltságot". Miután ez a nyilatkozat nem csitította le a kedélyeket, s Döbrentei sem hajlandó távozni a választmányból, "elkerülhetetlen, hogy február végén az irodalmi kerekasztal ügyében összehívott választmány napirendre tűzze a kérdést" - mondta Kalász.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

Több pénzt adna az EU a civil szervezeteknek, a Fidesz szerint Soros diktál

Több pénzt adna az EU a civil szervezeteknek, a Fidesz szerint Soros diktál

Kiderült, a rendőr semmit sem tehet, ha egy képviselőt nem engednek be az MTVA-hoz

Kiderült, a rendőr semmit sem tehet, ha egy képviselőt nem engednek be az MTVA-hoz

Mindig is szeretett volna egy moziszéket? Holnap a Corvin Moziban ezer forintért vehet egyet

Mindig is szeretett volna egy moziszéket? Holnap a Corvin Moziban ezer forintért vehet egyet

Hont: Bayer Zsolt gyötrő igazsága és az O1G alkonya

Hont: Bayer Zsolt gyötrő igazsága és az O1G alkonya

A diktatúrában a szex is az ellenállás része

A diktatúrában a szex is az ellenállás része