Miközben Polt Péter legfőbb ügyész egy interpelláció nyomán hétfőn a 16.

Miközben Polt Péter legfőbb ügyész egy interpelláció nyomán hétfőn a 16. parlamenti leszavazását könyvelhette el, az ő közjogi helyzetét erősítő, egyhangú határozatot hozott az Alkotmánybíróság (AB). E szerint a legfőbb ügyész köteles ugyan felvilágosítással és magyarázattal szolgálni az általa vezetett szervezettel kapcsolatos képviselői interpellációkra, s az Országgyűlés választja őt hat évre, ám leszavazásának semmiféle politikai következménye nincs, s az ügyészség nem alárendeltje a törvényhozásnak. A válaszadási kötelezettség tartalmát is a mindenkori legfőbb ügyész számára kedvezően értelmezte az AB, kimondva, hogy bár az interpelláló jóformán bármit kérdezhet, a válasz nem sérthet alapjogokat vagy a nyomozás érdekét. Így a legfőbb ügyész megtagadhatja a tájékoztatást vallomások, vizsgálati megállapítások részleteiről, és a személyiségi jogok védelmére hivatkozva tanúk vagy éppen gyanúsítottak megnevezésétől is elzárkózhat. Azt pedig, hogy az AB-döntés értelmében megtagadhatja-e a választ, maga a legfőbb ügyész dönti el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Antonio Banderas is búcsúzik Andy Vajnától

Antonio Banderas is búcsúzik Andy Vajnától

Az ombudsmanhoz fordul a gyerekek otthongondozási díja miatt az LMP

Az ombudsmanhoz fordul a gyerekek otthongondozási díja miatt az LMP

Vitája volt Törőcsik Andrásnak a kórházban, mert szobatársa nem szereti a focit

Vitája volt Törőcsik Andrásnak a kórházban, mert szobatársa nem szereti a focit

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Gyászol a TV2 a

Gyászol a TV2 a